2022.október.03. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megjelent a teljes Biblia lovári fordítása

5 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/21468"><img class="image thumbnail" src="/files/images/kep.thumbnail_49.jpg" border="0" width="84" height="100" /></a></span>December 23-án délelőtt rendkívüli kulturális, vallási eseményre került sor Budapesten: a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Hungarofest Kht. - Reneszánsz Programiroda sajtótájékoztatójának keretében bemutatták a teljes Biblia cigány (lovári) fordítását, amely a világon elsőként hazánkban jelent meg. </p><p>

kep.thumbnail 49December 23-án délelőtt rendkívüli kulturális, vallási eseményre került sor Budapesten: a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Hungarofest Kht. – Reneszánsz Programiroda sajtótájékoztatójának keretében bemutatták a teljes Biblia cigány (lovári) fordítását, amely a világon elsőként hazánkban jelent meg.

kep.thumbnail 49December 23-án délelőtt rendkívüli kulturális, vallási eseményre került sor Budapesten: a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat és a Hungarofest Kht. – Reneszánsz Programiroda sajtótájékoztatójának keretében bemutatták a teljes Biblia cigány (lovári) fordítását, amely a világon elsőként hazánkban jelent meg.


A tájékoztatón Juhász Judit, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese elmondta: Vesho-Farkas Zoltán roma műfordító nyolcéves munkája rendkívüli jelentőségű, hiszen ez az első alkalom az egész világon, hogy a teljes Biblia cigány fordítása elkészült és megjelenik – Magyarországon, a Biblia évében, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat gondozásában. A projekt megvalósulása jól illeszkedik a Reneszánsz Év keretébe, ezért az első teljes Cigány Bibliakiadás a Hungarofest Kht. – Reneszánsz Programiroda támogatásával jelent meg.

biblia2[1].thumbnailTarjányi Béla, a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat ügyvezető elnöke emlékeztetett rá: a fordítás nyelve azért a lovári, mert a Cigány Világkongresszus 1981-ben Göttingenben ezt a nyelvjárást jelölte ki, mint a világ cigányságának irodalmi nyelvét. A Biblia cigányra fordított szövegét Ruva Pál Sándor cigány író és fordító lektorálta, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által megbízott egyházi cenzor pedig maga Tarjányi professzor volt, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) Hittudományi Karán a szentírástudomány tanára. A kiadáshoz szükséges egyházi jóváhagyást a püspöki konferencia 2008. november 30-án kelt határozatával megadta. Tarjányi Béla emlékeztetett rá, hogy 2003 karácsonya előtt a Bibliatársulat kiadásában már megjelent a Biblia újszövetségi része kétnyelvű formátumban (Cigány-Magyar Újszövetség). Ugyanebben az esztendőben a katolikus egyház megfelelő fóruma, a Menekültek és Vándorok Pasztorációjának Pápai Tanácsa az általa rendezett világkongresszus ösztönzésére végre komolyan napirendre tűzte a cigány Bibliafordítás kérdését, egyelőre az információgyűjtés szintjén. „Mi pedig mára megvalósítottuk azt, amiről a kongresszus akkor még csak álmodott: 2008 karácsonyára, a Biblia évének méltó lezárásaként, megajándékozzuk a romák népét a teljes Bibliafordítással" – fogalmazott Tarjányi professzor. Hozzátette: tekintettel arra, hogy az egyes európai nyelvek irodalmi válása terén az adott nyelven elkészült Bibliafordítás alapvető jelentőségű volt, ez remélhető a cigányság számára lefordított Biblia esetében is.

biblia2%5b1%5dJuhász Judithoz hasonlóan Tarjányi Béla is hangsúlyozta: a projekt rendkívüli jelentőségű azért is, mert ez az első alkalom az egész világon, hogy a teljes Biblia cigány fordítása elkészült és megjelenik. Nincs a világon másik, ilyen létszámú népcsoport (10-15 millió), amelynek a nyelvére le ne fordították volna már a Bibliát, másrészt ez a projekt jól illeszkedik hazánk jelenlegi aktuális feladatainak sorába, sőt az általános, európai célkitűzések irányvonalába is, tekintettel arra, hazánkban 800 ezer cigány él, és a környező országokban is meglehetősen nagyszámú a roma nemzetiségű lakosság. A Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat fedezte a fordítás költségeit mintegy háromnegyed részben, valamint a nyelvi lektorálás költségeit. A Reneszánsz Programiroda vállalja a fordításért járó tiszteletdíj még ki nem fizetett részét, a tördelést és a nyomtatás költségeit. Cserébe a Hungarofest logoja megjelenik a kiadványban a megküldött arculattal és formában.

A fordító, Vesho-Farkas Zoltán korábban már lefordította lovári nyelvre többek között Shakespeare Hamlet-jét, Euripidész Médeáját, Hemingway Az öreg halász és a tenger című kisregényét. Magyarul három verseskötete jelent meg. Elmondta: a Szentírás lovári nyelvre történt lefordítása mérföldkő a cigányság történetében. A Biblia az alapköve mindannak az irodalmi alkotásnak, amely ezt követően lovári nyelven megszületik majd. Vesho-Farkas Zoltán szerint a cigányság számára nagyon fontos, hogy ezután a saját anyanyelvén olvashatja a Szentírást, Isten a saját nyelvükön szólítja meg őket. Ez hatalmas segítség. A cigányság sorsa mindig viszontagságos volt, rengeteg nehézséggel küszködik napjainkban is. S most ez a hányatott sorsú nép lelki kapaszkodót kap. A Biblia lovári nyelvre fordítója reméli, hogy munkája külföldre is eljut. Hangsúlyozta: az, hogy ez a munka megszülethetett, óriási ajándék a cigányság, de a más nemzetiségűek számára is. A hiten belül megszűnik a nemzetiségek közötti különbségek, egy lélekké egyesülhetnek cigányok és nem cigányok.

Magyar Kurir

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.