Cenzúra - csak képviselőknek...Cenzúra – csak képviselőknek…

A kormányszóvivői portál kudarca nem kendőzhető tovább árlistákkal és feltűnően laza érvelésű pénzügyi magyarázkodással. Mindezekről a dolgokról szeretett volna Pettkó András (MDF) képviselő illusztrált sajtótájékoztatót tartani a Képviselői irodaházban. Azonban nem a szerencsétlen informatikusokon múlt, hogy a sajtótájékoztató illusztratív része majdnem elmaradt. A kormányszóvivő hivatalos válaszának linkje a cikk végén! UPDATED :2008-08-04 18:28:29 

 Cenzúra - csak képviselőknek...Cenzúra – csak képviselőknek…

A kormányszóvivői portál kudarca nem kendőzhető tovább árlistákkal és feltűnően laza érvelésű pénzügyi magyarázkodással. Mindezekről a dolgokról szeretett volna Pettkó András (MDF) képviselő illusztrált sajtótájékoztatót tartani a Képviselői irodaházban. Azonban nem a szerencsétlen informatikusokon múlt, hogy a sajtótájékoztató illusztratív része majdnem elmaradt. A kormányszóvivő hivatalos válaszának linkje a cikk végén! UPDATED :2008-08-04 18:28:29 

Pettkó András már korábban beszámolt róla, hogy először mint képviselő, másodszor mint a http://www.mdf.hu/ internetes portál felelős szerkesztője kérte akkredittálását a portál újságírói felületéhez, amit as portál üzmeltetői megtagadtak. Most alig egy órával a bemutató előtt vette észre, hogy a kormanyszovivo.hu portál civil részéről is kitiltották a parlamenti hálózatot. (Lásd képünket). A trükközés sem segített- külső proxyk használata -, csak az, hogy a sebtében vásárolt mobil interneten keresztül mutatták be a kormanyszovivo.hu portál nyilvános részét és hasonlította össze tartalmában szolgáltatásaiban egy töredék összegből létrehozott és üzemeltetett hasonló jelegű honlappal, az MDF http://www.pettkoandras.hu/ képviselői portáljával. 

Mit is mondott Pettkó András (MDF) képviselő: A működés beindítása óta csak halmozódnak a kérdések, most már nemcsak a politika, hanem a szakma oldaláról is. A felvetésekre nincs válasz, csak annyi bizonyos, hogy sem a tartalom, sem a szolgáltatási logika nem bizonyította eddig az irdatlan ráfordításokat. Az MDF-es képviselő tovább tudakozódik a témában, kétségeit személyes tapasztalataira építi: saját honlapjának a www.pettkoandras.hu -nak működési költségeivel hasonlítja össze a sokat kritizált sajto.kormanyszovivo.hu  szájtot és ha már a kormányszóvivői érvelés szerint egy képviselőnek többletjogosultságai vannak – szeptember 1-ig személyesen szeretne tájékoztatást kapni arról, hogy valójában hány ember tájékozódását segíti a „szuperportál".

A Magyar Demokrata Fórum szerint nem lehet lezártnak tekinteni a kormányszóvivői luxusportál ügyét, hiszen semmi sem indokolja az elkészítésére fordított 200 millió forintos, horribilis összeget. Napnál világosabb ugyanis, hogy egy, a jelenleginél sokkal profibb internetes oldalt a szóban forgó ár töredékéért is el lehet készíttetni. MDF ezért nemrégiben írásbeli kérdést intézett Gyurcsány Ferenchez, melyben arra kérte a miniszterelnököt, hogy tisztázza: miért kerül a piaci ár többszörösébe az internetes oldal. A Miniszterelnöki Hivatal válaszleveléhez egy meglehetősen hosszú kiadási listát is mellékelt, melyből kiderült: a kormány matematikai hibát nem vétett, hiszen a végeredmény valóban 200 millió forint volt. Ugyanakkor az egyes tételeket megvizsgálva felmerül a kérdés, hogy miért kellett mindenből a legdrágábbat megvásárolni, amikor az oldal jelenleg igencsak szerény szolgáltatásokat nyújt.

 Az MDF továbbra is felháborítónak tartja, hogy a honlap elutasította Pettkó András regisztrációs kérelmét, holott annak célja elvileg „az információk lehető legszélesebb körben, lehető legtöbb emberhez való eljuttatása". Az indoklás szerint a regisztráció csak a sajtó munkatársainak engedélyezett, ami azért is érthetetlen, mert az oldal magánembereknek szóló verzióján csupán egy-két sajtótájékoztató anyaga látható.

 Tekintettel arra, hogy a kormányszóvivő úgy érvelt: egy képviselőnek több jogosultsága van, mint egy „átlagembernek", az MDF személyesen szeretne betekintést nyerni a statisztikai adatokba, hogy végre kiderüljön: vajon mennyi ember tájékozódását segíti a szuperportál. Pettkó András ezért arra kéri a kormányszóvivőket: jelöljenek ki szeptember 1-ig egy időpontot, amikor személyesen adnak választ a következő kérdésekre:

§        Auditálják-e független ügynökséggel a látogatottságot, vagy csak házi felmérést végeznek? Mennyire kifinomult a mérés? Mérik-e külön a látogatás-, a látogató-, illetve az oldalletöltéseket, illetve az egyes közlemények olvasottságát?

§        Mit lehet tudni a szerkesztőség összetételéről? Kik dolgoznak a portálnál?

§        Milyen viszony van a honlap és a Magyarország. hu, vagyis a kormányzati szolgáltatói portál között?

§        Ha a portál egyértelműen a sajtónak szól, akkor ennek megfelelően milyen átszervezéseket, csökkentéseket végeztek a már meglévő miniszterelnöki kommunikációs szervezetben?

§        A már lezajlott kormányszóvivői és egyéb tájékoztatókat miért nem lehet megtekintenie az állampolgároknak? Miért csak az önkényesen kiválasztott videófelvételeket – szám szerint 5-öt – lehet megnézni? Miért vannak egy ekkorra tárhelyen lebutítva a fényképek?

§        Hogyan értékelik a hardverbeszerzések szükségességét két hónap tapasztalata után? Kihasználják-e a vásárolt informatikai eszközöket?

§        Mennyi kérdés érkezik egy sajtótájékoztató alatt? Szűrik-e a kérdéseket? Miért van korlátozva a karakter szám egy ilyen nagy tárhelynél?

§        Miért csak egy platformmal – adobe video+MS –  működnek az oldalak PLD Macintosh-on miért nem megy?

Az MDF bízik benne, hogy mihamarabb választ kap a kormányszóvivőktől, ugyanis összehasonlítva a sajto.kormanyszovivo.hu a http://www.kormanyszovivo.hu/    és a http://www.pettkoandras.hu/   oldalak szolgáltatásait, megállapítható: a fórumos honatya személyes honlapja szinte ugyanazokra képes, mint a kormányzati, holott arra 2002-óta /6év alatt /1 millió forint sem lett elköltve.

A hivatalos szóvivői válasz:

http://itcafe.hu/cikk/kormanyszovivo_valasz/mukodik_es_valaszolnak.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük