Dino SeccoDino Secco

A kérdésre Vicenza tartomány igazgatásának elnökhelyettese és turisztikai tanácsosa, Dino Secco úr valamint Sonja Capitanio kisasszony, Vicenza város turisztikai előadója kimerítő választ adott a Corinthia Hotel Budapestben újságíróknak és utazási irodáknak tartott sajtótájékoztatóján.

 Dino SeccoDino Secco

A kérdésre Vicenza tartomány igazgatásának elnökhelyettese és turisztikai tanácsosa, Dino Secco úr valamint Sonja Capitanio kisasszony, Vicenza város turisztikai előadója kimerítő választ adott a Corinthia Hotel Budapestben újságíróknak és utazási irodáknak tartott sajtótájékoztatóján.

  Sonja CapitanoSonja Capitanio Az ismerkedés Palladióval kezdődik. Ha a nagy építész nem alkotott volna Vicenzában, nem lenne ma látnivaló. A máig mintául szolgáló mester, Andrea Palladio 1508-ban Padovában született, de 16 éves korától Vicenzában élt, tanult és gyönyörű épületeket tervezett. Palotái és villái a klasszicista stílus legharmonikusabb példái. A „palladianizmusnak" világszerte sok követője volt nemcsak a saját korában, hanem ma is. Életéről és 1580-ban bekövetkezett haláláról, földi maradványairól keveset tudunk, csak zsenialitásának legendája és épületei fennmaradtak. Egy biztos pont: az UNESCO Vicenzát jelölte meg Palladio városának, és munkáit a világörökség részévé avatta. 23 palotájából 16 található a városban. A turisták számára külön füzetet adtak ki „Palladio útvonala" címen. A kétnapos hétvégi kiránduláshoz a helyi turizmus négycsillagos hotelben kínál a vendégeinek kétágyas szobákat reggelivel, városnézést vezetővel és útikalauzt 180 €-ért. Ugyanez háromcsillagos szállodában: 150 €. Egyéni helyfoglalás: http://www.vicenzabooking/.com

   2008-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem épületterveinek metszeteiből rendezett kiállítást Palladio 500. születésnapjára.  

  Vicenza város és tartomány kínálata ezzel nem merül ki. Gótikus, reneszánsz, romantikus és barokk épületeinek hírnevét olyan festők és szobrászok növelik mint: Giambattista Tiepolo, Antonio Canova, Giovanni Bellini, Paolo Veronese, Lorenzo da Bologna vagy Jacopo Bassano és sokan mások. Bassano születésének 500. évfordulóján nagyszabású kiállításokat rendeznek idén.

   Vicenza az aranyművesség városa is. 1200 üzemében évi 200 tonna aranyat munkálnak meg. 85 ezer kisvállalkozást tartanak számon, amivel Olaszország egyik legiparosottabb városa.

 gőzölt Morlacco sajttortácskák serpenyős rókagombávalgőzölt Morlacco sajttortácskák serpenyős rókagombával  A tartomány sok ezer éves mezőgazdasági és kereskedelmi tapasztalatot halmozott fel. Külön kiadvány hívja fel a figyelmet a borutakra. Bassano Nove a kerámiáiról, Breganze a borairól, Marostica az élő emberi figurákkal előadott sakkjátszmáiról híres. Schio a régi mesterségek, az élelmiszer- és gyapjúfeldolgozás ipari műemlékeit őrzi. Thiene művészi emlékekkel zsúfolt városkája a mezőgazdasági környezet feldolgozóiparával helyi specialitásokat állít elő: sajtok, tészták, kukoricaliszt, szalámik és grappa (törkölypálinka). A venetói villák egykor a tehetős földesurak kedvenc üdülői voltak. A műfajt szintén Palladiónak köszönhetik. A Berici-dombok között antik katonai erődök bukkannak fel. Enyhe éghajlatán termelik a DOC borokat és az olivabogyót. A Kis-Dolomitokban Recoaro Mille lejtőin, Thiene fennsíkján kedvelt sípályák és kiépített termálfürdők vannak.

  vörösborban párolt borjúszelet lágy maranellói polentával és spárgávalvörösborban párolt borjúszelet lágy maranellói polentával és spárgával A vicenzai tartomány kiváló gasztronómiájának fő alapanyagai: pisztráng, krumpli, kukorica, sajt, füstölt kolbász, bor és grappa. E hagyományos ételeket megkóstolhattuk a sajtótájékoztató utáni fogadáson. A vacsorát igazi olasz szakácsok főzték számunkra. A menü: gőzölt Morlacco sajttortácskák serpenyős rókagombával, vicenzai bableves, szarvasgombás rizottó a Berice-dombságról, vicenzai tőkehalsaláta rotzói burgonyaágyon, vörösborban párolt borjúszelet lágy maranellói polentával és spárgával, végül amorettóval ízesített tiramisu. Gambellarai száraz fehérbort, rocolói vörösbort, édes fragolinót és méregerős grappát szolgáltak fel a különböző fogásokhoz.

Vicenza 2009-es turisztikai adatai: 2 millió százezer turista látogatta a tartományt tavaly. Ennek 50 százaléka belföldi, főleg kereskedelmi utazó volt. A másik 50 százalékot németek, britek, belgák, amerikaiak tették ki. Az oda látogató magyarok elenyésző kisebbségben voltak.

Dobi Ildikó  

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük