http://www.eduid.hu/http://www.eduid.hu/ 2010. november 3-ával hivatalosan is útjára indult Magyarországon a felsőoktatási és kutatási intézmények felhasználói azonosítással kapcsolatos bizalmi szövetsége, az eduID, mely az NIIF Intézet közreműködésével jött létre.

 

  

http://www.eduid.hu/http://www.eduid.hu/ 2010. november 3-ával hivatalosan is útjára indult Magyarországon a felsőoktatási és kutatási intézmények felhasználói azonosítással kapcsolatos bizalmi szövetsége, az eduID, mely az NIIF Intézet közreműködésével jött létre.

 

  


    Az eduID-hoz való csatlakozás előnye, hogy egy intézmény hallgatói, oktatói és kutatói anélkül vehetik igénybe a saját- illetve partner-intézmények szolgáltatásait, hogy ahhoz újból kellene regisztrálniuk. Ezáltal növelhető a felhasználók elégedettsége, és csökkenthetők az új szolgáltatások kialakításának és fenntartásának adminisztratív költségei is. Az eduID-n belül minden felhasználót a saját anyaintézménye azonosít, mindez nagymértékben elősegíti az intézmények közötti kollaborációt, közös e-learning rendszerek kialakítását, projektek indítását, a hallgatók és oktatók mobilitását. A kényelemhez hozzájárul továbbá, hogy egy felhasználónak egy munkamenet alatt csak egyszer kell bejelentkeznie (Single Sign-on) és csak egy jelszót kell megjegyeznie.

    Az eduID az alábbi intézmények részvételével indul:
    Budapest Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME)
    Debreceni Egyetem
    Dunaújvárosi Főiskola
    Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE)
    Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár
    Magyar Tudományos Művek Tára
    MTA KFKI Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet
    MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet
    Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI)
    Pannon Egyetem
    Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE)
    Szent István Egyetem (SZIE)
    Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem (ZMNE)

    A szövetséghez piaci szolgáltatók is csatlakozhatnak, akik a fenti intézmények több százezer felhasználója számára nyújthatnak szolgáltatásokat. A folyamat hasonló a napjainkban népszerű Facebook Connect szolgáltatáshoz, azonban az eduID esetén a felhasználókról biztosan tudható, hogy valamely résztvevő intézményhez tartoznak, így adataik pontosak és naprakészek. Nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy jelentősen emelkedett azon szolgáltatások kihasználtsága, amelyek nyitottak a külső azonosítási megoldások felé, mert a felhasználók egyszerűségre, kényelemre és biztonságra vonatkozó igényeit újabb regisztráció nélkül ki tudják elégíteni.

    A résztvevők az eduID szövetséghez további felsőoktatási és akadémiai intézmények csatlakozását várják, valamint bíznak abban, hogy a nyilvánvaló előnyök új szolgáltatások megjelenését teszik lehetővé.

    Az eduID-hoz kapcsolódó a HBONE+ átfogó infrastruktúra fejlesztési projekt része.  Az NIIF Intézet 2009-2011 között, az Új Magyarország Fejlesztési Terv által támogatott TIOP 1.3.2 projekt és KMOP-2008/4.2.1/A_2 projekt keretében a felsőoktatási és kutatóintézeti elektronikus információs infrastruktúra egészét átfogó fejlesztést valósít meg, uniós források bevonásával.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük