A 2008-ban indult sörfesztivál olyan sikeres volt, hogy hagyománnyá vált. 2009-ben, Csehország soros EU-elnöksége idején még kulturális záróeseménnyel is bővült. Tavaly már meghosszabbították, így bővült idén ötnaposra: 2011. június 8-12-ig, sőt, a június 13-i pünkösdi ünnepen is várják az érdeklődőket.

A 2008-ban indult sörfesztivál olyan sikeres volt, hogy hagyománnyá vált. 2009-ben, Csehország soros EU-elnöksége idején még kulturális záróeseménnyel is bővült. Tavaly már meghosszabbították, így bővült idén ötnaposra: 2011. június 8-12-ig, sőt, a június 13-i pünkösdi ünnepen is várják az érdeklődőket.

 A Városháza Parkban kóstolhatjuk végig az ősi cseh sörgyárak és a kis sörfőzdék termékeit, az olomouci sajt- és sörbemutatót, Becherovka ráadással. Idén 22 gyár 42 féle söre vonul fel, kétszer annyi, mint tavaly. Új sörmárka mutatkozik be: a Herold.

 Léderer Betty rendezőn kívül jelen volt Csémy Tamás kereskedelmi tanácsos és Martin Imre, a másfél éve nyílt Ferdinánd Monarchia Cseh Sörház ügyvezetője, aki a gasztronómiáért felelős főrendező és a cseh nagykövetasszony.

Léderer Betty felhívta a figyelmünket, hogy a cseh konyha egyáltalán nem egyoldalú, inkább az ízek kavalkádja jellemzi. A jelen kínálatban szerepel „morva veréb", vadas hús, zöldséges csirkeragu, knédli, párolt káposzta, sült csülök, Vencel téri sült kolbászok stb. De a hagyományos sörkorcsolya többnyire az olomouci kvargli. Az „igazi" Švejket Tóth Zoltán színművész alakítja esténként. Pénteken és szombaton éjjel 2-ig, vasárnap délelőtt 10-től éjfélig, hétfőn 10-20 óráig lehet szórakozni a hangulatos cseh kocsmai zene mellett.

Naponta 12-16 óráig válaszolhat a közönség kvíz kérdésekre, amelyeket 16:30-kor jutalmaznak a Rendezvénysátorban. 19 órától kisfilmeket vetítenek Csehországról. Az esemény egyben partnertalálkozó is a magyar élelmiszeripar számára. A közönség Cseh Oroszlános kuponokat vásárolhat 50 forintos értékben. Egy korsó ára 500 forint, de belépőjegy nincs a rendezvényre. Szombaton, vasárnap és hétfőn ráadásként ingyenes Játékvár áll a gyerekek számára. Vásárolhatók ajándéktárgyak: jabloneci ékszerek, sörkozmetikumok, különböző üveges sörök.

 www.csehsornapok.com .

Természetesen meglátogattuk a IV. Cseh Sörfesztivált, és fényképeztük a nagykövetasszonyt, a zenészeket,  az enni-innivalókat. Nagyon jól éreztük magunkat a népes közönség tolongása közben.

 Csehországban idén a Rozemberk-évet ünneplik. A középkori ősökre visszatekintő család birtokai jövedelméből sokat áldozott népe képzésére, iskoláztatására. Szinte az egész cseh vidék gazdái voltak, s ma is áll 22 várkastélyuk, amelyekben megcsodálhatók az eredeti ruhák, porcelánok, kozmetikai és egyéb tárgyak.

 Ne feledkezzünk meg a fővárosról, az Arany Prágáról, a magas hegyekben való síelés szépségéről, a nagyszerű hotelekről, a fürdőkről és a szállodák kínálta wellness szolgáltatásokról sem! 

   Az árakról: ha csomagban vesszük meg az utazási irodáknál, akkor lényegesen olcsóbban kapjuk meg a nyaralási vagy síelési túrákat, esetleg a sörfesztiválok programjait. A Cseh Turisztikai Hivatal – lévén nonprofit szervezet – tanácsokkal és magyar nyelvű prospektusokkal tudja ellátni az utazókat. Info: lederer@czechtourism.com e-mail címen.

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük