2022.augusztus.11. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Még élnek a szép remények a munkaidő irányelv elfogadására

2 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/22768"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/clock_0.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="96" /></a></span>2009. február 3-án Strasbourgban alakult meg a Tanács és az Európai Parlament közötti Egyeztető Bizottság, mely a munkaidőről szóló irányelv-tervezet problémás kérdéseinek megvitatására hivatott. </p><p>

clock 0.thumbnail2009. február 3-án Strasbourgban alakult meg a Tanács és az Európai Parlament közötti Egyeztető Bizottság, mely a munkaidőről szóló irányelv-tervezet problémás kérdéseinek megvitatására hivatott.

clock 0.thumbnail2009. február 3-án Strasbourgban alakult meg a Tanács és az Európai Parlament közötti Egyeztető Bizottság, mely a munkaidőről szóló irányelv-tervezet problémás kérdéseinek megvitatására hivatott.

Mint ismeretes a Tanács júniusban kialakított álláspontját az Európai Parlament decemberi ülésén határozottan elutasította, szükségessé téve ezzel jogalkotó szervek közötti, egyeztető bizottsági tárgyalásként aposztrofált harmadik olvasatot.

Az ülés után Kósáné Kovács Magda, az európai parlamenti tárgyalódelegáció póttagja, a téma legvitatottabb pontjának az irányelv egyes részei alóli tagállami, és egyéni kimaradás ( opt out ) lehetőségét, illetve annak megszüntetésére kitűzendő időpontot, valamint az ügyeleti idő értelmezését tartotta. Az első ellenvetéseket 5 tagország, köztük Magyarország és Spanyolország tette még a tanácsi álláspont elfogadásakor. Ehhez képest az Európai Parlament még keményebb álláspontot foglalt el. – összegezte az eseményeket a képviselő asszony. A Parlament most azt kéri, hogy a munkaidő heti legfeljebb 48 óra legyen, a tagországok a kivételek rendszerét 3 éven belül szüntessék meg, és az ügyeleti idő inaktív részét számítsák bele a munkaidőbe.

Kósáné szerint a legrosszabb megoldás, ha a jelenleg hatályos irányelv marad hatályban, mert az korlátlan opt out-ra ad lehetőséget, gátolva ezzel a tagországok munkavállalási szabályainak egymáshoz közelítését. A mai ülésen az Európai Bizottság képviselőjének elmozdulása egy köztes irányba ugyanakkor azt jelzi, hogy van terep a megállapodásra – mondta a szocialista politikus. Kósáné sajnálatának adott viszont hangot, mert az alakuló ülésen tanácsi mandátum híján a cseh elnökség nem vehetett részt, így az igazi egyeztetés későbbre marad.

(MSZP)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.