www.citibank.huwww.citibank.hu

 A Citi (NYSE-kód: C) 2008 november 24-én new York-ban bejelentette, hogy megállapodásra jutott az USA Pénzügyminisztériumával, a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankkal (FED, Federal Reserve), illetve a Szövetségi Betétbiztosítási Vállalattal (FDIC, Federal Deposit Insurance Corporation) egy sor olyan lépésről, amelyek az alább részletezett módon erősítik a Citi tőkemegfelelési mutatóit, csökkentik kockázatait és növelik likviditását:

 www.citibank.huwww.citibank.hu

 A Citi (NYSE-kód: C) 2008 november 24-én new York-ban bejelentette, hogy megállapodásra jutott az USA Pénzügyminisztériumával, a jegybank szerepét betöltő Szövetségi Tartalékbankkal (FED, Federal Reserve), illetve a Szövetségi Betétbiztosítási Vállalattal (FDIC, Federal Deposit Insurance Corporation) egy sor olyan lépésről, amelyek az alább részletezett módon erősítik a Citi tőkemegfelelési mutatóit, csökkentik kockázatait és növelik likviditását:

TŐKE:

  • A Troubled Asset Relief Program (TARP – az amerikai kormány pénzügyi mentőcsomagja) keretében az USA Pénzügyminisztériuma 20 milliárd dollárt fektet be a Citi által kibocsátott elsőbbségi részvényekbe;
  • A Citi további 7 milliárd dollár összegű elsőbbségi részvényt bocsát ki az USA Pénzügyminisztériuma és az FDIC részére egy 306 milliárd dollár összegű, lakó- és kereskedelmi ingatlanokkal, illetve egyéb vagyonnal fedezett értékpapírokra, hitelekre és kötelezettségvállalásokra nyújtott kormányzati garancia fejében;
  • A garancia eredményeként a 306 milliárd dollár összegű portfólió új kockázati súlya 20% lesz, ami további 16 milliárd dollár tőkét szabadít fel a vállalat számára;
  • A Citi az USA Pénzügyminisztériuma és az FDIC részére későbbi részvényvásárlási jogot biztosító értékpapírt (warrantot) bocsát ki, a társaság 254 millió darab törzsrészvénye tekintetében, 10,61 dolláros vételi árfolyamon;
  • A Citi vállalta azt is, hogy a következő negyedéves törzsrészvényekre járó osztalékfizetéssel kezdődően három évig nem fizet 0,01 dollárt (egy centet) meghaladó negyedéves osztalékot a törzsrészvényekre.

A program jelentős mértékben erősíti a Citi alapvető tőkemegfelelési mutatóit azzal, hogy mintegy 40 milliárd dollár tőketöbbletet biztosít az alábbiak szerint:

  • 20 milliárd dollár a TARP-befektetésből;
  • 3,5 milliárd dollárral részesedik a 7 milliárd dollár összegű, tőkecélú elsőbbségi részvények ellenértékéből;
  • 16 milliárd dollár tőketöbblet származik az eszközökre vonatkozó garanciából.

A Citi tőkemegfelelési mutatója a 2008. szeptember 30-án zárult harmadik negyedévben, az előrejelzések szerint, az októberi TARP-tőkeinjekció és a mai bejelentés által generált többlettőkének köszönhetően, a FED igazgatósága jóváhagyásának függvényében, mintegy 14,8% lehet, míg a TCE/RWMA (mobilizálható törzstőke/kockázattal súlyozott menedzselt vagyon) aránya kb. 9,3%.

KOCKÁZATCSÖKKENTÉS

A garancia keretében a Citi vállalja magára a portfólióveszteségeket 29 milliárd dollár adózás előtti értéken számolt összeghatárig, meglévő tartalékain felül; a kormányszervek átvállalják az e szint feletti veszteségek 90%-át, míg a Citi a fennmaradó részt. A Citi ezeket az eszközöket a mérlegében megtartja, és realizálja a kapcsolódó cash-flow-t.

LIKVIDITÁS

Azon túl, hogy a Citinek széles körű hozzáférése van a meglévő likviditási forrásokhoz, a Citi részére kiterjesztett hozzáférést biztosítottak a FED elsődleges forgalmazói hitelkeretéhez (Primary Dealer Credit) és a „discount window" hitelhez is, ami szükség esetére jelentős további likviditási forrást tesz elérhetővé. A Citi ugyancsak hozzájuthat a FED eddig még igénybe nem vett kereskedelmi értékpapírforrás alapjához (Commercial Paper Funding Facility) és szándékában áll a FDIC átmeneti likviditásgarancia programja (Temporary Liquidity Guarantee Program) keretében értékpapírokat kibocsátani.

A megállapodás kitér arra is, hogy egy megfelelő korlátokkal ellátott, a hosszú távú teljesítményt és nyereségességet jutalmazó, prémiumokat is tartalmazó vezetői kompenzációs csomagtervezetet is benyújtsanak az USA kormányához jóváhagyás céljából.

„Ezen a hétvégén az USA kormánya és a Citi eddig példátlan módon működött együtt egy sor lépés megtételében, amelyek a piac bizalmának visszanyerésére és a Citi-részvények árfolyamának utóbbi időszakban bekövetkezett esésének megállítására irányultak." – mondta Vikram S. Pandit, vezérigazgató. „Újszerű piaci megoldásról állapodtunk meg a tőkemegfelelési mutatóink további erősítése, a kockázatok csökkentése és a likviditásunk növelése érdekében. Nagyra értékeljük a kormány piaci stabilitás biztosítása érdekében tett jelentős erőfeszítéseit. Eltökélt szándékunk, hogy folytassuk üzletvitelünk racionalizálását és a kiemelkedő banki szolgáltatások nyújtását ügyfeleinknek világszerte. Továbbra is azokra a lehetőségekre és alternatívákra koncentrálunk, amelyek javítják vállalatunk általános pozícióját és értékét." – fejezte be Pandit úr.

Az ügyletet a Citi igazgatósága egyhangúlag jóváhagyta.

www.citigroup.com/citi/fin/index.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük