Gombás LászlóGombás László

Kivonják a OneCare-t a kiskereskedelmi forgalomból és helyette egy ingyenes alapverziót kínálnak mostantól – jelentette be a Microsoft. „Ezt a kijelentést  Microsoft kapitulációjának tekinthetjük" – kommentálta a hírt Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

 Gombás LászlóGombás László

Kivonják a OneCare-t a kiskereskedelmi forgalomból és helyette egy ingyenes alapverziót kínálnak mostantól – jelentette be a Microsoft. „Ezt a kijelentést  Microsoft kapitulációjának tekinthetjük" – kommentálta a hírt Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

Az alacsony ára ellenére az ügyfelek  nem kedvelték meg a OneCare-t, a Microsoft termékének igen szerény volt a piaci részesedése. Mivel nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kivonják a a kiskereskedelmi forgalomból, és helyette egy ingyenes alapverziót kínálnak mostantól.

Az általános vélemény szerint ennek az áll a hátterében, hogy a termék átlag alatti védelmet nyújt, a teljesítménye igen szerény.

„A víruslaboratóriumokban futtatott eddigi tesztjein folyamatosan a mezőny végén kullogott a OneCare, és az elmúlt időszakban többször is nagyot hibázott. Téves vírusfelismerés miatt például fontos adatokat helyezett karanténba vagy törölt" – kezdi sorolni a problémákat Gombás László, a Symantec vezető rendszermérnöke.

Egyszerűen nincs a Microsoftban olyan DNS, ami elég jó minőségű lenne, és frissített biztonsági védelmet nyújtana.

A Symantec kutatásai egyértelműen azt támasztják alá, hogy az ügyfeleknek a hatékony védelem az alapelvárás, ha egy biztonsági termékről van szó. A rendszermérnökök a OneCare terméket kritikán alulinak ítélték. Az elmúlt évek tapasztaalatai ugyanis bebizonyították, hogy csak integrált biztonsági megoldásokkal lehet hatékonyan védekezni az új típusú támadások ellen.

„Tartalmaznia kell a megoldásnak tűzfalat, behatolas-detektáló modult, jó minőségű és megbízható vírusvédelemmel is rendelkeznie kell. A spyware (kémprogramok) és adware (reklámprogramok) elleni védekezés szempontjából is kritikán aluli a OneCare. Ez utóbbi kettő az, ami a felhasznalókat a legjobban zavarja, és ebben sem nyújtott megbízható védelmet a Microsoft megoldása" – tette hozzá Gombás László.

A Microsoft marketingigazgatója nemrég azt nyilatkozta, hogy a Microsoft nem biztonságtechnikai cég. Ez pozicionálja is a Microsoft elképzeléseit – amit a mostani bejelentés nyilvánvalóan alátámaszt.

Még ha ingyenes is, a Microsoft "OneCare-light" – lényegében az ügyfeleket nem érdekli, mert nem nyújt megfelelő  védelmet .

Szerkesztőségünk – bár sikertelenségnek nem szokott örülni, de ezuttal örül a bukásnak. Ugyanis a vírusvédelemben nincsen rosszabb mint a HIT. Ugyanis ha valaki védeddnek HISZI magát, akkor a környezetére nagyobb veszélyt hordoz, mint akkor ha tudatlanul bolyong a világban. Márpedig a Microsoft e remekműve az összes szakmai lista végén kullogtt, még az ingyenes vírusgyilkok is lealáztak. Most talán a rend helyreáll: a suzter maradjon a kaptafánál! Jobbat tud ott csinálni, minha mondjuuk operálna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük