2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Esterházy Művészeti Díj

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/34750"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1%20(2)41.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="78" /></a></span>  <p>3009. novemner 26-án, csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban első alkalommal adták át a 2009 tavaszán megalapított Esterházy Művészeti Díjat. A győztesek: <strong>Horváth Dániel, Siegmund Ákos, és a </strong>Borsos művészházaspár (Borsos Lőrinc Brand). <strong> </strong></p><p><strong> 

1%20(2)41.thumbnail 

3009. novemner 26-án, csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban első alkalommal adták át a 2009 tavaszán megalapított Esterházy Művészeti Díjat. A győztesek: Horváth Dániel, Siegmund Ákos, és a Borsos művészházaspár (Borsos Lőrinc Brand).  

 

1%20(2)41.thumbnail 

3009. novemner 26-án, csütörtökön a Szépművészeti Múzeumban első alkalommal adták át a 2009 tavaszán megalapított Esterházy Művészeti Díjat. A győztesek: Horváth Dániel, Siegmund Ákos, és a Borsos művészházaspár (Borsos Lőrinc Brand).  

 

1%20(3)37.thumbnailA díjakat ünnepélyes keretek között Dr. Ottrubay István, az Esterházy Magánalapítvány vezérigazgatója, Dr. Konstantin Klien az Uniqa Konszern elnök vezérigazgatója és Dr. Hegyi Lóránd, a független szakmai zsűri elnöke nyújtották át.

1%20(4)31.thumbnailAz egyenként ötezer euróval jutalmazott díjat kétévente, minimum kettő és maximum három 35. év alatti magyar művésznek ítéli oda a független szakmai zsűri. 2009-ben a kortárs festészet területéről vártak képzőművészeti alkotásokat. A díj megalakításával és odaítélésével fiatal, tehetséges művészek felkarolása és pályafutásukon való elindítása a cél.

1%20(5)32.thumbnailAz Alapítvány a nyerteseknek az odaítélt, egyenértékű díjon felül a következő díjátadásig bezárólag saját művészeti sorozatában egy monográfiát jelentet meg, valamint támogatást nyújt egy saját internetes oldal létrehozásában.

1%20(6)29.thumbnail„Az Esterházy Magánalapítvány gazdag gyűjteménye az Esterházy hercegek több mint 400 éves gyűjtői szenvedélyén alapszik és egybe bizonyítékául szolgál a család mecénási tevékenységének. Ezt a hagyományt folytatva hoztuk meg azt a döntést, hogy a kortárs művészetek felé fordulva, fiatal ambiciózus művészek pályafutását támogatva, különböző kulturális kezdeményezések mögé állunk. Magyarországi kulturális tevékenységünk egyik legjelentősebb eleme a mostantól kétévenként kiosztásra kerülő Esterházy Művészeti Díj, és külön öröm a számunkra, hogy kezdeményezésünk mellé sikerült az Uniqa Biztosítóban támogató partnerre találni" mondta Dr. Ottrubay István.

1168.thumbnail105 fiatal művész jelentkezett online, és juttatta el digitális formában pályaművét. A független szakmai zsűri – Dr. Hegyi Lóránd, Dr. Alexander Tolnay, Niklai Judit, Tijana Stepanovic, Fenyvesi Áron, Rieder Gábor valamint Dr. Ottrubay István és Dr. Konstantin Klien –  döntése alapján 18 művész került kiválasztásra és jutott be a második fordulóba.

borsos lőrinc brandBorsos Lőrinc BrandA végső döntést 2009. október 5-én hozta meg a zsűri az eredetiben benyújtott pályaművek alapján. A győztesek mellet feltétlenül meg kell említenem a második fordulóba bejutottak neveit, hiszen megérdemlik, mert tehetségesek, érdemes figyelemmel kísérni a jövőben pályafutásukat: Hatházi László, Győrffy László, Szabó Eszter, Batykó Róbert, Balogh Boglárka, Bolla Rita, Sándor Krisztián, Barabás Zsófi, Moizer Zsuzsa, Szabó Klára Petra, Szentesi Csaba, Kis Róka Csaba, Töttös Kata, Hidvégi Áron, és Miklós Hajnal.

hegyi lóránd és ottrubay istvánHegyi Lóránd és Ottrubay István„Az Esterházy Díj odaítélésében elsősorban a szakmai színvonal, a művészi tehetség és következetesség, a megoldás érettsége és kiforrottsága, valamint az esztétikai szemlélet aktualitása és eredetisége játszik döntő szerepet. A díjazott fiatal művészek munkáiban korunk ifjú művészeinek világlátása, a társadalmi és kulturális helyzetről megfogalmazott komplex képe jelenik meg, igényes, érett, kidolgozott formában. A látható jelenségek mögött meghúzódó értékrendszerek, a hétköznapi élet realitásában megfogalmazódó szimulakrum a fiatal művészek közös témaköre. A mesterségesen kidolgozott és manipulált látványok és realitások összességében különböző értékek és magatartásmodellek, vágyak és célok jelennek meg, amelyek természetesen meghatározzák a valóság vizuális formáit. A díjazott művekben ez a finom, kritikus, analitikus világszemlélet kap formát és ez az új narrativa határozza meg a megfogalmazás útjait." – nyilatkozta Dr. Hegyi Lóránd.

siegmund ákos ((c)jelinek foto)Siegmund Ákos ((c)Jelinek Foto) 

Horváth Dánielt olyan mélyebb emberi dolgok foglalkoztatják, mint pl., hogyan működik az ember, mennyire állatias és mennyire isteni. Mi tesz bennünket emberré, hogyan alakul a személyiség, mi alapján emlékszünk egyes eseményekre. Determináltak vagyunk-e személyiségünk miatt, vagy a determináltság társadalmi kérdés?

A Borsos Lőrinc alkotópáros – Borsos János és Borsos Lőrinc Lilla – 2008 nyarán alakult. Lilla a formáció különleges, intuíciós vezetője, János pedig a koncepciós maximalizmusért felelős igazgató.

Siegmund Ákos vallja, hogy nemcsak festő festhet képet, önmagát képzőművésznek aposztrofálja. Festményei alapja valamilyen fotó, filmrészlet illetve egy megszülető ötlethez keresett kép vagy beállított és reprodukált jelenet.

A második körbe beválogatott 18 művész munkáit bemutató kiállítás sajnos rövid ideig, vasárnapig tekinthető meg a Szépművészeti Múzeum Dór csarnokában.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.