A Klezmerész Band zenéje vezette be a 15. Zsidó Nyári Fesztivál nyitóeseményét vasárnap a Gozsdu-udvarban. A viselet-, könyv- és süteménybemutatók előtt Zoltai Gusztáv, a Budapesti Zsidó Hitközség és a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt.

 

A Klezmerész Band zenéje vezette be a 15. Zsidó Nyári Fesztivál nyitóeseményét vasárnap a Gozsdu-udvarban. A viselet-, könyv- és süteménybemutatók előtt Zoltai Gusztáv, a Budapesti Zsidó Hitközség és a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt.

 

    "Csodálatos másfél évtized áll mögöttünk. A fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek és elismeri a közönség" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy idén is számos neves hazai és külföldi előadó lép fel, és ez a jelentősen csökkent állami támogatás ellenére a megszokott magas színvonal garanciája.

    A zenének szinte valamennyi műfaja megjelenik a fesztiválon – emelte ki Zoltai Gusztáv. Felhívta a figyelmet a Fővárosi  Szabó Ervin Könyvtárban hétfőn nyíló kiállításra, amelyen Izrael legjobb gyermekkönyv-illusztrációit és zsidó kéziratokat, szertartási tárgyakat mutatnak be.

    "A 15 éves jubileum különös ünnepe a zsidó kultúrának. Ünnepeljük együtt a fesztivált, és ne engedjük, hogy eluralkodjon bennünk a félelem az elmúlt időszak rasszista támadásai miatt. Ne engedjük, hogy bárkinek etnikai, nemzetiségi, vagy vallási megkülönböztetést kelljen elszenvednie ebben az országban" – jelentette ki.

    A Zsidó Nyári Fesztivál a művészet nyelvén áll ki az emberi jogok tiszteletben tartása mellett – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

    "Hisszük, hogy a magyar zsidóság a nemzet történelmének, sorsának részese, formálója, és hisszük, hogy Magyarország Európa része. Azé az Európáé, ahol az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mindenkire kötelező érvényű" – tette hozzá.

    E gondolatot folytatva külön is meghívta a közönséget a tolerancia jegyében szervezett jubileumi gálaestre szeptember 4-én, a Dohány utcai zsinagógába.

    "Jöjjenek el, és részvételükkel fejezzék ki a békességes, a félelem nélküli élet iránti vágyukat és elkötelezettségüket" – mondta Zoltai Gusztáv.

    Vasárnap este a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyitja a fesztivált a Dohány utcai zsinagógában. A világhírű zenészek mellett fellép két kiemelkedő fiatal magyar  hegedűművész, Pusker Ágnes és Pusker Júlia, valamint a klasszikus zene világának egyik legifjabb zongorista tehetsége, a mindössze 8 esztendős izraeli Yoav Levanon.

 

MTI Fotó: Kallos Bea

 

 

baa \ kut \ bpt

 

MTI 2012. augusztus 26., vasárnap 12:36

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük