John TuJohn Tu

 A Kingston Technology, a világ vezető független memóriagyártó vállalata nyilvánosságra hozta a 2009-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés és az azt követő konszolidáció elősegíti majd a piac önkorrekcióját. Az alábbiakban, a memóriapiac egyes szegmenseiben várható változásokat és azok következményeit foglalta össze a Kingston Technology elnöke és társalapítója.

  John TuJohn Tu

 A Kingston Technology, a világ vezető független memóriagyártó vállalata nyilvánosságra hozta a 2009-es évre vonatkozó, memóriapiaccal kapcsolatos előrejelzéseit és trendjeit. A vállalat elnöke és egyben társalapítója, John Tu úgy gondolja, hogy a gazdasági visszaesés és az azt követő konszolidáció elősegíti majd a piac önkorrekcióját. Az alábbiakban, a memóriapiac egyes szegmenseiben várható változásokat és azok következményeit foglalta össze a Kingston Technology elnöke és társalapítója.

Konszolidáció és tisztuló memóriapiac Ahogy a gazdasági visszaesés hatásai érezhetővé válnak, egyre inkább valószínűsíthető, hogy a memóriapiac kisebb szereplői is egyre súlyosabb nehézségekkel fognak szembenézni, amelyek akár a fennmaradásukat is veszélyeztethetik. Tekintve, hogy túl sok memórialapka-gyártó van a piacon, – emiatt a verseny is rendkívül kiélezett közöttük -, az árak csökkentek az elmúlt hónapokban, ráadásul a konszolidáció nagy valószínűséggel e téren is segíti majd a korrekciót. A Kingston Technology stabil anyagi helyzetének és jelentős készpénztartalékainak köszönhetően, még ilyen nehéz körülmények között is képes lesz átvészelni a gazdasági válságot.

A DRAM memóriaszegmens térnyerése A DDR3 memóriák térhódítása elkerülhetetlenül folytatódik 2009-ben, amely jelentős mértékben a három-, vagy akár négycsatornás memóriatechnológiák megjelenésének és elterjedésének köszönhető. Úgy gondolom, hogy a VLP (Very Low Profile – nagyon alacsony méretű) memóriamodulok felhasználási köre is nagymértékben bővülni fog, így kevesebb nyersanyagot kell majd felhasználni az új és már bevezetett modulok készítésekor egyaránt. A piaci trendeket figyelve megállapítottuk, hogy nő a kereslet a nagyobb sebességű memóriák iránt a professzionális felhasználók részéről, akiknek nagyobb teljesítményre van szükségük az audiovizuális tartalomkészítéshez és az alkalmazások felgyorsításához is.

Erősödő kereslet a Flash-memóriák iránt 2009-ben minden valószínűség szerint, fokozódik a nagy kapacitású, nagy teljesítményű SD-kártyák (SDHC) iránti kereslet, elsősorban a nagyfelbontású video- és fotóeszközök terjedése miatt. Az SDHC-k jelenlegi csúcskapacitása 32 GB, azonban 2009-ben a formátum olyan változásokon eshet át, amelyek lehetővé teszik a még nagyobb tárhely biztosítását is.

Biztonságos adattárolás 2009-ben is 2008-ban erősödött a közszféra és a magánszféra adatainak biztonságos tárolása iránti igény. Ennek oka az adatvesztési botrányok növekvő száma, amely megmutatta, hogy a bizalmas és titkos adatok nem kellően gondos (nem tartják be a biztonsági szabályokat és nem használják a megfelelő technológiát) kezelése mekkora veszélyt rejt magában. A jövő év során várhatóan növekszik a hardveres titkosítású USB-flash meghajtók iránti igény, ezzel egyidejűleg pedig, a meghajtók kapacitása is bővül,

A virtualizáció túl van a felfutási időszakon A virtualizáció továbbra is izgalmas téma lesz, és előkelő helyet foglal majd el az informatikai vezetők és döntéshozók megoldásra váró feladatainak sorában. A Gartner – a világ vezető IT kutató és tanácsadó cége – szerint a virtualizáció már túljutott a felfutási ciklusán, ezért valószínűsíthető, hogy a vállalatok a technológia előnyeit felismerve beépítik azt az informatikai infrastruktúrába. A memóriák szempontjából ez azt jelenti, hogy növelni próbálják majd a megtérülési és teljes tulajdonlási költséggel kapcsolatos mutatókat a virtualizációs projektek esetében. Elképzelhető tehát, hogy mindezt a virtuális kiszolgálók memóriakapacitásának növelésével fogják elérni, hiszen a nagyobb memória nagyobb teljesítményt és jobb skálázhatóságot jelent a virtuális gépek esetében.

Az SSD továbbra is meghatározó szereplő marad A mozgóalkatrészek nélküli merevlemezekről (Solid-State Drive – nagysebességű szilárdtest) egyre több szó esik majd, és a gyártók jelentős összegeket fektetnek be az ezzel kapcsolatos kutatás-fejlesztésbe, de nem gondolnám, hogy 2009-ben már általánosan elterjedt technológiává válna. Továbbra is túl drágák lesznek, mivel a flash-alapú SSD-k sokkal többe kerülnek majd, mint a hasonló kapacitású merevlemezek. Ugyanakkor a Flash memóriapiacon nagy a túlkínálat, ezért nem tartom elképzelhetetlennek, hogy komoly árcsökkenés következzen be, ezáltal pedig az SSD-meghajtók könnyebben elérhetővé válnak.

Új, ipari SSD-szabványok 2008-ban több olyan kifogás is felvetődött az új SSD-meghajtókkal kapcsolatban, amelyek jelentős része az új technológiákkal járó tervezési problémáknak tudható be. A finomításokat követően a vezető gyártók SSD-termékei piacképessé váltak. Ennek ellenére biztosra vehetjük, hogy a technológia fokozatos térnyerésével egyidejűleg új, a nagy teljesítményt és a kiváló minőséget biztosító szabványok kerülnek bevezetésre.

Környezettudatos informatika (Green IT) Úgy gondolom, hogy 2009-ben a környezettudatos informatika ugyanolyan fontos téma lesz, mint most. Bár nem kifejezetten a manapság oly nagy népszerűségnek örvendő fenntartható fejlődés miatt, hanem sokkal inkább az elérhető, komoly megtakarítások kapcsán. Az egyre növekvő energiaköltségek mindenkire hatással vannak, így ha a vállalatok alacsonyabb fogyasztású informatikai eszközöket használnak, azt nem pusztán természetvédelmi megfontolásból teszik, hanem mert az kedvezően hat a nyereségükre is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük