2023.október.01. vasárnap.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megérkezett a várt korrekció a nemesfémeknél

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/53383"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/images_139.thumbnail.jpeg" border="0" width="100" height="80" /></a></span>Az arany árfolyama a tegnapi napon jócskán lejtőre került miután váratlanul pozitív amerikai konjunktúra-adatok érkeztek. Londonban a délutáni kereskedésben 1.770 dollárra csökkent a jegyzés, majd az esti órákban a New York-i és az éjszaka folyamán az ázsiai piacokon tovább folytatódott a mélyrepülés aktuálisan 1.740 dollár alá - tájékoztat a <a href="http://www.aranypiac.hu/">www.aranypiac.hu</a> .</p> <p> 

images 139.thumbnailAz arany árfolyama a tegnapi napon jócskán lejtőre került miután váratlanul pozitív amerikai konjunktúra-adatok érkeztek. Londonban a délutáni kereskedésben 1.770 dollárra csökkent a jegyzés, majd az esti órákban a New York-i és az éjszaka folyamán az ázsiai piacokon tovább folytatódott a mélyrepülés aktuálisan 1.740 dollár alá – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

images 139.thumbnailAz arany árfolyama a tegnapi napon jócskán lejtőre került miután váratlanul pozitív amerikai konjunktúra-adatok érkeztek. Londonban a délutáni kereskedésben 1.770 dollárra csökkent a jegyzés, majd az esti órákban a New York-i és az éjszaka folyamán az ázsiai piacokon tovább folytatódott a mélyrepülés aktuálisan 1.740 dollár alá – tájékoztat a www.aranypiac.hu .

 

A hat napig tartó folyamatos emelkedés és a hétfőn elért új történelmi rekord után, kedden elkezdődött, majd szerdán begyorsulva folytatódott a rég várt korrekció a nemesfémek piacán. Az árfolyamok csökkenése elsősorban annak a profitrealizálásnak az eredménye, amely az augusztusban eddig látott szárnyalás törvényszerű velejárója. Augusztus 1-jén még 1.623 dolláron kezdte a sárga nemesfém a hónapot a londoni kereskedésben. Erről a szintről felfejlődve több mint 15%-ot tudott emelkedni a jegyzés. A mostani korrekció ennek a növekménynek eddig mintegy a felét emésztette fel.

 Az aranyár csökkenése a részvénypiacokra hirtelen visszatért optimizmussal kezdődött. A korábban jelentősen megnövekedett kockázatkerülés alábbhagyása jól tükröződik a világszerte legnagyobb aranyba fektető tőzsdén kereskedett alap (ETF), az SPDR Gold Trust készletein, amelyek 1.284,40 tonnáról 1.259,57 tonnára estek vissza.

 A piac szereplői nagy érdeklődéssel várják a legfontosabb jegybankárok most következő hétvégén megrendezésre kerülő találkozóját az amerikai Jackson Hole-ban. Ennek kapcsán fontos bejelentésekre kerülhet sor. Különösen a Fed elnöke, Ben Bernanke gondoskodhat olyan nyilatkozatokról, amelyek az elkövetkezendő hetekben a tőkepiacok irányát nagyban befolyásolhatja. Az amerikai jegybankelnök éppen egy évvel ezelőtt üzente meg a piacoknak a monetáris mennyiségi lazítás második fordulójával (Quantitative Easing 2, QE2) kapcsolatos intézkedéseit, most sokan a harmadik felvonás (QE3) bejelentésére számítanak.

 Tegnap váratlanul jó adatok érkeztek az Egyesült Államok ipari megrendelés-állományának emelkedéséről, és ez a recessziós félelmek enyhülését eredményezte. A tőkepiacokon az utóbbi hetekben kialakult jelentős túlvett és túladott pozíciók azonmód korrekcióba kezdtek. A befektetések részbeni újra allokálása nagy volumenű eladásokat hozott az aranynál, az így teremtett likviditás pedig a részvénypiacokba áramlott.

 Egyidejűleg piaci pletykák kaptak szárnyra, miszerint az eurózóna csődközeli tagállamai, Görögország és Portugália aranytartalékaik egy részét eladhatják. A Görög Nemzeti Bank trezorjában lapuló aranykincs a jelenlegi árakon több mint 6 milliárd eurót ér. Ha Athén rá tudná szánni magát arra, hogy ezt pénzzé tegye, akkor azzal egy csapásra finanszírozni tudná az esedékes kifizetéseinek legalábbis egy részét külső segítség nélkül is. Portugália szintén hatalmas nemesfémvagyont halmozott fel még az egykori diktátor Salazar idejében. Segélyprogramok igénybevétele helyett Lisszabon is megtehetné azt, hogy készpénzre váltja a jelenleg 21 milliárd euró értékű aranykészletét.

 A jelentős zuhanás ugyanakkor korántsem jelenti az aranypiaci hossz végét. A pénzpiacok hangulata világszerte még mindig rendkívül felzaklatott, így a sárga nemesfém vélhetően továbbra is keresett marad biztonsági tartalékként. Ezt vetíti előre a japán szuverén államadósság egy fokozottal való leminősítése két nappal ezelőtt a Moody's nemzetközi hitelminősítő által. A tartalékvaluta szerepét betöltő japán jen ezzel veszített attraktivitásából, ami más biztonsági tartalékok, így az arany szerepét erősíthetik.

  © www.aranypiac.hu  – Magyar Aranypiac Kft.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.