A kormány illetékesei csütörtökön megtiltották, hogy a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal országos tanácskozást tartson a budapesti MÁV Kórházban a december 17-én megszavazott egészségbiztosítási törvénnyel szembeni társadalmi ellenállás megszervezéséről – tudatta Simó Endre, a Kerekasztal szervezője.

 

A kormány illetékesei csütörtökön megtiltották, hogy a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal országos tanácskozást tartson a budapesti MÁV Kórházban a december 17-én megszavazott egészségbiztosítási törvénnyel szembeni társadalmi ellenállás megszervezéséről – tudatta Simó Endre, a Kerekasztal szervezője.

     A MÁV Kórház igazgatósága december 27-én engedélyt adott a Szociális Kerekasztal tanácskozásának megtartására a Kórház II. emeleti tanácstermében, de az igazgató döntését felülbírálta Dr. Szilvásy István, az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója, mert – a kormány illetékeseivel egyetértésben – politikai indíttatásúnak minősítette a civil szervezetek, szakszervezetek és egyházi közösségek tanácskozását. Szilvásy István nevében helyettese, Grósz Andor dandártábornok csütörtökön délután a Szociális Fórumhoz faxolt üzenetében azzal az érvvel vonta vissza az engedélyt, hogy „a volt MÁV Kórházat is magában foglaló Állami Egészségügyi Központ a hatályos jogszabályok rendelkezései értelmében semmilyen politikai célú rendezvényt nem támogathat".

     Simó Endre az engedély megtagadása előtt Dr. Szilvásy Istvánnak írt üzenetében leszögezte, hogy a Szociális Kerekasztal tanácskozása társadalmi rendezvény mind a résztvevők körét, mind pedig célját tekintve. Arra szolgál, hogy a társadalmi szervezetek, szakszervezetek, szakmai kamarák és más szerveződések közös stratégiát alakítsanak ki az egészségbiztosítás üzleti alapokra helyezése előtt utat nyitó december 17-i törvényről. „Azt szeretnénk elérni, hogy a törvény ne lépjen életbe, illetve, ha mégis életbe léptetnék, mielőbb hatályon kívül helyezzék, mert nem áll a társadalom túlnyomó többségének érdekében" – írta. Arra kérte a főigazgatót, hogy ne vonja vissza a december 27-én megadott engedélyt, tekintettel a tanácskozás témájának, nevezetesen az egészségbiztosításnak a kiemelkedő társadalmi horderejére. Hozzátette: a Kerekasztal támogatja a köztársasági elnök döntését, miszerint nem írja alá a törvényt, és nem hirdeti ki az általa bejelentett kifogások miatt.

    Mint ismeretes, a Magyar Szociális Fórum-Szociális Kerekasztal önkéntes, szabad, nyitott vita- és egyeztető fórum. A Budapesti Kossuth Klubba áthelyezett sajtónyilvános szombati tanácskozásán 10-13 óra között részt vesz többek között Prókay Sándorné, a Vasút-egészségügyi Dolgozók Szakszervezetének ügyvezető alelnöke, Gaskó István, a Liga Szakszervezeti Szövetség elnöke, a Munkástanácsok Országos Szövetségének képviselője, Szabó Endre, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke, Hegedűs Zsuzsa szociológus, Náray-Szabó Gábor akadémikus, a Professzorok Batthány Körének elnöke, Sipos József, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának ügyvivője, a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetsége, a Létforrás Ifjúságvédelmi Alapítvány, a Civil Jogászok Bizottsága, és a törvény miatt éhségsztrájkba lépett papok és szervezetesek képviselője.

Kiadta a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük