A szervezők sajnálattal fogadták a kellemetlen hírt, hogy a fesztivál kiemelt díszvendége Jiři Menzel nem tud eljönni az Ördögkatlanra.

A szervezők sajnálattal fogadták a kellemetlen hírt, hogy a fesztivál kiemelt díszvendége Jiři Menzel nem tud eljönni az Ördögkatlanra.

 

„Kedves Barátaink,
Menzel tolmácsa szerdán értesült erről a cseh televízió híradójából, aztán Törőcsik Mari is megerősítette: Jiři Menzel kórházba került tegnap odahaza. Mielőtt terjednének a rémhírek: vérnyomásproblémáról van szó, ilyen kánikulában egy hetvenöt éves embernél ez komoly dolog.
Orvosai is komolyan veszik ezt – így ma délutánra már biztosan tudjuk: benntartják.

A mester nem fog eljönni a Katlanba.
Jobbulást kívánunk neki, titeket pedig mindezek ellenére vagy most még inkább várunk idelenn:
az Ördögkatlan legénysége."

 

JIRI MENZEL egyike az utolsó nagy filmeseknek. Már 1967-ben Oscar-díjat kapott. Legendás Hraballal kötött munkabarátsága, melyből számos film született, köztük a Menzel Filmklubban is látható Sörgyári capriccio, a Hóvirágünnep és a Pacsirták cérnaszálon. És legendás a barátsága az Ördögkatlan Fesztivál védnökével, Törőcsik Marival, neki köszönhető, hogy a cseh művész ellátogatott volna az Ördögkatlanba.

 

Itt az idő, hogy megismerjék az Ördögkatlan Fesztivál díszvendégeit:

 

NAGY JÓZSEF

Korunk egyik legjelentősebb színházi alkotója. A korábbi belgrádi, hamburgi, Chividale-i, Perigaux-i, moszkvai Arany Maszk és UNICEF-nagydíjak után 2001-ben előbb elnyerte az Európai Színházak Szövetségének Taormina nevű Európa-nagydíját, majd a Francia Köztársaság a kultúráért tett érdemeiért a Becsületrend lovagja érdemrenddel tüntették ki. Nagyharsányban színészként, festőként, fotósként mutatkozik meg – és beszélgetnek is vele.

A beszélgetőpartner „Szkipe" címmel Bérczes László lesz, miként mondta: „A provincia által adott energia találkozik a nagyvárosi élményekkel, ebből jön létre a világképem. Számomra így kerek a világ." – Húsz éve beszéltünk erről, most újra beszélgetünk.

Nagy József rendezésében és koreográfiájával Jel Színház – Woyzeck avagy a szédület karcolata volt látható – csak Nagyharsányban. Az előadás 1998-ban a belgrádi BITEF Fesztiválon elnyerte a közönségdíjat. Moszkvában Aranymaszk díjjal jutalmazták a 2002-es év legjobb külföldi előadásaként. 

Közreműködtek: Bicskei István, Döbrei Dénes, Francia Gyula, Gemza Péter, Kalmár Ákos, Nagy József, Varga Henrietta

 

BUKTA IMRE

Mezőszemerén él, az úgynevezett „mezőgazdasági művészet" megalkotója. Alkotásai bejárták az egész világot, 2013-as Műcsarnokbeli kiállítása az év szenzációja volt. A Vylyan Teraszon képeiből nyílik kiállítás, de reményeink szerint installációval és performansszal is készült a Katlanba.

 

GRENCSÓ ISTVÁN

Grencsó István évtizedek óta a magyar avantgárd jazz egyik kiemelkedő alakja. Pályafutása 1979-ben, a Masina zenekarral indult, szélesebb körű ismertségre pedig az 1980-as években a Dresch Quartet tagjaként és Szabados György partnereként tett szert. 1985-ben megalapította a Grencsó Kollektívát, mely azóta is az első számú zenekara. A fesztiválon éli az díszvendégek nehéz életét: zenél, workshopot vezet, fotóz, kiállít…

 

Végül egy nagyszerű ajánlat ebben a szinte elviselhetetlen melegben:

BEREMEND – Strand

Azt remélem, nem zuhogó esőben, elázott sátorban fogja olvasni ezeket a sorokat a látogató, hanem a hőségben felderülve azon, hogy nap mint nap strandbuszok közlekednek Nagyharsány és Beremend között, és egy félóra se kell, már ugorhatnak is a hűs habokba. Mellesleg néhány családi program is átköltözik a beremendi strandra, hogy még véletlenül se maradjunk Katlan nélkül.

 

Ismételten felhívnánk a figyelmet, hogy:

Péntek este a beremendi nagyzenekari koncertre, Mozart Requiemjére külön ingyenes buszjáratok indulnak Pécsről a vasútállomásról 16.45-kor, 18.45-kor és 20.45-kor.

 

És ne feledjék:

Mezítláb – csíkosban és szeretetben.

 

VI. ÖRDÖGKATLAN Fesztivál

2013. július 30 – augusztus 3.

KISHARSÁNY – NAGYHARSÁNY – PALKONYA – VYLYAN TERASZ – BEREMEND

 

www.ordogkatlan.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük