2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

OTP Magánnyugdíjpénztár az EU nyugdijpénztárra vonatkozó elszámolási szabályok módosítása mellett

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42773"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/otp.thumbnail.gif" border="0" width="100" height="34" /></a></span>Az OTP Magánnyugdíjpénztár szerint a nyugdíjreformmal kapcsolatos elszámolási szabályok felülvizsgálata eredményeképpen nemzetközileg összehasonlíthatóbbá válhatnak az államháztartási mérlegadatok - mondta Nagy Csaba, a piacvezető pénztár igazgatótanácsának elnöke. <td valign="top"> </td>  </p><p>

otp.thumbnailAz OTP Magánnyugdíjpénztár szerint a nyugdíjreformmal kapcsolatos elszámolási szabályok felülvizsgálata eredményeképpen nemzetközileg összehasonlíthatóbbá válhatnak az államháztartási mérlegadatok – mondta Nagy Csaba, a piacvezető pénztár igazgatótanácsának elnöke.

 

  

otp.thumbnailAz OTP Magánnyugdíjpénztár szerint a nyugdíjreformmal kapcsolatos elszámolási szabályok felülvizsgálata eredményeképpen nemzetközileg összehasonlíthatóbbá válhatnak az államháztartási mérlegadatok – mondta Nagy Csaba, a piacvezető pénztár igazgatótanácsának elnöke.

 

  


    Az európai uniós tagországok egyenlő elbírálását célzó javaslat, amellyel Lengyelország kezdeményezésére kilenc tagállam közösen fordult az Európai Tanács elnökéhez és az Európai Bizottság pénzügyi biztosához, számításaink szerint a GDP mintegy 1,7 százalékpontjával csökkenthetné Magyarország államháztartási deficit adatait és mintegy 4,5 százalékponttal az államadósságot – hangsúlyozta a szakember. Hozzátette ugyanakkor: fontos, hogy az érintett országok költségvetési fegyelem melletti elkötelezettsége egyértelmű legyen.

    Az Eurostat jelenlegi elszámolási szabályai alapján a magánnyugdíj-pénztárakhoz érkező bevétel nem számolható el költségvetési bevételként – jelezte az OTP Magánnyugdíjpénztár elnöke. Emiatt azokban az országokban, ahol nem vezettek be többpilléres nyugdíjrendszert, az összes járulékbevétel a társadalombiztosítási felosztó-kirovó rendszerbe folyik, így évről évre alacsonyabb deficitet, illetve alacsonyabb adósságot eredményez, mint a reformot végrehajtó országokban – fűzte hozzá a szakember.

    Kijelentette: az aktuális hiány- és adósságmutatókra fókuszáló piaci szereplők az összehasonlíthatóság hiánya miatt téves következtetést vonhatnak le az egyes országok közpénzügyeinek hosszú távú fenntarthatóságával és egy adott ország relatív helyzetével kapcsolatban, ami különösen a jelenlegi piaci környezetben jelent hátrányt Magyarország számára is. Ezen túl a maastrichti kritériumok teljesítésének vizsgálatakor, valamint a túlzott deficit eljárás során is hátrányt szenvednek a prudens, az államháztartás hosszú távú fenntarthatóságát több pillérre helyező országok.

    Nagy Csaba a javaslat mellett érvelve utalt arra, hogy a magán-nyugdíjpénztárak fokozatosan átveszik az állam szerepét a nyugdíjak kifizetésénél, a társadalombiztosítás terhei fokozatosan mérséklődnek a későbbiekben. Emlékeztetett: a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatósága érdekében Magyarország 1997-ben bővítette az addig tisztán állami nyugdíjrendszert a kötelező magánnyugdíj-pénztári pillérrel. Az OTP Magánnyugdíjpénztár a nyugdíjreform évében alakult, tevékenységi engedélyét az elsők között kapta meg. A pénztár 1998 végétől folyamatosan piacvezető, 2009. december 31-én 785 ezer fős taglétszámmal és 616,5 milliárd forintos vagyonnal rendelkezett. 
    

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.