Újabb fordulóhoz érkezett a Szkeptikus Társaság és az Értem Egyesület között zajló vita az intelligens dizájn elméletéről.


Újabb fordulóhoz érkezett a Szkeptikus Társaság és az Értem Egyesület között zajló vita az intelligens dizájn elméletéről.

A legújabb levél és az ahhoz kapcsolódó cikkek az www.ertem.hu weboldalon olvashatóak. A mostani vitapontok között az egyik legmeghökkentőbb, hogy vajon spontán fejlődés, vagy tudatos tervezés révén lehet jobban megmagyarázni a férfiak mellbimbójának létezését.
Emellett olvashatunk a valószínűség-számításból fakadó tervezési érvről, és hogy miért zárható ki, hogy a DNS-molekulában sorakozó sokmillió nukleotid sorrendjét pusztán természeti törvények és folyamatok hozták volna létre.

Az emberi szemről szóló elmélkedések kapcsán fény derül arra, hogy az evolúció pártolói gyakran a saját képzeletükből származó feltételezéseket próbálják meg bizonyítékként beállítani. Miközben az evolúcióelmélet egyre kevésbé tud megbirkózni a biológia mikrovilágában fellelhető komplexitás magyarázatával, a dizájn modell sikeresen kezeli a legfrissebb tudományos eredményeket is.

Megtudhatjuk, miért lenne indokolatlan és előítéletes hozzáállás, ha a tudomány megfontolás nélkül kizárná az élet megjelenését illetően az értelmes beavatkozás lehetőségét, és hogy az intelligens tervezettség vizsgálata miként képes előrelendíteni az egyes tudományterületek fejlődését.

Látványos előrelépésnek tekinthető, hogy a Szkeptikusok Társasága most először megfontolásra érdemes lehetőségként mérlegeli egy céltudatos szándék létét az élővilág hátterében, bár erősen korlátozni akarja e külső értelem cselekvési lehetőségeit.

A Szkeptikusok oldalán eddig már hárman kapcsolódtak be a dialógusba: Geréb János újságíró, Dr. Meszéna Géza biofizikus, és Zsámboki János, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának tagja. Az Értem oldalán Dr. Farkas Ferenc és Tasi István mutatják be az élő szervezetek tervezettsége mellett szóló tudományos érveket.
A vélemények józan mérlegelése nyilvánvaló teszi, hogy indokolatlan és érdekvezérelt egyes evolucionista szerzők törekvése, hogy teljesen kirekesszék az intelligens dizájn megközelítését az élővilág eredetéről szóló tudományos, közéleti és oktatáspolitikai párbeszédből. A tervezéspártiak megközelítése ezzel szemben demokratikus, mert – támogatóik arányában – a különböző nézetek egyidejű megjelenítését szorgalmazza a tankönyvekben és a tudománynépszerűsítésben.

Az Értem Egyesület honlapjáról a korábbi levélváltások is elérhetőek.
www.ertem.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük