Szociális háló nélkül zuhanni… – írja a lap

Szociális háló nélkül zuhanni… – írja a lap

Ma is meghalt egy ember. Önként, saját kezével vetett véget valaminek, amit életnek nevezni talán nehéz is lenne. Nem bírta tovább. Nem harcolt, nem perelt, nem koldult. Meghalt.

A Bács-Kiskun Megyei hírek, a baon.hu néhány soros cikkben számol be arról, hogy egy férfi jogcím nélkül használta az egyik kecskeméti bérlakást, lakbért nem fizetett, ezért az önkormányzat a kilakoltatás mellett döntött. A végrehajtó nem jutott be a lakásba, az ajtót be kellett törni.

A jogcím nélküli lakó ekkor már nem élt. Öngyilkos lett.

A férfi mindkét lábát amputálni kellett, évekkel ezelőtt. A rokkantsági ellátás összegéről nincs információm, csak elképzelésem. Család, segítség nélkül megélni annyi pénzből nem lehet. Élelemre sem elég, lakbérre pedig biztosan nem. A férfi eddig meghúzta magát az önkormányzati lakásban. Jogcím nélkül. Talán úgy gondolta, joga van az élethez.

Úgy hihette, ő is ember. Mégpedig sérült ember, aki segítségre szorul.

Kecskemét önkormányzata ezt nem így látta. Ha lett volna szándék segítséget nyújtani a kerekesszékbe kényszerült férfinak, akkor bizonyára találtak volna erre módot. Akkor nem a végrehajtó csengett volna, hogy utcára tegye a nem kívánt lakót. Mégis ő csengetett, de már nem volt, aki ajtót nyisson. A kilátástalanság, a tehetetlen kiszolgáltatottság, a magárahagyott embert elkeseredett lépésre késztette. Nem akart az utcán élni.

Nem akart élni.

A rendszer rossz. A rendszer embertelen. Tudatosan, szándékosan. Nem az első halál ez, nem is az utolsó. A társadalom néma.

Kecskeméten eldobta az életet valaki, aki talán értékes volt számunkra. Legyűrte a minden emberit figyelmen kívül hagyó törvénygyár, a jogszabályok és bürokraták arctalan tömege.

Kecskeméten meghalt valaki. A radiátorra akasztotta fel magát. Azt lábak nélkül is elérte szegény.

Kecskemét polgármestere Szemereyné Pataki Klaudia A Fidesz-KDNP jelöltjeként lett polgármester 2014.-ben.

Szemereyné Pataki Klaudia kögazdász, vendéglátó-szálloda szakiránnyal. A vendéglátásban dolgozott, különféle beosztásokban.

2008.-tól Kecskemét alpolgármestere, majd 2010-től egyéni önkormányzati képviselő.

2012. decemberétől 2013. júniusáig "járműipari képzéssel és kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztossá" nevezte ki Matolcsy György, akori nemzetgazdasági miniszter.

Szemereyné Pataki Klaudia férje és Matolcsy György rokonok.

Szemereyné nem végezte jól a dolgát. Nem akadályozta meg azt, hogy egy ember az öngyilkosságba meneküljön a kilakoltatás elől. Egy városért felelős polgármesterként feladata tudni az ilyen sorsokról és feladata mindent megtenni azért, hogy ne fordulhasson elő ilyesmi.

Tragédiák mindig vannak. De nem mindegy az, hogy valaki gyengeségből, mentális problémák miatt jut el odáig, amikor eldobja magától az életet, vagy nem lát semmi más megoldást.

Mert nem hagynak számára más kiutat.  

 

hu.blastingnews.com

http://www.borsonline.hu/20150510_a_halalba_menekult__a_kilakoltatas_elol_a_rokkant_tuzolto

 

Eredeti megjelent:

http://civilhetes.net/belfold/ma-is-meghalt-egy-ember-egyszeruen

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük