Szerdán délután megkezdődött a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál. Egyszer volt, hol nem volt…20 éves sikertörténet: a Budavári Borfesztivál 2011. szeptember 7-11. Mint a mesében és mintha csak pár éve lett volna, hogy először tárult ki a Borfesztivál kapuja a Vörösmarty téren az akkor még csak néhány száz bizonytalan, kíváncsiskodó fővárosi ember előtt. A 20 éve elindított szekér nemhogy gurul, de megállíthatatlanul száguld, csak győzzünk utána szaladni!

Szerdán délután megkezdődött a 20. születésnapját ünneplő Budavári Borfesztivál. Egyszer volt, hol nem volt…20 éves sikertörténet: a Budavári Borfesztivál 2011. szeptember 7-11. Mint a mesében és mintha csak pár éve lett volna, hogy először tárult ki a Borfesztivál kapuja a Vörösmarty téren az akkor még csak néhány száz bizonytalan, kíváncsiskodó fővárosi ember előtt. A 20 éve elindított szekér nemhogy gurul, de megállíthatatlanul száguld, csak győzzünk utána szaladni!

Renee RoudautRenee Roudaut

A szerda délutáni ünnepélyes megnyitón Fazekas Sándor agrárminiszter, Monsieur Renée Roudaut, Franciaország Magyarországi Nagykövete és Zilai Zoltán a Borfesztivál igazgatója köszöntötte a néptáncosok bemutatója után a nagyszámú közönséget. Renée Roudaut belopta magát a közönség szívébe, hiszen taps csendült fel a magyar nyelvű üdvözlő beszéde közben. Bevallotta, hogy nehéz a nyelvünk, de naponta fél órát gyakorol. Nagy örömmel és büszkeséggel töltötte el, hogy Franciaország lett a 20. Budavári Fesztivál díszvendége. Néhány mondat után franciára váltott, de előtte még nagy tetszést aratott a „magyarul egy komplett beszédet mondok – a borkóstoló után" megjegyzése.

 

Szeptember 7-11. között a Budai Várban 15 ország, 220 borászat, 5000 féle bor várja a látogatókat. Vendég ország: Franciaország. A Borfesztiválon Magyarország borászainak színe-java kínálja kóstolásra legszebb borait, és a hazai nedűk mellett neves borkereskedők jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra kerül. A borkínálatban ott lesznek a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, és készítőik, akik szívesen válaszolnak majd az érdeklődők kérdéseire, és akiknek szakszerű útmutatásait, tanácsait érdemes megfogadniuk mindazoknak, akik értő borfogyasztóvá kívánnak válni.

Öt napon át gazdag kulturális és zenei program várja a látogatókat. A közel 50 produkció között a PORT.hu Fesztiválszínpadon fellép többek között a Ghymes Együttes, Bognár Szilvia és Zenekara, a Söndörgő és Tompos Kátya, Benkó Dixieland Band, Hot Jazz Band, Orosz Zoltán és zenekara Bardóczi Attilával, Vivat Bacchus Énekegyüttes, Bartók Béla Férfikar, Borbély Műhely, a Lippentő és a Csillagszemű Táncegyüttes mellett számos más néptánccsoport. Az idei évben a figyelem középpontjába a népzene és a néptánc, valamint a francia vendégművészek műsora kerül.

Az érdeklődők 2011-ben is ellátogathatnak a VinAgora Tér sátorba, ahol szakemberek segítségével ötven perces turnusokban hat bort bírálhatnak professzionális módszerekkel és egy órára maguk is borbírává válhatnak. Az öt nap alatt megkóstolt borok közül a résztvevők bírálatai alapján eldől, melyik bor nyeri el a „Fesztivál Bora" címet.

A Budavári Borfesztivál 20. évfordulója apropójából szabadtéri poszter kiállítás kerül felállításra a fesztivál területén. Felvillannak az elmúlt évtizedek sikeres, emlékezetes kulturális produkciói, hangulatos pillanatai, a visszatekintés és egy kis időutazás élményét kínálva.

Mesterségek bemutatása a Népművészeti Egyesületek Szövetsége közreműködésével. A Borfesztivál felé vezető úton, a Szent György utcában népművészek mutatják be elsősorban a borkészítéssel kapcsolatos mesterségeket, a használati tárgyak elkészítésének módját a Borfesztiválra érkezőknek és az érdeklődőnek.

A kisgyermekes fiatal felnőttek, családok számára is jó szórakozást, kikapcsolódást kínál a Borfesztivál. A már megszokott játszóházas gyermekmegőrzőn kívül színvonalas, ingyenes szórakozás várja a kicsiket és nagyokat. Klasszikus gyerek hobbytechnikák alkalmazásával hűtő mágnest és cserépfigurákat, maszkokat készíthetnek a gyerekek szombaton és vasárnap a nagyszínpad mellett 10-16 óra között a Kreatív Hobby közreműködésével, valamint egy rajzversenyen is részt vehetnek, melynek témája a szüret, szőlő. Az alkotások később kiállításra kerülnek.

Idén először ingyenes internet a Borfesztiválon az ACE Telecom jóvoltából! Az újításnak köszönhetően a fesztiválozók folyamatosan kapcsolatba léphetnek barátaikkal és percről-percre megoszthatják élményeiket a közösségi hálón keresztül. Egy programfejlesztés és az IT Ware pedig most lehetőség kínál az okostelefonok célirányos használatára is. A program tartalmazza a Borfesztivál térképét, a kiállító borászok adatait, elérhetőségeit, a színpadműsorokat, a fellépő művészek és együttesek bemutatását, ajánlott bortúrákat, fontos közérdekű információkat és még számos hasznos alkalmazást.

Szintén újdonság a letölthető okostelefon alkalmazás, mely számos hasznos információval látja el a látogatókat, ezen kívül könnyű eligazodást biztosít a Borfesztivál területén, érdekes dolgokat lehet olvasni a színpadi produkciókról, lehet játszani, bortúrákat letölteni, és okosan szórakozni.

A Budavári Borfesztivál idén lesz 20 éves, melyet a szintén 20 éves SPAR Magyarországgal és a látogatókkal együtt ünneplünk vasárnap délután a nagyszínpadnál. Zenével kísért tortázás, pezsgőzés várja azokat, akik csatlakozni szeretnének. Az ünnep alkalmából a Borfesztiválra érkező első 25 ezer látogatónak egy apró meglepetés ajándékkal kedveskedünk az onlinekupon.hu jóvoltából. Sőt, aki a Borfesztivál 5 napja alatt tölti be 20. életévét, az ingyenes belépésen kívül ajándékcsomagot kap a Borfesztiváltól!

A Borfesztivál idén is különleges gasztronómiai kínálattal készül a hazai minőségi alapanyagokra és a Vendégország, Franciaország ízeire, tájegységek gasztronómiájára épülő kínálatával.

 

Az est folyamán nyitókoncert volt a Csík Zenekarral. A részletes programot érdemes áttanulmányozni a www.aborfesztival.hu oldalon, hiszen minden nap kora délutántól az éjszakába nyúlóan jobbnál jobb zenei programok részesei lehetünk.

Tegnapi írásomat azzal zártam, hogy szarvasgomba lesz?, nos lesz. Méghozzá vasárnap délelőtt szarvasgomba lovagrendi bevonulással, lovagrendi avatással, sőt jótékonysági szarvasgomba árveréssel. Egyelőre ennyi, még visszatérek a témához a gasztronómiai kínálat bemutatásával. Holnap.

 www.aborfesztival.hu

 Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük