2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Megújult Volánbusz-végállomás Újpest-Városkapunál

3 perc olvasás
  <span class="inline inline-left"><a href="/node/42775"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/1_77.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="75" /></a></span> <p>2010. augusztus. 28-tól  birtokba vehetik az utazók a megújult autóbusz-végállomást  Budapesten, az Újpest-Városkapunál.</p><p>

  1 77.thumbnail

2010. augusztus. 28-tól  birtokba vehetik az utazók a megújult autóbusz-végállomást  Budapesten, az Újpest-Városkapunál.

  1 77.thumbnail

2010. augusztus. 28-tól  birtokba vehetik az utazók a megújult autóbusz-végállomást  Budapesten, az Újpest-Városkapunál.

Fajcsák Lajos,  a Volánbusz Zrt. forgalmi és kereskedelmi igazgatója a megújult létesítmény, az un. intermodális közlekedési csomópont átadásán elmondta, a 400 millió Ft-os  fejlesztési összeg felét a Volánbusz saját forrásaiból,  a másik felét pedig a Közép-magyarországi Operatív Program (KMOP) keretén belül elnyert 200 millió Ft-os  vissza nem térítendő kiegészítő támogatásból fedezte.

A beruházás támogatója volt  a  Pro Regio Nonprofit Közhasznú kft., tervezője:  a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt., EU-s projekt szakértői tanácsadással működött közre:  a COWI Magyarország tanácsadó és Tervező Kft., a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat az  UTIBER Közúti Beruházó Kft. látta el, a kivitelező cég a  Magyar Aszfalt Kft. volt.

Az autóbusz-terminál  9 kocsiállással működik, naponta 407 autóbusz forgalmát kezeli.

A végállomás felújításakor  640 négyzetméternyi perontetőt építettek, s újonnan telepített közvilágítással, térfigyelő kamerákkal is gazdagodott a csomópont.  Az utazókat szolgálja a frissen létrehozott, zárható kerékpártároló is. A megújulás csaknem 5 és félezer négyzetméter útfelületre és ezer-kilencszáz négyzetméter zöldterületre terjedt ki.

Az újjáépített végállomás mintegy 50  település közlekedését segíti, naponta több mint 10 ezer utas fordul majd meg itt.  
A megújult végállomás a Volánbusz Zrt., a BKV Zrt., a Nógrád Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. autóbuszait fogadja. Célállomás: 

Dunakeszin át Vác és Fót,  

Vácon át Balassagyarmat felé Nézsa, 

Szentendrén át a Dunakanyar,

Csomád-Őrbottyánon át Bercel, és

Vác.

A fenti járatok felében alacsonypadlós járművek fognak közlekedni, rámpás beszállás-könnyítővel a mozgáskorlátozottak érdekében.  A beruházás során figyelmet fordítottak magának a pályaudvarnak az  akadálymentesítésére is, a járdákat és gyalogátkelőket lesüllyesztették a kerekes-székek számára.

Hangos és elektronikus tájékoztatók segítik a tájékozódást, a vakok és gyengénlátók számára Braille-írású táblát is elhelyeztek.

A végállomás forgalmának elősegítése érdekében kiszélesítették a Balzsam utcát, s a Váci úti kereszteződését jelzőlámpával látták el.

A 80 éves múltra visszatekintő autóbuszos személyszállító társaság jogelődje, a MAVART 1927-ben alapíttatott. A 30 autóbusznyi járműparkból mára, a Volánbusz Zrt. alvállalkozóinak járműveivel együtt, 900 járművel bíró állomány alakult ki. 

A cég tevékenységi körébe tartozik Pest megye, valamint Budapest elővárosi forgalma, a BKV-val együttműködve, az un. Budapest bérlettel mindkét társaság, plusz a MÁV-Start járatain is lehet utazni.

Pest megyén belül több településen a helyi menetrend szerinti közlekedést is a cég kezeli. Távolsági járatokat 18 megyébe indít, a nemzetközi forgalomban az EUROLINES tagjaként vesz részt.

Megbízás alapján különjáratokat indít.

 

a%20(1)34.thumbnail a%20(2)30.thumbnail a%20(3)25.thumbnail
a%20(5)20.thumbnail a%20(6)17.thumbnail a%20(7)15.thumbnail
a%20(8)14.thumbnail a%20(9)13.thumbnail a%20(10)12.thumbnail

http://www.volanbusz.hu/

http://www.eurolines.com/

Harmat Lajos

Fotók: Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.