A PEUGEOT 2008 modellcsalád 2013-ban mutatkozott be és azóta összesen 515.000 darab készült belőle. A most bemutatkozó új PEUGEOT 2008 megújult formatervvel, új, okos extrákkal és kategóriaelső motorokat is tartalmazó motorválasztékkal hódítja meg az autóvezetőket.

 

A PEUGEOT 2008 modellcsalád 2013-ban mutatkozott be és azóta összesen 515.000 darab készült belőle. A most bemutatkozó új PEUGEOT 2008 megújult formatervvel, új, okos extrákkal és kategóriaelső motorokat is tartalmazó motorválasztékkal hódítja meg az autóvezetőket.

 

A PEUGEOT 2008-ról dióhéjban

 

 • A PEUGEOT 2008 külsejében a kompakt szabadidő-autók minden jellegzetes vonása fellelhető. Kitűnő dinamikus viselkedés és egyedülálló, rabul ejtő vezetési élmény jellemzi.

 

 • A formatervben markánsan jelennek meg a szegmens bevett stílusvonásai. A kiszélesített sárvédő, a függőleges hűtőrács és a védőelemek egyaránt óvják a karosszériát és a bennülőket. Kifinomult design jellemzi a tető hullámvonalát, a tetőrudakat, az ajtók alsó kidomborodó díszszegélyét és a hátsó légterelőt.

 

 • A fekete és króm fényszórók, valamint a karmot formázó 3D lámpatestek már a beszállás előtt sejtetik a csúcstechnikát. Az utastérben a fényforrások keltette hangulat az anyagok gazdagságát és a legkisebb részletre is kiterjedő odafigyelést sugallják.

 

 • Az új felszereltségi szint, a GT Line sportos és elegáns, amit a tipikus vörös-fekete színösszetétel tovább hangsúlyoz. A teljes PEUGEOT kínálatban megjelenő, exkluzív felszereltségi szint összhangban van a márka magasabbra történő pozicionálási stratégiájával.

 

 • Az 1/3-2/3 arányban osztott hátsó üléspad egyszerű lehajtásával a csomagtartó térfogata 410-ről akár 1400 literre növelhető.

 

 • A PEUGEOT i-Cockpit® a szegmensben egyedülálló vezetést garantál. A vezető a különleges vezetőhelyen az intuitív, dinamikus és biztonságos vezetés élményét tapasztalhatja meg.

 

 • A továbbfejlesztett Grip Control kipörgésgátló a benzines és a dízeles változatokban, manuális vagy automata váltóval egyaránt rendelhető. Goodyear Vector négyévszakos abroncsokkal szerelik fel ezeket az autókat, ami minden évszakban sokoldalú használatra ad lehetőséget.

 

 • A beépített érintőképernyős rendszer tartalmazza a Mirror Screen funkciót, amelynek segítségével a vezető az autó érintőképernyőjére közvetítheti a MirrorLink[1] illetve Apple Carplay®[2] kommunikációs protokollal kompatibilis okostelefonja kijelzőjét.

 

 • A PEUGEOT 2008-cal könnyű közlekedni a városban. Az Active City Brake segít elkerülni az ütközést, de mindenképpen csökkenti az esetlegesen bekövetkezett baleset súlyosságát. A parkoló automata segítségével pedig gyerekjáték a parkolás. A még könnyebb manőverezés érdekében a tolatókamera látványosan megjeleníti a központi képernyőn az autó körvonalát.

 

 • A PEUGEOT 2008 Euro6 PureTech, illetve BlueHDi motorokkal, manuális vagy automata váltóval rendelhető. Teljesítményszintje 82-től 130 lóerőig terjed, CO2-kibocsátása alacsony, 90 és 114 gramm közötti km-ként. A BlueHDi motorok a világ jelenleg leghatékonyabb technikáját kínálják amotorválaszték négy változata Best in Class a saját szegmensében.

 

Az új PEUGEOT 2008 szabadidő autó markáns megjelenésű orr-része erőteljességet sugároz. A Peugeot oroszlán a robusztus, függőleges, térhatású, hálómintás hűtőrács közepén helyezkedik el. A hűtőrács precíz, tiszta rajzolata észrevétlenül simul a lökhárító és a motorháztető egy ívet alkotó felületébe. 

 

Az orr rész és a motorháztető egységes vonalvezetése a hűtőmaszk aljától indul, majd töretlenül folytatódik a tető irányába, egészen a hátsó ajtóktól induló hullámvonalig. A B oszloptól induló tetővonal exkluzív és különleges hatást kölcsönöz. A szélvédőtől induló és a hátsó légterelőig futó krómhatású tetőrudak szintén észrevétlenül simulnak a tetővonalba. A karosszéria egyes elemei – ablakkeretek, tetőrudak, alsó díszcsík, krómhatású ajtó- és ablak szegélyek, hátsó légterelő – az autó exkluzivitását hangsúlyozzák, megemelt hasmagassága látványos kontrasztot alkot a felső résszel. A karosszéria gömbölyű és pontos vonalait még jobban kihangsúlyozzák az új árnyalatok: a piros Ultimate, valamint az Emerald Crystal fényezés. A kínálatban összesen kilencféle külső szín szerepel, ebből öt metál. 

 

A 2008 dinamizmusához az elegáns lámpatestek is hozzájárulnak. Elöl a karosszériába simuló fényszórók vadmacska-tekintetet kölcsönöznek az orr-résznek, a rendkívül modern jelleget árasztó maszk ötvözi a krómszínű és a fekete elemeket. A hátsó lámpák új, meleg fényt árasztó « karmokat » mintáznak, ami intenzív 3D hatást kelt. 

 

A hátsó lámpák körülfogják a csomagtérajtót, amely tágas, praktikusan kialakított csomagteret rejt. Térfogata egyetlen kézmozdulattal 410-ről akár 1400 literre növelhető az osztottan dönthető hátsó üléspad lehajtásával. 

 

A belső tér exkluzív kivitele és pontos illesztései a minőség érzetét keltik. Ezt egészíti ki a high-tech és hangulatos belső világítás, amely még jobban kiemeli a kellemes tapintású anyagok nemes mivoltát. Opcióként bőr bevonatú kormány is rendelhető, amelyhez bőr váltószoknya, bőrborítású kézifékkar és az ajtóban kialakított, bőrrel bevont kartámaszok társulnak.  Hatalmas üvegfelelületeken át árad be a fény az utastérbe. A tető – választástól függően – lehet panorámatető világító szegéllyel, vagy készülhet lézergravírozott, háttérvilágítással ellátott tetőkárpittal.  

 

A PEUGEOT egy új felszereltségi szintet is bevezetett: az Access, Active és Allure változatokból álló kínálatot mostantól a GT Line koronázza meg. A teljes PEUGEOT választékban fellelhető GT Line a sportos és előkelő stílusban utazó ügyfelek ízlését célozza, amely exkluzív, gyémánthatású, fényes fekete, 17 colos Eridan könnyűfém keréktárcsák, valamint számos, a felszereltségre jellemző vörös-fekete betét és díszítés teszi egyedivé az autó külsejében és belterében egyaránt.  

 

A PEUGEOT i-Cockpit® egy letisztult vezetőhely, ahol a figyelem és az összpontosítás kapja a főszerepet. Szemünket az útról le sem véve, a kompakt kormány segítségével precízen irányítani tudjuk a járművet, aminek köszönhetően kevésbé fárasztó az autó vezetése. A vezető a bal kezével állítja be a sebességrögzítőt és a sebességhatárolót, jobb kezével a mobiltelefonját kezelheti a 7 colos érintőképernyőről a Mirror Screen funkcióval. Ugyanez a képernyő jeleníti meg a tolatókamerák által küldött képet, és itt jelenik meg a kiválasztott Grip Control üzemmód is. A PEUGEOT i-Cockpit® egyedülálló élménnyé varázsolja a vezetést.  

 

A középkonzolon elhelyezett Grip Control kapcsolóval az adott útfelület tapadásához választhatjuk meg az ideális üzemmódot.  

 

A PEUGEOT 2008 felszerelései megkönnyítik az autózást a mindennapokban. Ezek közé tartozik a MirrorLink[1] illetve Apple Carplay®[2] megoldásokkal kompatibilis Mirror Screen[2], amely az autó érintőképernyőjén jeleníti meg a vezető okostelefonjának kijelzőjét, így biztonságos módon fér hozzá az alkalmazásokhoz. Nyilvánvaló biztonsági okokból a különböző programokhoz való hozzáférés attól függően engedélyezett, hogy az autó mozgásban, vagy álló helyzetben van-e. Menet közben csak a vezetéshez szükséges alkalmazások jelennek meg.  Az applikációk között található a Start MyPeugeot, az autó digitális dokumentációja, az iCoyote, a közösségi közlekedési információkat és a veszélyes területeket előre jelző applikáció, illetve a parkolóhely kereséséhez rendkívül hasznos Parkopedia.

 

A városi közlekedés maximális biztonságát garantálja az autónak az Active City Brake, amely az automatikus fékrendszer aktivizálásával próbálja elkerülni az ütközést, vagy bekövetkezése esetén csökkenti annak súlyosságát. A rendszer működésének alapja a szélvédő felső részébe épített, LIDAR technikán alapuló, rövid hatótávú lézerdetektor, amely érzékeli a mellettünk, előttünk, vagy a velünk egy irányba haladó vagy álló járművet, és ha a vezető nem lassít, 30 km/h alatt automatikusan, teljes erővel lefékezi az autót, hogy csökkentse a saját autónk és az akadály közötti sebességkülönbséget. 

 

A Park Assist megkönnyíti a jármű manőverezését a városban. A funkció bekapcsolását követően a vezető az érintőképernyőn kiválasztja a végrehajtani kívánt parancsot: párhuzamos parkolás járda mellé, parkolás merőlegesen vagy ferdén az úttest széléhez. Ezt követően az ultrahangos érzékelők felmérik a rendelkezésre álló parkolóhelyek méreteit, és jelzik a vezetőnek a parkolásra megfelelő helyet. Hátramenetben a tolatókamera színes pozíció vonalakkal jeleníti meg a jármű körvonalait a képernyőn. A parkolássegítő rendszerrel ugyanilyen könnyű kihajtani a parkolóhelyről akár lejtőn is, az emelkedőn való elindulást segítő rendszer (Hill Assist) jóvoltából. 

 

A PEUGEOT 2008 szabadidő-autót áramvonalas sziluettjének, alacsony tömegének és az Euro 6 motorok gazdag választékának köszönhetően, alacsony üzemanyag-fogyasztás és CO2-kibocsátás jellemzi. Az egyes változatok kilométerenkénti emissziója 90 és 114 gramm között mozog, ami elsősorban annak a négy motornak köszönhető, amely kiérdemelte a kategória legjobbja címet.  A kimagasló tulajdonságaiért elismert új háromhengeres PureTech motorok legújabb nemzedékét teljes egészében a Csoport mérnökei fejlesztették ki.  

 

A 2008 SUV benzines kínálata öt motorból áll:

 

 • 1.2 l PureTech 82, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 4,9 l/100 km, CO2-kibocsátása 114 g/km/km,
 • 1.2 l PureTech 82, ötfokozatú, robotizált váltóval, fogyasztása 4,4 l/100 km, CO2-kibocsátása 102 g/km,
 • 1.2 l PureTech 110 S&S, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 4,4 l/100 km, CO2-kibocsátása 103 g/km,
 • 1.2 l PureTech 110 S&S, hatfokozatú automata váltóval (EAT6), fogyasztása 4,8 l/100 km, CO2-kibocsátása 110 g/km, Best in Class a szegmensében,
 • 1.2 l PureTech 130 S&S, hatfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 4,8 l/100 km, CO2-kibocsátása 110 g/km, Best in Class a szegmensében.

 

Az 1.6 literes BlueHDi dízelmotort páratlan vezetési komfort és rekord alacsony fogyasztási adatok jellemzik bármelyik teljesítményszint – 75, 100 és 120 LE – esetén és mindegyik dízelmotor 100 grammnál kevesebb CO2-t bocsát ki kilométerenként:

 

 • 1.6 l BlueHDi 75, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,7 l/100 km, CO2-kibocsátása 97 g/km, Best in Class a szegmensében,
 • 1.6 l BlueHDi 100, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,7 l/100 km, CO2-kibocsátása 97 g/km,
 • 1.6 l BlueHDi 100 S&S, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,5 l/100 km, CO2-kibocsátása 90 g/km, kis fogyasztású változat,
 • 1.6 l BlueHDi 100 S&S, ötfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,6 l/100 km, CO2-
 • 1.6 l BlueHDi 100 S&S, hatfokozatú robotizált váltóval, fogyasztása 3,6 l/100 km, CO2-kibocsátása 95 g/km,
 • 1.6 l BlueHDi 120 S&S, hatfokozatú manuális váltóval, fogyasztása 3,7 l/100 km, CO2-kibocsátása 96 g/km, Best in Class a szegmensében.

 

A PEUGEOT 2008 különleges helyet foglal el a kompakt szabadidő-autók között: exkluzív, robusztus és igényes. A PEUGEOT i-Cockpit®, a technikai felszerelései és az etalon úttartása jóvoltából a Peugeot 2008 egyedülálló vezetési élményt nyújt.   

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük