2013. augusztus 23-án hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumkert Garden & Lounge. Budapest új szabadtéri szórakozó és találkozóhelye Kerényi Miklós Máté és a Budapest Folk Jazz Band estjével nyílt meg.

2013. augusztus 23-án hivatalosan is megnyitotta kapuit a Magyar Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumkert Garden & Lounge. Budapest új szabadtéri szórakozó és találkozóhelye Kerényi Miklós Máté és a Budapest Folk Jazz Band estjével nyílt meg.

Az egyedülálló környezetben igényes, értéket közvetítő szórakoztató és kulturális programokkal várják napközben a családokat és fiatalokat, esténként pedig a jazz, a swing és a magyar könnyűzenei élet meghatározó szereplői lépnek fel. A zenei programok mellett különböző témák köré szerveződő fesztiválok, felolvasóestek, kertmozi és gasztronómiai különlegességek is csalogatják a látogatókat.

A Múzeumkertben számos tehetséges magyar fiatal mutatkozik be a zene, a művészetek, a sport és a tudományok területéről. A helyszín hangulatát a Múzeumkert történelmi hangulata és kreatív, fiatal alkotók egyedi tervezésű installációi teszik különlegessé.
A vendégek ízelítőt kapnak a Magyar Nemzeti Múzeumban megtekinthető kiállításokról is.

Pénteken, 2013.augusztus 23-án este a megnyitó ünnepségen Halász János kulturális államtitkár és Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója vett részt, a kertet a kulturális államtitkár nyitotta meg.
A hivatalos program után a Budapesti Operettszínház sztárja Kerényi Miklós Máté és Budapest Folk Jazz Band adott különleges koncertet. A zenekar és színész az operett és jól ismert magyar dallamok jazz, swing hangszerelésű dalait adták elő. 67-es út átdolgozásukat már játssza a Petőfi Rádió és nagy sikerű bemutatkozásuk volt az idei Színházak Éjszakáján is.

 

„A Nemzeti Múzeum kulturális és történelmi értékei tények – nem vitathatóak. A mellette levő hasznosítás nélküli terület régóta üresen állt, új funkcióra várva. A múzeum és a kert üzemeltetői számára a cél közös: új, igényes, de a régi értékeket megtartó mai szórakozási hely fenntartása. Szeretnénk minél több embert becsábítani ebbe a csodálatos környezetbe, és nemcsak nyáron, hanem télen is. A szórakozási formák igencsak vegyesek lesznek. Terveink szerint lesz itt szabadtéri kiállítás, tehetséges fiataloknak teremtünk itt lehetőséget a bemutatkozásra, a tudomány és a művészetek terén és természetesen sok zenével is várjuk péntek és szombat esténként azokat, akik idelátogatnak. Nem titkoljuk azt sem, hogy jazz és swing műfajokban, vagy társműfajokban gondolkodunk, s a zene ezen ágának szeretnénk biztosítani állandó játszóhelyet." – hallottuk a megnyitó bevezetőjében.

 

Csorba László a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerint? „ a kert mindig együtt lélegzett a múzeummal és mindig a legmodernebb dolgok voltak itt. Most hallottuk, hogy milyen zenei stílusok jelennek meg, de amikor keringő szólt, akkoriban az volt a legmodernebb zene… Akik a kertben jól érezték magukat vagy a múzeumot látogatták, azok között mindig a legszorosabb kulturális összhang volt. Mindenki tudja, hogy az utóbbi években drámai módon megváltozott a múzeumi világ és többek között azok a fesztiválok melyek itt zajlanak a kertben, már mutatták azt, hogy van érdeklődés… Az emberek szívesen jönnek, és jól érzik magukat. Ez adta az ötletet, hogy az egész szezont átívelhetnénk, hiszen tavasszal kezdünk a majálissal, és az őszi fesztivállal zárjuk,… és közben valami más is történik, szól a zene, nézzük a fényfestést a falakon és elgondolkodunk azon, hogy múlt és jelen hogyan fogja egymás kezét."

 

„A Magyar Nemzeti Múzeum történelmi hangulatú kertjében vagyunk és egy fiatal dinamikus kezdeményezést látunk magunk előtt. – mondta Halász János kulturális államtitkár. A hagyomány és a megújulás, ezek azok a folyamatok melyek a kultúrában is oly fontosak: a hagyomány megőrzése és egyúttal a megújulás… Itt eddig parkoló volt, de mostantól sokan összegyűlhetünk, és érdekes programokon vehetünk részt… Számomra ez az érték ebben a kezdeményezésben és támogatni fogjuk, hogy a Nemzeti Múzeum kertjében ez egy folyamat legyen és az együttműködés tartalmas legyen."

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük