2016. december 2-án, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016" cím nyertesét.

 

2016. december 2-án, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016" cím nyertesét.

 

A Magyar Bor Akadémia több mint két évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének. Tagjai elismert szőlészek és borászok, valamint a magyar társadalom olyan megbecsült közéleti emberei, akik magukénak érzik e szellemiséget.

Már huszonöt éve a Magyar Bor Akadémia gondozza és ítéli oda az „Év Bortermelője  Magyarországon" címet. A többfordulós szavazáson kialakuló rangsor alapján hagyományosan decemberben kerül kiválasztásra az a borász, aki az „Év Bortermelője Magyarországon" cím tulajdonosa lesz.

 

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A Magyar Bor Akadémia „Év Bortermelője Magyarországon 2016" választás eredményhirdetésén 2016. Év Bortermelője díj nyertese: Mészáros Pál, a Szekszárdi borvidékről.

 

Mészáros Pál igazi borász családba született, felmenői közül mindenki szőlővel, borral foglalkozott, dédapja hegybíró volt Szekszárdon. Pál agrármérnöknek tanult, első munkahelyén növénytermesztőként dolgozott, ahol a szőlőrekonstrukciós munkákból maga is kivette a részét. Nem sokkal később, 26 évesen telepítette első szőlőjét, ami megpecsételte sorsát, és borász lett belőle. Ma már több mint 120 hektáron gazdálkodik családjával. A Mészáros Borház és Pince eredményei nemzetközi szinten is figyelemre méltóak: számtalan aranyérem a Challenge International Du Vin, a Monde Selection, és a VinAgora Nemzetközi Borversenyen, hogy csak néhányat említsünk. A borász sikereit a nagy figyelemnek és szerető családja közelségének, Zsanett lánya és Péter fia aktív közreműködésének tulajdonítja.

 

A díjért versengők közül, a jelölés során az öt legtöbb szavazatot kapott borászok:

 

Borbély Tamás – Badacsonyi borvidék

Jásdi István – Balatonfüred-Csopaki borvidék

Koch Csaba – Hajós-Bajai borvidék

Mészáros Pál – Szekszárdi borvidék

Szőke Mátyás – Mátrai borvidék

 

http://magyarborakademia.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük