Az IKSZ felvételizőktől úgy értesült, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központ kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait.

 

  

Az IKSZ felvételizőktől úgy értesült, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központ kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait.

 

   
    Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) felvételizőktől úgy értesült, hogy az Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) kereskedelmi reklám céljára is használta a jelentkezők adatait, ami a magyar felsőoktatás piacosításának újabb állomásaként értékelhető.

Azok a felvételizők, akik kérték, hogy SMS-ben értesítsék őket a felvételi eredményről, nem sokkal később egy újabb üzenetet is kaptak. Ennek tartalma a közvetkező volt: Gratulálunk! Megcsináltad! Hozd ki a maximumot a diákéveidből! Legyél, aki lenni akarsz! http://www.diakhitel.hu/

Aggályosnak tartjuk, hogy egy közintézmény – kihasználva a fiatalok életének egyik kiemelkedő pillanatát, a sikeres felvétel hírét – közreműködik abban, hogy a gazdasági válság idején a fiatalokat hitel felvételére buzdítsák. Miközben egyre szigorúbb szabályok születnek a hitelfelvételekkel kapcsolatos teljeskörűbb tájékoztatás érdekében, addig a felvételi központ a kockázatok ismertetése helyett minél nagyobb hitelfelvételre buzdít.

Sajnáljuk, hogy a parlament tavaszi ülésszakán a kormánypártok elutasították javaslatunkat a pénzügyi alapismeretek kötelező oktatásával kapcsolatban. Ha a középiskolások tájékozottabbak lennének a befektetések és a hitelfelvétel terén, úgy megalapozottabb döntést tudnának hozni.

Szintén kétes, hogy a felvételizők valóban hozzájárulásukat adták ahhoz, hogy a felvételi eljárás során megadott mobilszámaikra az OFIK kereskedelmi reklámot is küldjön, ezáltal a felvételi eljárástól eltérő célra használja fel személyes adataikat.

Az üggyel kapcsolatban a házszabály szerint írásbeli kérdést nyújtunk be Dr. Hiller István oktatási és kulturális miniszter úrnak, valamint az adatvédelmi biztos vizsgálatát kérjük. – írta Rétvári Bence
Országgyűlési képviselő IKSZ elnöke az üggyel kapcsolatban kiadott közleményében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük