A dollárkereskedők egyik fő aktuális témája a dollár erősödése az EURUSD keresztben, és az esetleges kitörése a sávból, amelyben már jó ideje mozog.

A dollárkereskedők egyik fő aktuális témája a dollár erősödése az EURUSD keresztben, és az esetleges kitörése a sávból, amelyben már jó ideje mozog.

Azonban az USD erősödésére számító kereskedők számára kevésbé jó hír az, hogy ezzel egyidőben számos más devizával szemben ezzel éppen ellentétes irányt vett az amerikai dollár – különösen igaz ez a nyersanyag-kitettségű devizákkal szemben. Ma este kijön a Fed Nyíltpiaci Bizottságának jegyzőkönyve – lehet, hogy erre vár a piac, és ettől remél valamilyen határozott iránymutatást? Remélem, hogy nem, mivel elég nehéz lenne ilyesmit kiemelni a Fed belső vitáiból és egymástól eltérő belső irányzataiból. Ahhoz, hogy hihető legyen egy újabb USD-rali, egy szélesebb körű erősödésre lenne szükség, elsősorban az AUD, a CAD, az EUR és a JPY négyesével szemben.

 

Az egyesült államokbeli kamatok igen csak erősen segíthetik ezt a folyamatot, így továbbra is kitüntetett figyelemmel kísérjük azt, ahogy a 10 éves állampapír hozama 1,75% fölé menetelt. Ráadásul a tegnapi kereskedési napon a részvények árai úgy estek, hogy mindeközben nem ment fel a kötvények árfolyama, így maradtak a magas hozamok. Ez további volatilitáshoz, és az amerikai dollár erősödéséhez vezethet.

 

Egy tegnapi hír szerint az Egyesült Királyság miniszterelnöke, Theresa May, arra kérte a törvényhozókat, hogy hagyjanak neki teret az EU-val való tárgyalásokra, amikor az EU-ból való kilépésre megalkotott tervéről szavaznak. Ezt a piac úgy tekinti, hogy enyhült Theresa May korábbi, sokak által túlbuzgónak tartott hozzáállása a kilépéssel kapcsolatban, és a piac is kissé megnyugodhat. Ennek megfelelően a font produkált is egy enyhülést hozó kis emelkedést tegnap.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük