2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mi várható a fejlett piacokon jövőre?

5 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97466"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1162.jpg" border="0" width="240" height="160" /></a></span>Izgalmas évet zár USA és Európa 2015-ben, és <a name="_GoBack" title="_GoBack"></a>a Fidelity International portfólió menedzserei szerint a fejlett piacokban jövőre is bízhatunk. Fabio Ricelli és Angel Agudo elmondják, mi várható az öreg kontinensen és a tengerentúlon 2016-ban.

Izgalmas évet zár USA és Európa 2015-ben, és a Fidelity International portfólió menedzserei szerint a fejlett piacokban jövőre is bízhatunk. Fabio Ricelli és Angel Agudo elmondják, mi várható az öreg kontinensen és a tengerentúlon 2016-ban.

Izgalmas évet zár USA és Európa 2015-ben, és a Fidelity International portfólió menedzserei szerint a fejlett piacokban jövőre is bízhatunk. Fabio Ricelli és Angel Agudo elmondják, mi várható az öreg kontinensen és a tengerentúlon 2016-ban.

FABIO RICCELLI, portfóliómenedzser – FF Iberia Alap, FF European Dynamic Growth Alapúgy látja a dolgokat, hogy a fenntartható fellendüléshez Európának meg kell oldania a még fennálló strukturális problémáit, például a mesterségesen felduzzasztott jóléti rendszereket, a merev munkajogi törvényeket és a magas eladósodottságot. Bár a közelmúlt makrogazdasági adatai jól alakultak, további reformokra van szükség.

Jóllehet a mennyiségi lazítás kedvező hátteret fest a részvények mögé, szerintem nem valószínű, hogy jelentősen tempósabb gazdasági növekedést idézne elő. Van némi kétségem a mennyiségi lazítás középtávú hatékonyságával kapcsolatban is. Bár a pénzügyi piacokat felpörgette, valójában korábban feltérképezetlen területen járunk, és nem tudjuk, hosszú távon milyen mellékhatásai lesznek ennek a műveletnek. Konkrétabban: ha megnézzük a hitelfelvétel ennek következtében kialakult alacsony költségeit, melyek hatására a cégek akár 1-2 %-os kamat ellenében juthatnak finanszírozáshoz, felmerül bennem a kérdés, hogy az ennek alapján hozott befektetési döntések kellően megalapozottak-e: ha nem, akkor jelentős az eszközpiaci buborékok kialakulásának kockázata.

 Ha az a kérdés, hogy milyen befektetési lehetőségek kínálkoznak majd 2016-ban, szerintem a gazdasági körülmények nem fogják kényelmes hátszéllel duzzasztani a befektetők vitorláját. A növekedési lehetőségekre úgy lehet rátalálni, hogy a makrogazdasági környezettől kevésbé függő, és a hozzáadott értéket belső intézkedések révén előállítani képes vállalatokat keresünk. Én így közelítem meg az alulról felfelé történő befektetés témakörét, és Európában továbbra is bőven találok vonzó befektetési lehetőségeket. Olyan, jó minőségű cégek ezek, melyeknek jellemzően van valami különleges vonásuk, és ennek köszönhetően a globálisan alacsony szintű növekedés ellenére is erőteljesen tudnak növekedni, ám valamilyen oknál fogva mégis alulértékeltek. Jelenleg egészségügyi, ipari, informatikai és luxuscikkekhez kapcsolódó papírokban vagyok felülsúlyozott.

Általában azokon a piaci területeken vagyok felülsúlyozottabb, amelyeken jobban szóródnak a nyereségek. Azokban az ágazatokban kevesebb lehetőséget találok, amelyek általában érzékenyebbek a makroszintű befolyásoló tényezőkre, és ahol a hozamok jobban korrelálnak – ilyenek jellemzően az energiaipar, a közművek és a távközlési szolgáltatások.

 

ANGEL AGUDO, portfóliómenedzser – FF America Alap meglátása szerint a világgazdaságot beárnyékoló bizonytalansági tényezők ellenére az USA továbbra is napsütötte területnek számít. Az ország gazdasága még mindig jó formában van, és az év végéig folytatódhat is a mérsékelt ütemű növekedése. Ezt elősegítheti a (kissé gyengülő ütemű) munkaerőpiaci bővülés, a fogyasztásnak a béremelkedés miatt bekövetkezett fellendülése, a szolgáltatói szektor megerősödése, valamint az ingatlanpiac és az építőiparhoz kapcsolódó ágazatok tevékenységének megélénkülése is. Összességében a világ legnagyobb gazdaságához kapcsolódó befektetési kilátásokat a jól ismert strukturális tényezők – például az innovatív üzleti környezet és az alacsonyabb áron nagyobb energiafüggetlenséget biztosító palagáz-kitermelés – is kedvező irányban befolyásolják. 2016-ban a fogyasztásból táplálkozó növekedés és a különböző szektorokra jellemző innováció fogja a legnagyobb lendületet adni az USA gazdaságának.

Az elmúlt hónapokban a kamatemelést övező spekuláció fontos téma volt, mely rövid távon továbbra is a befektetők érdeklődésének homlokterében marad. A közelmúltban Kínában és Európában bevezetett mennyiségi lazítási intézkedések lehetővé tették a Fed számára, hogy a külső tényezők helyett inkább a belföldi adatokra összpontosítson. Egyrészt várható, hogy szükség lesz a kamatláb-normalizálás felé mutató további lépésekre, mivel az USA gazdasága mérsékelt ütemben növekszik, és a munkanélküliségi ráta az elméleti „természetes mérték" közelében van, másfelől viszont a kamatnormalizálás még szigorúbb tőkefegyelemre kényszeríteni a vállalatokat, és még óvatosabb befektetési politikát tesz szükségessé.

A piaci volatilitás visszatértével és a részvényárfolyamok azt követő korrekciója miatt több érdekes befektetési lehetőséget találok, mint egy évvel ezelőtt. Míg a korrekció tovább korlátozta a negatív volatilitás mértékét, ezeknek a részvényeknek az erős fundamentális adatai komoly pozitív volatilitást tesznek lehetővé. A nyereségnövekedést tekintve a közelmúltban sor került némi lefelé mutató korrekcióra. Az S&P 500-as cégek 2015-ös jövedelemnövekedése várhatóan nulla közelében lesz. Továbbá a növekvő bérek és a kamatnyomás az erős dollárral karöltve csökkentheti néhány szektor árrését is. Azonban egyes vállalatok jobb teljesítményt nyújtanak, mint mások, ami újfent rámutat a fundamentális, alulról felfelé történő részvényválogatás szükségességére.

A jelenlegi körülmények között továbbra is olyan vállalatokat keresek, amelyek alulértékeltek – vagy azért, mert éppen nem élvezik a befektetők kegyeit, vagy mert a piac nem igen bízik abban, hogy látványosan jobb teljesítményre is képesek. Figyelemmel kísérem a vállalatokhoz kapcsolódó, potenciálisan lefelé mutató kockázatokat is, és nagy jelentőséget tulajdonítok a mérlegük stabilitásának, valamint annak, hogy az üzleti modelljük képes-e ellenállni a kedvezőtlen fejleményeknek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.