2005 óta immár negyedik alkalommal ad otthont az Iparművészeti Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiuma által alkotói támogatásban részesült művészek alkotásait bemutató kiállításnak „Megvalósult művek"címmel. A pályázat keretében 25 tehetséges művészt díjaznak, akik munkájukról kiállítás keretében adnak számot.

 

2005 óta immár negyedik alkalommal ad otthont az Iparművészeti Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Iparművészeti Szakmai Kollégiuma által alkotói támogatásban részesült művészek alkotásait bemutató kiállításnak „Megvalósult művek"címmel. A pályázat keretében 25 tehetséges művészt díjaznak, akik munkájukról kiállítás keretében adnak számot.

Az izgalmas műhelykiállítás összeállítása rendhagyó, hiszen különböző alkotói programokat láthatunk. Az idén felvonuló művek közvetve vagy közvetlenül az időről is szólnak: vagy az anyag struktúrájában, a jelen és múlt technikáit tükrözve, vagy a látványban, megjelenítésben, de minden munkában ott rejlik az idő kérdése. A tárgynak a jelenben használhatónak, ugyanakkor a jövő számára állandóságot, magas minőséget kifejező példának, értéknek is kell lennie. Érdekes hasonlóság a művek közt, hogy mindegyikre jellemző a szinte monokróm felület, a fehér, szürke, fekete tónusok nemzetközi trendbe simuló egyszerűsége. A kiállítás rendezése, installálása során erre az összefüggésre is igyekeztek hangsúlyt fektetni, ezért a tárgyakat tónusok szerint, világostól sötétig csoportosították.

A pályázat értékelésében fontos szerep jut az alkotásokon keresztül feltett kérdések újszerűségének, a kísérletezésnek, a megújítás szándékának is, így a kiállítás a művészek önálló tevékenységének különböző fázisait mutatja be, igyekszik felvázolni, hogy hol tartanak az általuk felvetett problémák megoldásában. Ezek az anyagokban és gondolatokban rejlő kérdések mutatkoznak meg a tárlaton, teszik sokszínűvé azt. Ugyanakkor a kiállítás megtekintése újszerű feladatot ró a látogatókra is, hiszen másként kell befogadnunk egy kész művet, annak minden alkotó elemével és egy elképzelt sorozat részét, vagy az anyagkísérletek, formai újítások eredményét.

Az eddigi kategóriák feszegetése időszerűvé teszi a tárgyakhoz és anyagokhoz, hétköznapi tevékenységünkhöz fűződő viszonyunk átgondolását. Az iparművészet mindig és mindenhol a hagyományos technikák és modern technológiák egyidejű használatával, új-, és időtálló anyagok, funkciók, formák megtalálásával vált kulturális és gazdasági tényezővé. Ez a gondolat a kiállításon is megjelenik, hiszen a falikárpitok szinte mindegyike a lágy textilek és a kemény anyagok, építészeti struktúrák közötti átjárás gondolatával foglalkozik, hasonlóan az öltözékekhez, ahol a legfinomabb selymek mellé rendelnek a tervezők plexit, vagy egy hagyományos technikát próbálnak újragondolni és a XXI. század igényeihez igazítani.

A tervezőművészek mindannyiunk környezetéért felelős magatartása teremti meg a kortárs tárgykultúrát, amely úgy tud érvényesülni, ha mindenki számára elérhetővé válik. Ezért a tárlaton arra bíztatják a nézőt, hogy többször tegye fel a kérdést, mit lát és mi lehetett a tervezők szándéka, keresse a kiállított művek helyét saját életében is, így igyekezve a mindennapok tárgyhasználatát a design szemléletébe ágyazni. Ez a látásmód fontos része lehet nemzeti identitásunknak és meghatározhatja helyünket a nemzetközi folyamatokban is. Erre a felvetésre keressük a választ, amely segítségével utak nyílhatnak egyik tárgytól a másikig, és értő szemmel tudunk majd átsétálni egy iparművészeti vagy design kiállításon.

A tárlaton látható tizennyolc alkotó nyertes pályamunkái:

Kókay Krisztina – Kőoszlopok, kőidolok textilen való megjelenítése, létrehozása

Nyerges Éva – Új szövött gobelin kárpit létrehozása

Varga Anikó – Nyomott textilkollekció és tértextil sorozat létrehozása

Kelecsényi Csilla – Szegénység és rózsák papírműsorozatból 4 db megvalósítása

Szűcs Edit – Színházi jelmezek létrehozása

Kondor Edit – Beltéri porcelán lámpakollekció létrehozása

Czebe István – 6 db fusing-technikával készülő üvegplasztika

Máté János – Aquamanilek tervezése és kivitelezése

Csókás Emese – Több darabból álló formázott kárpit létrehozása

Sipos Éva – Új falikárpit elkészítése

                     (Sylvia Plath Zúzódás című versének ihletésére készült gobelin.)

Kocsorné Zelenák Katalin – Nagyméretű falikárpit elkészítése

Karattur Katalin – Bőr táskák kivitelezése

Bányász Judit – A hasíték technikai megoldás korszerű alkalmazásával 5 db

                           öltözékegyüttes létrehozása

Istenes Péterné Bein Klára – Női ruhakollekció tervezése és kivitelezése

Jáger Margit Zsuzsanna – Orsó formájú kerámia szobrok létrehozása

Penkala Éva – A triptichoné-sorozat Parázs című kárpitjának elkészítése

Bicsár Vendel – 5 db üvegkép létrehozása

Vajda Péter István – Typeflash: interaktív tipográfia – innovatív betűtípus fejlesztése

 

Iparművészeti Múzeum, 2009. november. 6- 29.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük