A 2014. únius 27-ével, péntekkel kezdődnek és július 13-án záródnak a Pannonhalmi levendulahetek a Pannonhalmi Főapátság területén lévő gyógynövénykertben. Az illatos növény virágzásának időpontjához igazított Levendulahetek a Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. Június 27-e és július 13-a között naponta kézműves foglalkozásokkal várják a családokat, a kreatív kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Gyógynövénykertben.

A 2014. únius 27-ével, péntekkel kezdődnek és július 13-án záródnak a Pannonhalmi levendulahetek a Pannonhalmi Főapátság területén lévő gyógynövénykertben. Az illatos növény virágzásának időpontjához igazított Levendulahetek a Nyugat-dunántúli turisztikai régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye. Június 27-e és július 13-a között naponta kézműves foglalkozásokkal várják a családokat, a kreatív kedvű felnőtteket, kicsiket és nagyokat a Gyógynövénykertben.

Itt készül a levendulaolajItt készül a levendulaolajA Magyar Bencés Kongregáció Pannonhalmi Főapátsága és a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége (FATOSZ) 2012 nyarán kötött együttműködési szerződést, amelynek alapján eszközeiket és lehetőségeiket egyesítve közösen ápolják és védik a kulturális örökséget, valamint a magyar vidék fejlődését tűzték ki célul. A Pannonhalmi Főapátság a FATOSZ által életre hívott " Vidék Turisztikai Nagykövete " Győr-Moson-Sopron megyében. A közös munka keretében turisztikai szakújságíróknak szerveztek egy napos tanulmányutat június 26-án, csütörtökön, hogy a Vidékjáró elnevezésű programsorozat keretében Pannonhalmára, a gyógynövényhetek kezdetére, a főapátság gyógynövénykertjébe látogassanak.

A levendula ültetvények ölelésében 2010-ben a Főapátság egy kettős hasznosítású bemutató gyógynövényes kertet alakított ki, melyben a gyógynövények termesztésének bemutatását, is szolgálja. A középkori mintára tervezett kert 16 ágyásában a Főapátság által termesztett 5 legfontosabb gyógynövény mellett a Bibliából, illetve a magyar népi gyógyászatból ismert növények is helyet kaptak.

A Pannonhalmi Főapátság Arborétum és Gyógynövénykert vezetője tájékoztatott, hogy a levendula betakarítását és a lepárlóműhelyt is meg lehet tekinteni majd. Pottyondy Ákos azt is elmondta, hogy a híres és látványos levendulaszüretet is megnézheti bárki, de a szüretelt levendulából nem vihetnek haza a látogatók, mert abból illatos olajat készítenek műhelyükben. A Gyógynövényházban tablók mutatják be a kolostorban termesztett gyógynövényeket, a zsályát, a citromfüvet, a kakukkfüvet és a mentát, valamint azok hatásait. Emellett az érdeklődők megismerkedhetnek a levendulatermesztés történetével és felhasználásának módjaival. A kézműves foglalkozásokon illatos zsákokat lehet készíteni és levendulaolajjal töltött üvegcsét díszíteni.

Pottyondy Ákos arra is felhívta a figyelmünket, hogy zenei programokkal is színesítik a rendezvényt: pénteken az Aponé zenekar ad népzenei koncertet, július 11-én pedig Ferenczi György és a Rackajam szórakoztatja a közönséget. A virágzó, illatos gyógynövényparcellák ölelésében felállított színpad mellett a nézők a kert padjain foglalhatnak helyet, s gyógynövény szörpöket, teákat, gyógynövényes falatkákat fogyasztva élvezhetik az előadásokat. A koncertek alatt is a VIATOR Apátsági étterem (Viator – utazó) különféle, csak ebben az időben kínált gyógynövényes specialitásokkal várja a vendégeket.

A Pannonhalmi Főapátságban élő bencés szerzetesek a monostor 996-os alapításától kezdődően foglalkoznak különféle termékek előállításával. Ezek egy része gyógyítási célokat szolgál (gyógyteák, gyógy likőrök, gyógynövény-olajok, stb.), más részük a mindennapi élethez, tisztálkodáshoz kapcsolódik (gyógynövényes kozmetikumok, szappanok, levendulavíz, stb.). A mostani öt és fél hektárnyi területen a 20. század elején kezdték a gyógyhatású növény termesztését. Kétféle levendula terem a területen: a szüretet a francia fajtával kezdik, és az angollal fejezik be. Évente mintegy 20-30 tonna levendulát szüretelnek, amelyből 100-150 liter olajat készítenek.

Megnyílik az Apátsági Major Látogatóközpont

Veiland László, a Pannonhalmi Területi Főapátság marketingigazgatója lapunk munkatársának is elmondta, hogy rövidesen hivatalosan is megnyílik az Apátsági Major Látogatóközpont, amelyben három állandó kiállítást terveznek. A három kiállítótér közül az elsőben a középkori latin kereszténység képi kultúrájába tekinthetnek be az érdeklődők a Kép és kereszténység – Vizuális médiumok a középkorban című tárlat segítségével.

A második tárlat a Pannonhalmi Főapátság műgyűjteményének rejtett kincsei közé kalauzolja a látogatót, a nagyközönség által eddig szinte soha nem látott festmények, ötvösművek, textíliák, házi oltárok bemutatása révén. A több mint száz tételből álló gyűjtemény egyik legértékesebb darabja az 1482-ből származó, aranyozott ezüstből készült, sodronyzománccal díszített, a 19. század második felében átalakított Mátyás-kehely.

Harmadik állandó kiállításuk Pannónia szőlőskertje címmel Pannonhalma monostori szőlő- és borkultúráját mutatja be a major hatszáz méter hosszú pincerendszerében, tárgyi eszközökkel, fotókkal, írásos dokumentumok reprodukcióival, interaktív eszközökkel szemléltetik a gyártás folyamatát, külön teret szentelve a szerzetesi borfogyasztás, a borkóstolás, a kádármesterség témájának.

Az 1,4 milliárd forintból megújuló, addig üresen álló és omladozó majorsági épület rehabilitációja november végén kezdődött el. 


www.bences.hu

 

Mészáros Cecília

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük