2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megugrott a dollár a magabiztos Fed hatására

4 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97464"><img class="image image-preview" src="/files/images/FederalReserve_System.preview.png" border="0" width="470" height="298" /></a></span>A FED Nyíltpiaci Bizottságának ülése a héja hangvételű várakozások irányába hajlott el, maga a kamatemelés ugyanakkor inkább galamb jellegűre sikerült, így a kockázatviselési hajlandóság összességében változatlan maradt.

A FED Nyíltpiaci Bizottságának ülése a héja hangvételű várakozások irányába hajlott el, maga a kamatemelés ugyanakkor inkább galamb jellegűre sikerült, így a kockázatviselési hajlandóság összességében változatlan maradt.

A FED Nyíltpiaci Bizottságának ülése a héja hangvételű várakozások irányába hajlott el, maga a kamatemelés ugyanakkor inkább galamb jellegűre sikerült, így a kockázatviselési hajlandóság összességében változatlan maradt.

Miután a kamatemelés bejelentését követő kezdeti reakciók nem mutattak egyértelmű irányt a dollár kereskedési trendjében, az erősödés valójában akkor indult meg, amikor az újságírói kérdések során Janet Yellen megválaszolt egy, a magas kockázatú kötvények piacára vonatkozó kérdést. Egyértelműen látszott, hogy a Fed elnöke felkészült erre a kérdésre, és alaposan ismerte a Third Avenue kötvényalap közelmúltban lezajlott, nagy nyilvánosságot kapott bedőlésének részleteit. A Fed elnöke válaszában utalt arra, hogy a jegybank nem aggódik a magas kockázatú kötvények piaca miatt, a Third Avenue alap bedőlése pedig egyszeri, elszigetelt eseménynek tekinthető. A bizalom ilyen mértékű hangsúlyozása egyértelműen az erősödő pályára állította a dollárt.

 

A Fed előrejelzésének főbb pontjai a következők voltak:

 

  • A nyilatkozat gazdasági helyzettel (illetve különösen a foglalkoztatással) kapcsolatos nyelvezete rendkívül pozitív volt.
  • A Fed kihagyta nyilatkozatából azt a mondatot, miszerint a jegybank figyelemmel kíséri a nemzetközi folyamatok alakulását. Fontos jele lehet ennek, hogy a Fed jelenleg nem reagál a kínai jüan leértékelésére – érezhető, hogy a jelenlegi üzenetben azt kívánják hangsúlyozni, hogy a Fed minden erejével az USA gazdaságára koncentrál.
  • A gazdasági előrejelzéseik számaiban tapasztalt változások annyira minimálisak voltak, hogy nem is érdemes velük foglalkozni. Erősen héja hangvételűnek tekinthető viszont az a tény, hogy a makrogazdasági adatokra vonatkozó előrejelzések nem mutatták a 2016-ra tervezett négy kamatemelés ütemének esetleges mérséklését.
  • A nyilatkozat galamb hangvételű része egyértelműen hangsúlyozta, hogy a jegybank mérlegében szereplő, lejáró értékpapírokból befolyó összegek újra befektetésével csak akkor hagy majd fel a Fed, amikor „a Fed irányadó finanszírozási kamatszintje már megfelelő mértékben normalizálódott".

 

Összességében elmondható, hogy valamennyi lehetséges forgatókönyv közül ez támogatta legnagyobb mértékben a dollárt, azonban nem egyértelmű, rövidtávon hová is mehet még innen az árfolyam, mivel a piacnak meg kell küzdenie a hó elején tartott Európai Központi Bank ülés visszhangjaival is. Ezen felül figyelembe kell venni azt is, hogy a nyitott pozíciók egy részét az év vége közeledtével lezárják. Kérdés, hogy vajon a piaci szereplők mennyire lesznek hajlandók visszaszállni azokba a pozíciókba, melyek pont a hónap elején okoztak számukra jókora veszteségeket a Fed jelzéseit követően.

 

Az EURUSD áttörte az 1,0900-as szintet, addig azonban még sok mindennek kell történnie, hogy lemenjen az 1,0730 körüli szintre. Rövidtávon az ellenállás most valahol 1,0900/25 körül tapasztalható, és ha az árfolyam nem tudja magát már most lejjebb küzdeni, akkor ebben a magasabb sávban ragadhatunk mindaddig, amíg a kereskedés friss lendülettel be nem indul az újévben.

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.