A nagy múltra visszatekintő, 2014 tavaszán 34. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivál kinőtte korábbi kereteit. Jövő évtől több intézmény, valamint a kormány és a főváros operatív együttműködésében valósul meg.

 

A nagy múltra visszatekintő, 2014 tavaszán 34. alkalommal megrendezendő Budapesti Tavaszi Fesztivál kinőtte korábbi kereteit. Jövő évtől több intézmény, valamint a kormány és a főváros operatív együttműködésében valósul meg.

 

2013. december 16-án a Művészetek Palotája Üvegtermében sajtótájékoztató keretében

Halász János, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Dr. Szentes Tamás, főpolgármester-helyettes, Budapest, Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ igazgatója ismertette a részleteket.

 

Megújul a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Az idei év rendkívüli eredményeket hozott Budapest kulturális életében: jelentős előadó-művészeti infrastruktúrával bővült a főváros, újra várja látogatóit a felújított Zeneakadémia és az Erkel Színház, a Budapest Music Center megnyitásával pedig Európa egyik legújabb kortárs művészeti központja jött létre.

 

Az új lehetőségekben rejlő szinergiákat kiaknázva megújul a nagy múltra visszatekintő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) is, amely jövőre immár 34. alkalommal, 2014. március 21 – április 6. között új struktúrában és új finanszírozási háttérrel, több intézmény együttműködésével valósul meg. 

 

Augusztusban született meg az a kormányhatározat, amely hosszú távon rögzíti a fesztivál működtetésének megújult szervezeti struktúráját és pénzügyi stabilitását, forrásait és egy új, Budapest Főváros Önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma közös tulajdonában álló gazdasági társaság megalakítását.  2015-től a Művészetek Palotája és e cég közösen végzi a fesztivál megszervezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatokat. A fesztivál keretében kétévente megrendezésre kerülő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó szervezését a Nemzeti Színház koordinálja. A 2014. évi BTF közös finanszírozásáról szóló kétoldalú megállapodást Budapest Főváros Közgyűlése 2013. december 11-i ülésén hagyta jóvá.

 

Megváltozik a fesztivál működési struktúrája is annak érdekében, hogy Budapest kulturális értékei a régióban és Európa-szerte a lehető legintenzívebben kerülhessenek bemutatásra. A Fesztivál Tanácsot, mely az adott év koncepciójára tesz javaslatot, a nemzeti- és fővárosi intézmények szakmai köre alkotja. A megvalósításáért és lebonyolításáért az Operatív Testület felel Káel Csaba elnökletével, amelynek állandó tagjai a Művészetek Palotája vezérigazgatója, a Budapest Fesztivál- és Turisztikai Központ képviseletében Bán Teodóra (illetve 2015-től már az új, közös cég), valamint a Magyar Turizmus Zrt képviseletében Horváth Gergely. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott, és egyéb intézményekben zajló programokat a Művészetek Palotája koordinálja, a fővárosi intézményekben megvalósuló, illetve a köztéri programokért a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ felel, a Magyar Turizmus Zrt. pedig az összművészeti városfesztivál teljes külföldi marketing-kommunikációs feladatait látja el.

 

A fesztiválok újraértelmezése, csatlakoztatása az európai vérkeringésbe már évek óta foglalkoztatja a szakembereket. A fővárosnak olyan kulturális turisztikai célponttá kell válnia, amelynek hallatán Londontól Athénig mindenkinek eszébe jut: Budapest az értékek és érzelmek városa, ahol a fesztiválok éppúgy szólnak a tradícióról, mint a meghökkentően izgalmasról.

 

E gondolat mentén a kulturális kormányzat jelentős támogatást biztosít a jövőben mind a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak, mind a Café Budapestnek (korábban: Budapesti Őszi Fesztivál), négy évre előre meghatározva a forrásokat, így lehetővé téve a szisztematikus építkezést. A programszerkezet is jelentősen átalakul: több saját produkció születik, amelyek nemcsak a fesztivál idejére korlátozódnak, hanem további koprodukciós lehetőségeket rejtenek magukban. Sokkal több helyszínen lesznek kulturális események, a város különböző pontjain pedig lokális fesztiválcentrumokat alakítanak ki.

A fesztivál megszervezésére a kormány a 2014-től 2017-ig rögzítette határozatában a forrást, amellyel biztosítja a hosszú távú tervezést és a biztonságos működést. 

 

A 34. Budapesti Tavaszi Fesztiválon is világsztárok várják majd a látogatókat.

Itt lesz az amerikai smooth jazz veterán nagyágyúja, a kortárs fúziós műfajok úttörő alakítója, Lee Ritenour. Philip Glass A szépség és a szörnyeteg című operáját fogja személyesen, a Philip Glass Ensemble közreműködésével bemutatni. Fellép napjaink egyik legkeresettebb angol baritonistája, Simon Keenlyside. Eötvös Pétert, korunk egyik legfoglalkoztatottabb magyar zeneszerzőjét 70. születésnapján köszöntik művei avatott tolmácsolói, többek között a világhírű moldáv hegedűs, Patricia Kopacsinszkaja. Az első magyar újcirkusz-társulat, a Recirquel a Tavaszi Fesztiválon mutatja be új produkcióját, A meztelen bohóc-ot. Napjaink egyik legeklektikusabb kortárs dalszerzője, Robbie Williams duettpartnere, Rufus Wainwright első ízben lép fel Magyarországon. Eljön Budapestre többek között a jazz, a latin zene és szintipop egyedülálló keverékét játszó Matt Bianco a Concertgebouw Jazz Orchestra közreműködésével; az észak-afrikai hatásokból táplálkozó, multikulturális dallamaikat autentikus hangszereken előadó francia Lo'Jo zenekar; a komolyzene Monty Pythonjaként számon tartott MozART Group; Sebestyén Márta és a Grammy-díjas Deep Forest és a Bécsi Filharmonikusok Zubin Mehta vezetésével.

 

A fesztivál 2014-ben március 21. és április 6. között zajlik, a következő években pedig a Bécsi Ünnepi Hetek és a Prágai Tavasszal összehangolva jelentkezik az eseménysorozat – ily módon is figyelembe véve a nemzetközi kulturális-turisztikai trendeket, Budapestet mint jelentős kulturális központot az európai mezőny élvonalába helyezve.

 

A jegyértékesítés a mai napon elindul, jegyek a Müpa és a BFTK jegyértékesítési pontjain, az ismert jegyirodákban, illetve online a www.btf.hu honlapon érhetők el, melyen a folyamatosan bővülő programkínálatról naprakész információk találhatók.

 

www.btf.hu

 

Lantai József