2022.december.04. vasárnap.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megkezdte munkáját a Superbrands és a Business Superbrands Szakértői Bizottság 2012

9 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/58387"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/sb_1.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="51" /></a></span>Tény, hogy az elmúlt két évtizedben dinamikusan nőtt a fogyasztás, az eladott termékek, márkák száma, a termék-megkülönböztetés és az innováció szerepe. A szórakoztató elektronikában tíz év leforgása alatt az eladott eszközök technológiájának 80%-a lecserélődött. Nőtt a vásárlás egy termékre eső sebessége, a kereskedelem szerepe, piaci ereje (szuper- és hipermarketek aránya közelíti az 50%-ot, a diszkontoké a 20%-ot, Magyarországon is).

sb 1.thumbnailTény, hogy az elmúlt két évtizedben dinamikusan nőtt a fogyasztás, az eladott termékek, márkák száma, a termék-megkülönböztetés és az innováció szerepe. A szórakoztató elektronikában tíz év leforgása alatt az eladott eszközök technológiájának 80%-a lecserélődött. Nőtt a vásárlás egy termékre eső sebessége, a kereskedelem szerepe, piaci ereje (szuper- és hipermarketek aránya közelíti az 50%-ot, a diszkontoké a 20%-ot, Magyarországon is).

sb 1.thumbnailTény, hogy az elmúlt két évtizedben dinamikusan nőtt a fogyasztás, az eladott termékek, márkák száma, a termék-megkülönböztetés és az innováció szerepe. A szórakoztató elektronikában tíz év leforgása alatt az eladott eszközök technológiájának 80%-a lecserélődött. Nőtt a vásárlás egy termékre eső sebessége, a kereskedelem szerepe, piaci ereje (szuper- és hipermarketek aránya közelíti az 50%-ot, a diszkontoké a 20%-ot, Magyarországon is). Nő a tudatosság szerepe: online lehetőségek,  információ növekedés, több kereskedelmi hálózatot is felkeresnek a vevők (hazánkban is nőtt a bank és telefon szolgáltató-váltás). A fejlett világban nő a minőség szerepe az árhoz képest a fogyasztói döntésekben. McKinsey kutatása szerint az amerikai fogyasztók kevesebb mint 30%-ban hagyatkozik elsősorban ár és költségjellegű információkra; 70%-ban a kényelem, a bizalom/minőség, a választék, a szavatosság, a termékinformáció határozza meg a döntését.

 

Szükség van a szakmai minősítésekre. A jó díjazási rendszer elismerés, presztízs, marketing eszköz, amely segíti a forráshoz jutást és az ágazati érdekérvényesítést. A pozitív megkülönböztetés a fogyasztó számára minőségjelző, tudatosságra nevelő, valamint döntésmegerősítő. Fontos üzenet a fogyasztók felé, hogy adott terméknek vagy szolgáltatásnak olyan sajátossága van, amely miatt védettségre érdemesült, amitől önmagában ugyan még nem lesz sikeres, de az ahhoz vezető útnak ez egy fontos állomása. Az élet minősége a  lényeges információk kiválasztásának képességén múlik.  Ezért fontos megtalálni azokat a referenciapontokat, amelyek segítenek eldönteni, hogy miben bízunk, miben hiszünk, s ezzel erősítik ezeket az döntéseinket.  Egy jó védjegy vagy más megkülönböztetés is ilyen lehet.  Manapság sokkal nagyobb szükség van rájuk, mint fél évszázaddal ezelőtt, amikor még inkább a széles értelemben vett sznobizmus eszközei voltak. Mára sokkal inkább az információs társadalomban való túlélésünket segítik. Ezt a védjegyet valóban nem kaphatja meg akárki – hangzott el azon a megbeszélésen, amelyen megkezdve munkáját, ünnepélyes keretek között ült össze idén nyolcadik  alkalommal a szakmai zsűri.

 

László Géza, a Superbrands Magyarország igazgatója szavai szerint a jó díjazási rendszer elismerés, presztízs, marketing eszköz, amely segíti a forráshoz jutást és az ágazati érdekérvényesítést, a pozitív megkülönböztetés a fogyasztó számára minőségjelző, tudatosságra nevelő, valamint döntésmegerősítő szerepű és hatású. Meglepő talán, de boldogsághoz is vezet. Egy amerikai kutatás szerint négy teljes évvel élnek tovább az Oscar-díjas színészek, azon kollégáiknál, akiknek a polcát nem díszíti ilyen arany szobrocska. A díjak életútja három szakaszból áll. A kezdeti fázist a cégek passzív részvétele jellemzi, amely magatartás aztán aktív használatba vált át. A kritikus tömeg szintet elérve, ahol a szereplők már egymást erősítik, érvényesül a hálózati hatás. A szakember a jó zsűri jellemzésekor a független és hiteles tagság mellett a transzparens és következetes döntéshozatalt emelte ki.

 

Salgó István, a Business Superbrands Szakértői Bizottság elnöke úgy látja, ez a hivatalos elismerés azt igazolja, hogy egy márka rendelkezik azokkal az ismérvekkel, hogy hivatalosan is megkülönböztessék egy másik terméktől és ezáltal egyfajta védelmet kapjon. Fontos üzenet a fogyasztók felé, hogy adott terméknek vagy szolgáltatásnak olyan sajátossága van, amely miatt védettségre érdemesült, amitől önmagában ugyan még nem lesz sikeres, de az ahhoz vezető útnak ez egy fontos állomása.

 

Az internet, s vele az információrobbanás személyes „áldozataként", aki megsokszorozódott adatmennyiség és a közösségi média hatását nap mint nap a saját bőrén tapasztalja, egyre inkább hiszem, hogy az élet minősége a  lényeges információk kiválasztásának képességén múlik.  Ezért fontos megtalálni azokat a referenciapontokat, amelyek segítenek eldönteni, hogy miben bízom, miben hiszek, s ezzel erősítik ezeket az döntéseimet.  Egy jó védjegy vagy más megkülönböztetés is ilyen lehet.  Manapság sokkal nagyobb szükség van rájuk, mint fél évszázaddal ezelőtt, amikor még inkább a széles értelemben vett sznobizmus eszközei voltak. Mára sokkal inkább az információs társadalomban való túlélésünket segítik – mondta el Simó György, a Business Superbrands Szakértői Bizottság új tagjaként.

 

Lakatos Zsófia, a Superbrands Bizottság tagjának személyes tapasztalata, hogy évről évre nő a lendület. Először fogyasztóként – óriásplakátokon, hirdetőoszlopokon – találkozott a Superbrands-sel, s már akkor megállapította, hogy nagy szükség van a hiteles, szakmai elismerésekre. Később, amikor felkérést kapott rá, hogy maga is tagja legyen a grémiumnak, belülről látta, hogy tényleg szakemberek döntik el, hogy valaki érdemes-e erre a díjra. Az esetleges tévhiteket eloszlatva jegyezte meg, hogy ezt a védjegyet valóban nem kaphatja meg akárki. Mára szépen kinőtte magát a program. Szavai szerint megtiszteltetés számára, hogy egy ilyen rangos társaság tagja lehet.

Superbrands Szakértői Bizottság 2012

 

Aczél László, ügyvezető igazgató, Young & Rubicam Kft.

Dr. Bauer András, egyetemi docens, Budapest Corvinus Egyetem

Dr. Bendzsel Miklós, elnök, Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Fischer András, elnökségi tag, Médaiunió

Gosztonyi Csaba, ügyvezető igazgató, Carbon Group Communication

Kozák Ákos, ügyvezető igazgató, GFK Hungária Piackutató Intézet

Kozári István, kereskedelmi igazgató, Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt.

Lakatos Zsófia, alelnök, Magyar PR Szövetség

Málnay B. Levente, ügyvezető igazgató, Chello Central Europe Zrt.

Mezriczky László, elnök, Magyar Reklámszövetség

Dr. Nagy Bálint, marketing tanszék vezető, IBS Nemzetközi Üzleti Főiskola

Nyomárkay Kázmér, lapigazgató, Sanoma Budapest Kiadói Zrt.

Dr. Serényi János, tulajdonos ügyvezető igazgató, Értéktrend Consulting

Dr. Simon András, általános alelnök, Magyar Marketing Szövetség

Simon Zsolt, elnök, TV2

Dr. Törőcsik Mária, marketing tanszék, Pécsi Tudományegyetem

Dr. Vass László, főigazgató, Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola

Wiszkidenszky András, ügyvezető igazgató, United Guides Hungary Kft.

 

Business Superbrands Szakértői Bizottság 2012

Dr. Babai László, elnök, Orvosi és Egészségügyi Vállalkozások Országos Szövetsége

Bogdanovits László, főtitkár, Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége

Dr. Csikai Miklós, elnök, Magyar Agrárkamara

Halm Tamás, főtitkár, Magyar Közgazdasági Társaság főtitkára, a Közgazdasági Szemle főszerkesztője

Lőrincze Péter, alelnök, TriGranit Fejlesztési Zrt.

Mehrli Péter, elnök, Magyar Ingatlanszövetség

Németh Attila, ügyvezető, ENCONSULT Kft.

Palkovics Péter, vezérigazgató, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal

Radetzky Jenő, elnök, ICC Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Magyar Nemzeti Bizottsága

Rónai Balázs, ügyvezető igazgató, Napi Gazdaság

Dr. Salgó István, vezérigazgató, ING Bank

Simó György, ügyvezető partner, Day One Capital

Széman György, elnök, Magyar Építőanyagipari Szövetség

Dr. Vértes András, elnök, GKI Gazdaságkutató Zrt.

 

SUPERBRANDS-KIVÁLASZTÁS

 

A Brand Council független szervezet 1995-ben Nagy-Britanniában jött létre, és ma már világszerte 87 országban működik. A szövetség által alapított Superbrands program az elmúlt másfél évtizedben a világ legjelentősebb márkaértékelési és -díjazási rendszerévé nőtte ki magát. A Brand Council minden országban létrehoz egy független és önkéntes bizottságot, amelynek legfőbb feladata annak biztosítása, hogy csak az arra érdemes márkák kaphassák meg a Superbrands státust. A szakértői bizottság tagjai a márkákat a következő elv alapján értékelik: „Superbrands az a márka, amely a saját területén kitűnő hírnevet szerzett. A márkához kapcsolt értékek olyan érzelmi és/vagy kézzelfogható előnyöket nyújtanak, melyeket a fogyasztók elvárnak és elismernek."

 

A magyarországi szupermárkák kiválasztásának alapja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának védjegyadatbázisa, amelyben több mint 180 000 nemzeti védbejegyzés található. A marketingszakma, a média és a tudományos élet vezető képviselőiből álló szakértők ennek az adatbázisnak a szűkített és frissített változatából választják ki a 2012-es év hazai Superbrandjeit. A nemzetközi definíción túl a bírák figyelembe veszik az adott brand tradícióját, történelmét, piaci szereplését, a márka reputációját, a vállalat goodwilljét, etikai megítélését, közismertségét, tudatos innovációját és márkastratégiáját.

 

 

BUSINESS SUPERBRANDS-KIVÁLASZTÁS

 

A Business Superbrands program lelke az önkéntes szakértői bizottság, tagjai az üzleti szférát jól ismerő, neves és elismert szakemberek. A bizottság elé kerülő lista félmillió működő vállalkozás szűrésével a Dun & Bradstreet, valamint az iparági szövetségek által tett ajánlások figyelembevételével jött létre. Ebbe a mintegy 3000 márkát, vállalatot tartalmazó listába egyaránt beletartoznak a legnagyobb nyereségű hazai cégek és az egyes szektorok iparkamarái, egyesületei, szakmai szervezetei által javasolt kisebb vállalkozások, melyek az üzleti élet kiválóságainak számítanak. A szakértői bizottság szakmai kollégiumai pontozással értékelik a csaknem 100 kategóriába sorolt márkákat, cégeket. Ennek a pontozásnak az eredménye a Magyarország legkiválóbb B2B márkáit tartalmazó végleges lista. A Business Superbrand státus megerősíti az adott márka pozícióját, növeli presztízsét és megkülönbözteti a márkát versenytársaitól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.