2009 november 26-án került sor a Demján Sándor Alapítvány által az Új Comenius Felsőoktatási Program (része Demján úr 8 milliárdos közcélú felajánlásának) keretében meghirdetett szociális ösztöndíj kiírási és lebonyolítási tapasztalatainak kiértékelésére.

 

2009 november 26-án került sor a Demján Sándor Alapítvány által az Új Comenius Felsőoktatási Program (része Demján úr 8 milliárdos közcélú felajánlásának) keretében meghirdetett szociális ösztöndíj kiírási és lebonyolítási tapasztalatainak kiértékelésére.

Az eseményen részt vett Demján Sándor alapító, az alapítvány részéről Dr Takács Ildikó és Ács Tamás, továbbá: Dr. Szél Ágoston rektorhelyettes (Semmelweis Egyetem), Prof. Dr. Szűcs István rektorhelyettes (Miskolci Egyetem), Prof. Dr. Mészáros Tamás rektor (Budapesti Corvinus Egyetem), Dr. Kristóf János rektorhelyettes (Pannon Egyetem), Prof. Dr. Csernoch László dékán (Debreceni Egyetem),  Dr. Kvancz József dékán (Nyíregyházi Főiskola), Dr. Solti László rektor (Szent István Egyetem),  Dr. Andor György rektorhelyettes (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem), Medvéné dr. Szabad Katalin rektorhelyettes (Budapesti Gazdasági Főiskola), valamint az intézmények Hallgatói Önkormányzatainak elnöke, illetve képviselői.

A Demján Sándor Alapítvány, mint a legnagyobb hazai oktatási magán alapítvány megoldásában is példa értékű. Az alapító elmondta, hogy a kezdetek előtt olyan adminisztrációs és dologi terheket terveztek volna egyes tanácsadók, ami elvitte volna a támogatásra szánt pénzalap felét, hasonlóan a többiek többségéhez, Ezért a teljes pályázati, értékelő munka 99 %-át a hallgatói önkormányzatokra bízták, amelyek óriási, hiteles munkát végeztek. A folyamat teljes egészében  áttekinthető, igazságos, nyilvános a pályázatok és az értékelés vonatkozásában egyaránt.

A költségek így kevesebb, mint 3 %-ot visznek el. A támogatás átlagos összege 40 ezer forint havonta, ami nagyon kiterjeszti a dákok képzési lehetőségeit.

Az Alapítvány úgy őrködik a hazai értékteremtésen, hogy az oktatási rendszer sajátságaihoz illeszti a célterületek finanszírozását. Például a posztgraduális és külföldi képzés támogatása idén jelentősen nőtt, illetve megjelent, és egyes új karok is bekapcsolódnak..

Új elem, amit a jelen grémium is egyetértéséről biztosított, hogy a támogatottak „váltót" írnak a jövőben alá. Ennek értelmében, ha egy öt éves támogatás után az új diplomás a következő hét évből legalább öt évet nem itthon dolgozik, az összeget az Alapítvány részére vissza kell fizetnie. A konkrét megoldás kidolgozása a részvevők véleményének figyelembe vételével történik.

A szomszédos Szlovákiában és Romániában hasonló célú rendszer működik az állami képzésen belül.

 

A résztvevők hálával és köszönettel nyilatkoztak az eddigi tapasztalatokról és építő javaslatokat tettek. A pozitív hangulatban Simonyi Endre szakértő-újságíró (mivel alapítványi formában nulla diákot tudna támogatni) egy diák közvetlen támogatását vállalta.

Hecks Ferenc

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük