2022.december.01. csütörtök.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Új közlekedésjogi folyóirat indul – autósoknak és jogászoknak IS!

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/35283"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/stop_3D.thumbnail.jpg" border="0" width="74" height="100" /></a></span>Stop! Közlekedj jogosan! címmel 2009. december 3-ától az újságosstandokon is kapható lesz a CompLex Kiadó új, közlekedési joggal foglalkozó, időszakosan megjelenő folyóirata. A 11 ezer példányban nyomott, hiánypótló kiadvány a gépjárművek üzemeltetésének  laikusok számára sokszor áttekinthetetlen  jogszabályi dzsungelében nyújt eligazodást.</p><p>

stop 3d.thumbnailStop! Közlekedj jogosan! címmel 2009. december 3-ától az újságosstandokon is kapható lesz a CompLex Kiadó új, közlekedési joggal foglalkozó, időszakosan megjelenő folyóirata. A 11 ezer példányban nyomott, hiánypótló kiadvány a gépjárművek üzemeltetésének  laikusok számára sokszor áttekinthetetlen  jogszabályi dzsungelében nyújt eligazodást.

stop 3d.thumbnailStop! Közlekedj jogosan! címmel 2009. december 3-ától az újságosstandokon is kapható lesz a CompLex Kiadó új, közlekedési joggal foglalkozó, időszakosan megjelenő folyóirata. A 11 ezer példányban nyomott, hiánypótló kiadvány a gépjárművek üzemeltetésének  laikusok számára sokszor áttekinthetetlen  jogszabályi dzsungelében nyújt eligazodást.

A közlekedési kultúrához a KRESZ betartásán kívül feltétlenül hozzá tartozik a gépjárművek üzemeltetésével foglalkozó jogszabályok ismerete is. Azt már számtalan szakember elmondta, hogy a vezetői engedéllyel rendelkezők jelentős része egy megismételt vizsgán nem felelne meg a követelményeknek és nem jutna jogosítványhoz. Arról azonban jóval kevesebb szó esik, hogy a gépjármű tartásával és használatával kapcsolatos szabályokat a szakjogászokon kívül szinte senki sem ismeri. A CompLex új kiadványa ezeket a jogszabályokat fordítja le hétköznapi nyelvre, közérthetővé teszi a jogalkotói szándékot, segítséget nyújt az autós társadalom jogkövető magatartásának elérésében.

A hazai autósok többsége nem tudja, mit tegyen, ha balesetet szenvedett, vagy ha elszállították a gépkocsiját, illetve mikor tehetnek az autójára kerékbilincset. Teljesen ismeretlen számukra a közúti, közlekedési előéleti pontrendszer működése, nincsenek tisztában a személygépkocsi közlekedési részvételének feltételeivel, mint ahogy azzal sem, milyen esetekben vehetik el tőle a vezetői engedélyét, és mi a teendő ilyen esetekben.

Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a tervek szerint időszakosan megjelenő folyóirat. Az első szám részletesen foglalkozik a frissen bevezetett, vagy bevezetés előtt álló jogszabályokkal, így a 2009-ben életbe lépett zéró toleranciával, a közigazgatási bírság módosításával és annak alkotmányossági felülvizsgálatával, a passzív biztonság védelmét sértő egyes magatartások szigorúbb büntetésével. Ugyanígy a 2010. január 1-től érvényes kötelező felelősségbiztosítás új, törvényi szintű szabályozásával, az értesítési adatok jármű-nyilvántartási elhelyezésének lehetőségével, az elsősegélynyújtó felszerelés tartalmának új meghatározásával, a gépjárműadó mértékének növekedésével és a nagyteljesítményű személygépkocsik utáni vagyonadó fizetési kötelezettségével.

Táblázatok foglalják össze az orvosi alkalmassági vizsgálatok tarifáit, a közlekedési szabályszegések szankcióit, a rendszámtábla típusokat, a közigazgatási bírság hatálya alá tartozó cselekmények büntetéseit, valamint a kiadvány bemutat üzemeltetéshez szükséges iratmintákat is.

Az induló lapszám egyszerűnek tűnő, de valójában sokak számára nehezen megválaszolható kérdésekre is választ ad, mint például milyen gépjárművel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségek léteznek, mikor kell a gépkocsit ?H" matricával ellátni, vagy milyen okmányokat kell a vezetőnek az autóban magánál tartania.

Az 52 oldalas kiadvány szerzője dr. Kincses Ildikó, főszerkesztője Dr. Vajda Krisztina. A folyóirat 980 forintos áron, a Lapker üzleteiben és a benzinkutaknál vásárolható meg, vagy közvetlenül megrendelhető a kiadótól (http://www.complex.hu/).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.