A XIV. Nyári Zsidó Fesztivál (augusztus 28 – szeptember 5.) megnyitó ünnepsége a Gozsdu Udvarban, a budapesti zsidó negyed gyönyörűen felújított épületegyüttesében zajlott. Az ünnepségeket a Lauder Iskola hangulatos klezmer muzsikával indította, amelyen a legkisebbek még táncra is keltek.

A XIV. Nyári Zsidó Fesztivál (augusztus 28 – szeptember 5.) megnyitó ünnepsége a Gozsdu Udvarban, a budapesti zsidó negyed gyönyörűen felújított épületegyüttesében zajlott. Az ünnepségeket a Lauder Iskola hangulatos klezmer muzsikával indította, amelyen a legkisebbek még táncra is keltek.

 

Dr. Zoltai Gusztáv, a magyarországi zsidó hitközségek elnöke beköszöntőjében elmondta, mennyire aggódik, hogy a szavak szelleme itthon rossz irányba kezd változni, bár reméli, csupán a szavakban. Veszélyes útszéli gondolatok fertőzik a hallgatóságot még az országgyűlésben is. Magyarország azonban jogállam, és a magyar zsidóság otthonának tekinti ezt a hazát. A jelen fesztivál igen értékes művészeti-kulturális programok sorozata, így nemcsak a zsidóké, hanem egész Magyarországé új alkotókkal, előadókkal, világhírű zenészekkel.  

 

Dr. Kovács Zoltán, a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár – tekintettel az izraeli nagykövet jelenlétére – mondandóját kifogástalan angolsággal kezdte. Majd beszédét a toleranciáról egy Goethe-idézettel folytatta. Szerinte a kormány partnernek tekinti a magyar zsidó közösségeket. Az 1901-ben épült Gozsdu Udvarban immár tizennegyedszer lehetünk a zsidó reneszánsz tanúi.

 

A továbbiakban a Gozsdu Udvar helyet ad több mint száz kiállítónak, sólet bajnokságnak, házi flódni kóstolásnak sok zenével, jó hangulattal. Ez a Gouba-program.

 

A nyitónap délutánján a Zsidó Múzeumban Arató András (a KlubRádió vezetője) humorral teli fotóit láthattuk, köztük ragyogó portrékat írókról, költőkről és művészekről. Alanyai jórészt meg is jelentek a kiállításon. Megkapó fotomontázsokat tartalmaz a három hétig nyitva tartó, Szabadság, szerelem című kiállítás. Arató az idei Könyvfesztiválon négy kötettel szerepelt, főleg a saját fényképeivel és írásaival. Első kiállítását éppen tíz éve nyitotta meg Jancsó Miklós.

 

Féner Tamás, az elismert fotóművész nyitotta meg a tárlatot rendkívül szellemes mondataival, amelyekben Karinthyt, Lukács Györgyöt, Móricz Zsigmondot idézte. Aratót az intermediális művészet művelőjének tartja. Nála el kell vetni a kategóriákat. Olyan ő mint a sarokban ülő pók, amelyik „áldozatára" vár. 59 ragyogó portréval együtt mintegy 300 képet élvezhettünk. Köztük a leginkább vicces a „Liberté, égalité, cuvée" című, a Dunába csúszó New York-i szabadságszobor képe, háttérben a magyar Parlamenttel.

 

De volt itt Vlagyimir Iljics Nenyin, vagy az átnevezett utcák egymás alatt sorakozó, történelmi fordulatokat idéző utcatáblái stb. Aki betér a Zsidó Múzeumba, biztosan nagyon jól fog szórakozni a második emeleten lévő fotókiállításon!

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük