Indukciós technológiával működő, hordozható főző- és melegítőeszköz lett az Electrolux Design Lab idei győztes alkotása. A The Snail (A Csiga) nevet viselő futurisztikus koncepció megálmodója az indiai Peter Alwin, aki munkájával az 50 országból beküldött több mint 1 300 pályamű közül nyerte el a fődíjat.

 

Indukciós technológiával működő, hordozható főző- és melegítőeszköz lett az Electrolux Design Lab idei győztes alkotása. A The Snail (A Csiga) nevet viselő futurisztikus koncepció megálmodója az indiai Peter Alwin, aki munkájával az 50 országból beküldött több mint 1 300 pályamű közül nyerte el a fődíjat.

Az Electrolux Design Lab nyertese a 2050-re jósolt urbanizációra és az azzal járó helyhiányra nyújt alternatív megoldást. A győztes koncepció megalkotója az indiai Peter Alwin, aki egy indukciós technológiával működő hordozható melegítő- és főzőeszközt tervezett meg. A The Snail (A Csiga) névre keresztelt készüléket méretéből és sokoldalúságából adódóan közvetlenül rá lehet ragasztani az edényre, serpenyőre, bögrére, hogy felmelegítse annak tartalmát. Használatával csökken a hagyományos főzéshez szükséges terület mérete, és mobil lesz a folyamat.

A nagysűrűségű cukorkristály-akkumulátorral meghajtott Snail cukorból nyeri az energiáját, amellyel felmelegít egy tekercset, s ezzel mágneses indukciós mezőt hoz létre. A beépített érzékelők meghatározzák a melegítendő étel típusát, s a rendszer automatikusan beállítja a melegítéshez szükséges időt és hőmérsékletet. Egy egyszerű érintőképernyős kezelőfelületen, nyomon követhető a folyamat.

A zsűri értékelése szerint, a nyertes koncepció túlmutat a pályázati kiírásban megfogalmazott kritériumokon. Amellett, hogy kitűnő alternatívát nyújt a helyhiánnyal küszködő városlakóknak, a háztartáson kívül is bárhol, bármikor alkalmazható. A mobilitással a felhasználás nagyobb szabadságát teremti meg, hasonlóan ahhoz, ahogyan a mobil telefonok térnyerése új felhasználási lehetőségeket nyitott meg a fogyasztók körében.

A döntős munkákat idén is neves szakemberekből álló zsűri véleményezte. A zsűri tagjai voltak: Benjamin Hubert, londoni formatervező, számos tekintélyes design díj nyertese (Design of the year, british Design awards 2010); az INEKEHANS/ARNHEM design iroda alapítója, Ineke Hans; Jon Marshall, a BarberOsgerby stúdió igazgatója és az Electrolux részéről Henrik Otto, a vállalat globális tervezési részlegének alelnöke.

Az Electrolux, a 2010-es versenyre olyan készülék terveket várt a diákoktól, amelyek azt tükrözik, hogy az emberek hogyan készítik el és tárolják majd ételeiket, valamint hogyan mosnak és mosogatnak majd 2050-ben, amikor várhatóan a Föld népességének 74 százaléka városokban éli mindennapjait.[1]

Az ünnepélyes díjátadó gálát a londoni Earls Court kiállítási központban, a 100% Design London kiállítás keretében tartották, 2010. szeptember 23-án. A kiállítás keretében, a formatervező hallgatók élő prezentációval mutatták be futurisztikus design koncepciójukat, és a zsűri az esti záró rendezvényen hirdette ki az idei verseny nyertesét.

A díjátadó ünnepségen, a korábbi évekhez hasonlóan, további dobogós versenyzőket is megneveztek. A Design Lab második helyezettje az orosz Yuriy Dmitriev, Bio Robot elnevezésű, biopolimer géllel hűtő hűtőszekrénye lett. A harmadik helyen pedig az amerikai Mathew Gilbride, Modular Kitchen elnevezésű falra szerelhető berendezése végzett, mely a főzésre, a hűtésre, a légkondicionálásra, a világításra kínál rugalmas megoldást.

A közönség online szavazatai alapján, a Bio Robot hűtőszekrény tervezője különdíjat is kapott.

A Design Lab 2010 nyertese 5000 eurót és egy hat hónapos gyakornoki álláslehetőséget kapott, melyet az Electrolux valamely globális terméktervező központjában tölthet el. A második helyezett díja 3000 euró, míg a harmadik helyezetté 2000 euró pénzjutalom.

www.electrolux.com/designlab


[1] Az ENSZ előrejelzése szerint

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük