Intelligens Tervezés (ID): az a meggyőződés, mely az univerzumban megfigyelhető fizikai és biológiai rendszerek egy intelligens lény céltudatos tervezése nyomán jöttek létre, nem pedig véletlenül, irányítatlan természeti folyamatok révén. Intelligens tervezés: egy életrevaló elmélet. Megjelent Tasi István: Mi van, ha nincs evolúció című könyve.

 

Intelligens Tervezés (ID): az a meggyőződés, mely az univerzumban megfigyelhető fizikai és biológiai rendszerek egy intelligens lény céltudatos tervezése nyomán jöttek létre, nem pedig véletlenül, irányítatlan természeti folyamatok révén. Intelligens tervezés: egy életrevaló elmélet. Megjelent Tasi István: Mi van, ha nincs evolúció című könyve.

A bemutatón Tasi István arról szólt, hogy bizony néha a tudomány állít valamit, de végül kiderül, csak feltételezésről van szó. A Darwinista elmélet -mely a szerző szerint erősen előítéletes (a biológiai könyvekben is csak a darwini elméletről van szó)-, s az evolucionista bizonyítékok cáfolata jelenik meg a könyvben.

Az intelligens mérnöki tervezés: az E.coli baktériumAz intelligens mérnöki tervezés: az E.coli baktériumSzámos könyv, s cikk jelent már meg külföldön a témában pl. a The New York Times-ban, Science-ban, Nature-ban, Time-ban, National Geographic-ban, ezek fő kérdése mindig ugyanaz, hogy mire következtetünk? Véletlen keletkezésre, vagy irányított, tudatos tervezésre?

Tasi IstvánTasi IstvánTasi István régóta foglalkozik az intelligens tervezés témájával. Pár éve olvasott egy cikket az Élet és Tudományban, reagált a szerkesztőknek, majd egy idő után eljutott a szerzőhöz is. Kialakult egy hosszú levelezés, s a levelek közt volt egy 50 oldalas is. A levélváltás vége felé úgy érezte, ez bizony olyan, mint egy könyv. A könyv témája a titkok titka, honnan származhat az élővilág? Mindezt közérthető nyelven, rengeteg képpel, illusztrációval, hivatkozással.

Tasi István többek között a baktérium ostora, és az elektromotort közötti félelmetes hasonlóságot mutatta be, s tette fel a kérdést, kialakulhat-e egy ilyen sejtalkotó véletlenszerűen? A baktériumsejt ostorának eredetére – véleménye szerint- nincs evolucionista magyarázat, csak alternatív, mégpedig az intelligens tervezés.

Tasi IstvánTasi IstvánVagy létrejöhet-e az összetett biokémiai rendszerek összehangolt, több szálon futó, de összekapcsolódó rendszere véletlenül, fokozatosan. Ez egy egyszerűsíthetetlen összetettség. Olyan működőképes rendszer, mely bizonyos minimális számú, egymásra kölcsönösen ható alkotórészt követel meg. Ha egy részt elveszünk, működése leáll.

A könyvben olvashatnak az intelligens tervezés mozgalom történetéről, vitákról, a fentebb említett levelezésről és annak vitatott pontjainak összegezéséről, a tökéletesen magalkotott szervezetekről, sejtekről. Találhatnak hivatkozásokat, irodalmakat, s kapcsolati pontokat.

Az embereknek joga van eldönteni, hogy melyik elmélettel értenek egyet, melyiket vallják, melyikben hisznek. Ehhez viszont arra lenne szükség, hogy mind a két megközelítés nyilvános, elérhető, ismert legyen, s erre most kitünően alkalmas ez a könyv, melyből megismerhetjük a „másik megközelítést".

 

 cimlap

TASI ISTVÁN

MI VAN, HA NINCS EVOLÚCIÓ?

INTELLIGENS TERVEZÉS: EGY ÉLETREVALÓ ELMÉLET

Borító: CÉRNAFŰZÖTT, KEMÉNYTÁBLÁS

ISBN: 9789639353633

Nyelv: MAGYAR

Kiadás éve: 2007

Kiadó: Kornétás Kiadó

Németh Krisztina

http://www.kutatokozpont.hu/

A könyv elérhető:

http://www.konyvlelo.hu/index.php?id=termekek&art_id=118021&search_co=

http://www.libri.hu/hu/book/tudomany_es_termeszet/biologia/altalanos/mi_van_ha_nincs_evolucio?p_id=5009

http://www.alexandra.hu/scripts/cgi/webshop.cgi/GetBook?ID=2DA7833A37C8A41BA733980A4620876A21878A1AFF9662C1FCDECD4C3067A96B6151F9DD&UserID=&Page=1&SrcWord=&SrcField=sfMegNev&SrcCategory=E&CategoryID=EC&BookID=193972&GotoBook=True&CBStock=CHECKED&LastDays=7

A TUDOMÁNY, akiknek nem tetszik:

http://www.szkepszis.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=206

http://www.kfki.hu/chemonet/TermVil/xaknak/10012

http://www.libri.hu/hu/book/tudomany_es_termeszet/biologia/altalanos/mi_van_ha_nincs_evolucio

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük