Immár két éve jelen van a magyar internetes álláspiacon a közismert fizetés-összehasonlító portál: a Merces (http://www.merces.hu/). A Workania.hu állásportál által működtetett fizetési felmérés célja, hogy bármely munkavállaló megtudja, melyik szakma mennyit ér és összehasonlíthassa bérét az ugyanabban a pozícióban és régióban dolgozó, hasonló iskolai végzettséggel rendelkező kollégáival.

 

 

Immár két éve jelen van a magyar internetes álláspiacon a közismert fizetés-összehasonlító portál: a Merces (http://www.merces.hu/). A Workania.hu állásportál által működtetett fizetési felmérés célja, hogy bármely munkavállaló megtudja, melyik szakma mennyit ér és összehasonlíthassa bérét az ugyanabban a pozícióban és régióban dolgozó, hasonló iskolai végzettséggel rendelkező kollégáival.

 

A Merces bérinformációs felmérés adatainak ismeretében kiküszöbölhető a megpályázott állás elveszítése – a munkáltatók által túlzottnak tartott, vagy az irreálisan alacsony bérigény okán. Az olvasók el tudnak igazodni az egyes ágazatokban való munkavállalás anyagi vonatkozásait illetően, s nem utolsó sorban az is mérlegelhető, milyen fizetésbeli eltérések adódnak bizonyos iskolai végzettségek megszerzése után.

A felmérés folyamatosan bővül, bárki csatlakozhat az interneten, anonim módon.

A résztvevők demográfiai adatokat (kor, nem, régió), valamint a munkáltatójával és munkahelyi pozíciójával illetve fizetésével kapcsolatos információkat adják meg.

A kérdőívet kitöltők közül 29% érettségivel, 26% főiskolai végzettséggel, 16% egyetemi diplomával, 12% pedig OKJ képzéssel rendelkezik. Az alapfokú végzettségűek aránya 4%. A legtöbben a 25-34 éves korcsoportból kerülnek ki (37%), őket követik a 35-44 évesek (27%), majd jön a 45-54 éves korosztály (20%). Meglepő módon a 18-24 évesek csupán 9%-ban képviselik magukat a felmérésben.

Néhány érdekes tény a legfrissebb kutatási felmérésből.

A magyarországi bruttó átlagbér: 216.100-, Ft (azaz kb. 800 EURO). Ez meglepő módon jelenleg magasabb, mint Szlovákiában, ahol ez 213 000 forintnak megfelelő 789 EURO, és jelentősen alacsonyabb, mint Csehországban, ahol országos bruttó átlagbér eléri 244.860- forintot (895 Euro, azaz 23.100 CZK).

Hazánkban továbbra is lényeges eltérés mutatkozik a férfi és női munkavállalók átlagos jövedelmi szintjei között. Míg a „teremtés koronái" 240.000 forintot vihetnek haza átlagosan, addig a „második nem" tagjai átlagosan (és országos szinten) mindössze 193.700 forintot. (A jelentős különbséget alig-alig módosítja az a tény, hogy a Merces felmérésben résztvevő férfiak aránya 51%)

A pályakezdőket is magába foglaló 17 és 24 év közötti korcsoport bruttó országos átlagbére 157.800 Ft. (A több mint egy éve folyamatosan állást-kereső friss diplomások többsége persze ezzel az összeggel is kibékülne, amennyiben sikerülne elhelyezkednie). Az evidenciáknál azonban lényegesen érdekesebb a Merces kutatóinak az a kimutatása, hogy a 24 és 34 év közötti generációk tagjai átlagosan lényegesen jobban keresnek (229.700-, forint), mint a 35 és 45 év közötti korosztály (216.000-,), nem is beszélve a nyugdíjas életkorhoz egyre jobban közelítőkről (211.700-, forint).

Megyék átlagfizetések szerinti rangsorában is meglepetést kelthet sokak számára, hogy Békés megye végzett az utolsó helyen (az egy főre jutó 164.500 forintos átlagjövedelemmel), ami megközelítően százezer forinttal alacsonyabb, mint a fővárosi átlag (262 000 Ft). Budapesten kívül, a vidéki régiók tekintetében Fejér és Komárom-Esztergom megye vezetnek (208.300-, és 205.000 forint átlagos bruttó bérszínvonallal), továbbra is éles tehát a szakadék a főváros és a vidéken élők jövedelmi viszonyainak tekintetében.

A Merces legutóbbi kutatásában az is szemet szúrhat, hogy a megvizsgált mintegy 14-féle béren kívüli juttatásból a legmagasabb arányt a munkába járás költségei érték el (28%). A meghatározott mértéken felüli étkezési hozzájárulás (11%) és a flexibilis munkaidő (11%) minden tízedik álláskeresőt érint csupán.

A pozíciószintek vizsgálata során éles ellentét mutatkozik abban, hogy míg (természetes módon) a cégvezetők állnak az élen, a maguk 596.500 forintos bruttó országos átlagfizetésükkel, ehhez képest a segédmunkások jó, ha átlagosan bruttó 99.800 forintot keresnek (hivatalosan).

A marketinggel, pr-rel és reklámmal foglalkozó honfitársaink a harmincöt szakterület összehasonlító elemzése során az első egyharmad felső kategóriájába sorolódtak, a maguk havi 303.60 forintos országos bruttó átlagkeresetével.

Őket persze lényegesen megelőzik az információs technológia (352.400- Ft), a telekommunikáció (357.500 Ft) vagy éppen a gyógyszeripar (313.700- Ft) területén tevékenykedő munkavállalók.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük