Bármikor, szinte bárhová azonnal telepíthető, 24 órás folyamatos vízminta-vételt és -ellenőrzést tesz lehetővé, egy esetleges szennyeződés esetén pedig azonnal riaszt. Többek között ezekre képes az a mobil vízminta-vizsgáló állomás, amelyet a Fővárosi Vízművek a közelmúltban telepített a Duna-partra. A berendezést a társaság egyik szakmai befektetője és részvényese, a SUEZ Environnement ajánlotta fel a vörösiszap-szennyeződés apropóján, ezzel is elősegítve a gyors mintavételt, illetve vízminőség-vizsgálatot.

 

Bármikor, szinte bárhová azonnal telepíthető, 24 órás folyamatos vízminta-vételt és -ellenőrzést tesz lehetővé, egy esetleges szennyeződés esetén pedig azonnal riaszt. Többek között ezekre képes az a mobil vízminta-vizsgáló állomás, amelyet a Fővárosi Vízművek a közelmúltban telepített a Duna-partra. A berendezést a társaság egyik szakmai befektetője és részvényese, a SUEZ Environnement ajánlotta fel a vörösiszap-szennyeződés apropóján, ezzel is elősegítve a gyors mintavételt, illetve vízminőség-vizsgálatot.

A pillanatnyilag a Szentendrei-szigeten a Duna-partra telepített konténer egy on-line kapcsolaton keresztül lehetővé teszi a Duna-víz folyamatos mérését tízféle paraméterre, köztük olyanokra például mint a víz pH-értéke, vezetőképessége, zavarossága, de a vizsgált paraméterek köre akár ki is egészíthető más, alkalmilag szükségessé váló jellemzőkkel. A berendezés könnyen mozgatható és telepíthető, – mindössze közvetlen vízkapcsolat és áramellátás kell hozzá, így igény esetén akár órák alatt is átköltöztethető más helyszínre. Működése teljesen automatizált, programozható és riasztórendszerrel ellátott egy esetleges szennyezés észlelésére. Mindössze havi egyszeri ellenőrzést és beállítást igényel. A mobil berendezés kiegészíti a vízminőség-ellenőrző rendszerünket.

A társaság szakemberei egész évben fizikai, kémiai, biológiai, mikrobiológiai és radiológiai szempontból egyaránt folyamatosan vizsgálják az ivóvizet a vízbázisoktól egészen a vezetékekig. A vízművek nemzetközi minősítéssel is rendelkező laboratóriumában évente több, mint 11 000 vízminőségi vizsgálatot végeznek el, mintegy 239 000 paraméter meghatározásával. Ez a rendszer egészül ki fokozott, gyakoribb ellenőrzéssel, plusz vízmintavétellel és -vizsgálattal olyan természeti katasztrófák esetén, mint például a legutóbbi vörösiszap-szennyezés vagy a szinte minden évben előforduló árvíz.

A vízműves szakemberek méréseinek pontosságát és hitelességét jól kiépített, szigorúan ellenőrzött biztonsági rendszer garantálja. A Fővárosi Vízművek három évvel ezelőtt önként vállalta az eredetileg az élelmiszerbiztonságra vonatkozó HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Veszélyelemzés és Kritikus Szabályozási Pontok) alapelveinek megfelelő ivóvíz-biztonsági irányítási rendszer létrehozását és folyamatos működtetését. A Fővárosi Vízművek ezt hazánkban az elsők között vezette be. Az eljárás megelőző jelleggel, a lehetséges veszélyforrások, többek közt az esetleges környezeti változások okozta potenciális veszélyek feltérképezésén és az azokra adható válaszok és reakciók kidolgozásán alapul.  Bár a módszer a vízszolgáltatás esetében még nem kötelező, a Fővárosi Vízművek szakemberei úgy ítélték meg, hogy az egészségközpontú kockázatkezelés és a vízellátást fenyegető kockázatok minimalizálása szempontjából számos előnyt kínál    A társaság a HACCP alapú rendszer nyújtotta lehetőségek kiegészítéseként tovább lépett, és az elmúlt évben bevezette az egész tevékenységére, beleértve az üzemeltetésre is kiterjedő Integrált Minőség- és Ivóvíz-biztonsági Irányítási Rendszert. A továbbfejlesztett ivóvíz-biztonsági irányítási rendszert az ISO 22000:2005 szabvány követelményei alapján építették ki. Ez országosan és világviszonylatban is rendkívülinek tekinthető, az elsők között épült ki ilyen méretű és összetettségű rendszer.

A vállalat egységes, minőségirányítási alapelvek szerint működő rendszert alakított ki valamennyi, a minőséget befolyásoló tevékenységére, a korábbi szabályozások felülvizsgálatával és szabványosításával", egyben a párhuzamok megszüntetésével. Ez a minőségirányítás átfogó rendszerszemléletű kialakítását, a közös rendszerelemek hatékony működtetését és együttes külső tanúsítását jelenti a társaság valamennyi szervezeti egységét és az alaptevékenységhez kapcsolódó folyamatait átfogva, a minőség- és ivóvíz-biztonsági irányítási rendszert egy közös integrált irányítási rendszerbe foglalva. Ezen felül működtetjük a környezetirányítási és a munkahelyi egészségvédelem- és biztonság-irányítási rendszereket is, melyek integrálása és fejlesztése jelenleg is folyik.

Az SGS Hungária Kft. nemzetközi auditáló cég 2010 szeptemberi tanúsító auditja megerősítette, hogy a Fővárosi Vízművek Zrt. rendszeres mintavétellel, vízminta-ellenőrzéssel és visszacsatolásokkal folyamatosan felügyeli az ivóvíz minőségét. Az Integrált Minőség- és Ivóvíz-biztonsági Irányítási Rendszer auditját kiváló eredménnyel zártuk, nem megfelelőséget nem állapított meg a vizsgálat. Ezt támasztja alá a Nemzeti Akkreditációs Testület (NAT) célirányosan a vízminőség-ellenőrző laboratóriumok működését vizsgáló auditja is, melyen a társaság kiváló minősítést szerzett úgy, hogy egyetlen egy esetben sem találtak a folyamatokban, vizsgálati módszerekben és mért eredményekben nem megfelelőséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük