Szorul a hurok a vagyonadóval érintettek körül. Hiába a szakmai és alkotmányossági kifogások, a kormány nem vonta vissza, nem is korrigálta a több sebből vérző törvényt, az Alkotmánybíróság döntése még várat magára, és utolsó csapásként az APEH elkészítette a kalkulátort, ami legfeljebb játéknak jó, mert arra használhatatlan, amire tervezték.

 

 

Szorul a hurok a vagyonadóval érintettek körül. Hiába a szakmai és alkotmányossági kifogások, a kormány nem vonta vissza, nem is korrigálta a több sebből vérző törvényt, az Alkotmánybíróság döntése még várat magára, és utolsó csapásként az APEH elkészítette a kalkulátort, ami legfeljebb játéknak jó, mert arra használhatatlan, amire tervezték.

 

 Pettkó András országgyűlési képviselő ezért egyrészt azt kéri az APEH-tól, hogy javítsa és tegye használhatóvá a vagyonadó-kalkulátort, másrészt felszólítja a kormányt, hogy a közpénzből kampányolás helyett közérdekű tájékoztatásra költsön pl. a vagyonadóval kapcsolatban.

Hosszú huzavona, többszörös határidő túllépés után az APEH végre közzétette a Pettkó András országgyűlési képviselő által kezdeményezett és sürgetett vagyonadó-kalkulátort. Informatikus szakemberek véleménye szerint a határidőcsúszást nem a feladat bonyolultsága okozta, hiszen civilek már a nyáron előálltak jól működő kalkulátorral. Az APEH valószínűleg szembesült azzal, hogy még az illeték adatbázisra támaszkodva sem lehet pontosan megközelíteni a forgalmi értéket. Sajnos a jó munkához idő kell mondás az APEH-ra nem igaz, a kalkulátor megbukott. Nemcsak használhatatlan, mert rosszul kalkulál, de az APEH érvei a regisztrált használata mellett, hogy egy utólagos vizsgálatnál az adózó megúszhatja bírságot, nem igaz. Az adóhatóságnak csak akkor lenne jogi lehetősége utólagos bírságolásra, ha egyértelműen bizonyítani tudná a szándékos forgalmi érték alulbecslést. Mire jó akkor tehát az APEH kalkulátora? Gyakorlatilag csupán egy újabb drága és használhatatlan informatikai kütyü, nem egyéb. Ezért Pettkó András országgyűlési képviselő azt kéri az APEH-tól, hogy javítsa a vagyonadó kalkulátort, tegye használhatóvá és nevezze meg a kialakult helyzetért felelősöket.

A vagyonadó bevezetésének szükségességéről lehet vitatkozni, a hogyanokat azonban egyértelműen elhibázottnak tartja minden szakértő. Számos országban van ingatlanadó, de olyan nincs, ahol a forgalmi érték meghatározása nem állami feladat, hanem a magánszemélynek önadózással kell meghatározni. Egy teljesen ismeretlen és bonyolult adónemről kell döntést hozni az érintetteknek, amellyel kapcsolatban eddig megtévesztő és egymásnak ellentmondó hírek láttak napvilágot. A kormány a mai napig adós a korrekt tájékoztatással, nem adtak lehetőséget az állampolgároknak a megfelelő felkészülésre, holott az ingatlanadó sokkal szélesebb társadalmi réteget érinthet és nagyobb anyagi tehertételt jelenthet, mint korábban hittük. Egyértelmű a szándék: minél többen fizessenek, ha mást nem, akkor büntetést. Pettkó András országgyűlési képviselő a demokratikus jogállamiság eszméjével ellentétesnek tartja ezt az eljárást, ezért felszólítja a kormányt, hogy a közpénzből kampányolás helyett közérdekű tájékoztatásra költsön pl. a vagyonadóval kapcsolatban.

Az államnak nincs pénze az ingatlanok forgalmi értékének meghatározására, a beszedni tervezett adó összegét ugyanis elvinné a szakértői értékbecslés. A „tanuló pénzt" a gyanútlan és tapasztalatlan polgárokkal fizettetik meg, akik, ha nem tudják megbecsülni tulajdonuk forgalmi értékét, akkor saját pénzen kérhetnek fel ingatlan értékbecslő szakembert. Sajnos kénytelenek lesznek, mert a kormány kemény bírságolással fenyegeti a rosszul tippelőket. A megállapított 10 százalék tévedési lehetőség pedig olyan kevés, hogy két szakember becslése közötti különbség is nagyobb lehet.

Szorul a hurok a vagyonadóval érintettek körül, sokan kerülhetnek gyanútlanul a kormány vagyonadó csapdájába, ahol az APEH büntet, keményen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük