Záróprogramok a kiállításhoz kapcsolódóan. Október 16-án látható utoljára a Petőfi Irodalmi Múzeum májusban nyílt időszaki kiállítása, melynek főszereplője Heinrich von Kleist. A jövő héten két programmal búcsúznak a különleges életúttal és tehetséggel rendelkező írótól.

 

Záróprogramok a kiállításhoz kapcsolódóan. Október 16-án látható utoljára a Petőfi Irodalmi Múzeum májusban nyílt időszaki kiállítása, melynek főszereplője Heinrich von Kleist. A jövő héten két programmal búcsúznak a különleges életúttal és tehetséggel rendelkező írótól.

 

Ahogy a kiállítás egy része is drámáinak adaptációról, életének stációiról és öngyilkosságának körülményeiről mesél, úgy a kiállítást lezáró programokon is ezeket járják körbe egy tematikus nap keretében.

 

"Nem az az érdekes, hogy miért kell meghalnia Kleistnek – az, hogy szenved szívtelen családjától, a gyenge, reformra képtelen porosz államtól, írói sikertelenségétől, a pénzhiánytól, stb., mindez a későbbiek fényében banálisan hangzik. Az az érdekes, hogy miért tud ilyen önfeledten, józanul, vidáman, minden vallási vigasz nélkül meghalni. (Günter Blamberger)" –

 

"Csak annyit tudj, hogy lelkem a lelkétől megérintve egészen megérett a halálra; hogy benne az emberi természet minden csodáját megtaláltam, és hogy azért halok meg, mert ezen a földön nincs már mit tanulnom, nincs mit elnyernem. (Heinrich von Kleist Marie von Kleistnek, [Berlin], 1811. nov. 9.)"

 

"A romantikus körülmények közt lezajlott kettős öngyilkosság nagy izgalmat keltett Németországban, s később az idegorvosok egész könyvtárra valót írtak össze a tragikus esetről, azt bizonyítva, hogy Kleist akkor már őrült volt. Mindenesetre a német drámairodalom egyik legnagyobbszabású, legkiválóbb tehetségét vesztette el benne. (Pesti Napló: A százötven éves Kleist)"

(a kiállításban megjelenő szövegrészletek)

 

Október 11., kedd – Színházi workshop

13 órától báb- és mozgásszínházi workshopot szerveznek Kleist dramatikus szövegei alapján, A világ történetének utolsó fejezete címmel.

 

Hogyan lehet Kleist megdöbbentő és izgalmas szövegeit testté formálni?

Vagy éppen bábbá alakítani?

Aki érdeklődik a színház- és a bábművészet iránt, az regisztráljon az ingyenes workshopra, hogy együtt kísérletezzék ki kortárs Kleistünket. A tréning legfőképpen a Kleist szövegeiben rejlő tudatállapotra és az abból fakadó furcsa világra koncentrál. A mozgáson és a bábokon keresztül figyelünk az önmagunk és a környezetünk közötti kölcsönhatásokra és az abban rejlő "érthetetlenségre". A tárgyanimációs/bábos feladatok váltják majd a fizikai gyakorlatokat.

 

A workshopot tartják: Trömböczky Napsugár, Kabdebon Dominik

https://www.facebook.com/betatarsulat/photos/?tab=album&album_id=672806246190873

http://betaszinhaz.wixsite.com/betaszinhaz/eloadasaink

A workshopon való részvétel ingyenes és nem feltétele Kleist műveinek ismerete.

A tréninghez szükséges kényelmes ruhát hozzanak magukkal az érdeklődők.

Regisztráció (maximum 20 fő) és bővebb információ: czekmanya@pim.hu

 

Finisszázs

18 órakor tárlatvezetést tartanak a kiállításban. 19 órakor pedig levetítik az – Őrült szerelem (Amour Fou, osztrák-német film magyar felirattal, 2014, 96 perc) című filmet. A 2014-es cannes-i filmfesztivál Certain Regard versenyszekciójában szerepelt alkotást Heinrich von Kleist 1811-ben elkövetett öngyilkosságának igaz története ihlette. Jessica Hausner rendező megdöbbentő és lebilincselő mozit készített. Heinrich, az ifjú költő a szerelem által próbálja meg különös módon legyőzni az elkerülhetetlen halált, de nem sikerül szkeptikus unokanővérét, Marie-t bevonnia öngyilkossági tervébe, Henriette ellenben elfogadja bizarr ajánlatát.

https://vimeo.com/94679075

 

Minden érdeklődőt szeretettel várnak!

 

2016. október 11.

Miért éppen Kleist? – Finisszázs

Petőfi Irodalmi Múzeum

 

www.pim.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük