2024.március.04. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Milliókat érő egészség – Növekvő igény az ingyenes szűrővizsgálatokra, a közösségi akciókra

5 perc olvasás
<span class="inline inline-left"><a href="/node/44468"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/egeszsegvaros_logo_kicsi.thumbnail.jpg" border="0" width="83" height="100" /></a></span>  <p>Sikeres évet zárt az idei Richter Egészségváros programsorozat, hiszen a tavalyi 27,8 millió forintos támogatást követően idén mintegy 30 millió forintot adott át kórházaknak Társaság a lakosság aktív közreműködésének köszönhetően. </p><p> 

egeszsegvaros logo kicsi.thumbnail 

Sikeres évet zárt az idei Richter Egészségváros programsorozat, hiszen a tavalyi 27,8 millió forintos támogatást követően idén mintegy 30 millió forintot adott át kórházaknak Társaság a lakosság aktív közreműködésének köszönhetően.

 

egeszsegvaros logo kicsi.thumbnail 

Sikeres évet zárt az idei Richter Egészségváros programsorozat, hiszen a tavalyi 27,8 millió forintos támogatást követően idén mintegy 30 millió forintot adott át kórházaknak Társaság a lakosság aktív közreműködésének köszönhetően.

 

A rendezvény eredményességét jól mutatja, hogy a két év alatt 14 városba eljutó programsorozat 36 ezer egészségéért felelősséget érző látogatót vonzott és a több mint 23 ezer ingyenes szűrést követően mintegy 6 ezer esetben irányították a résztvevőket további szakvizsgálatok elvégzésére.

2009-ben indította el jótékonysági akcióval összekötött országos szűrőprogramját a Richter Gedeon Nyrt. A Richter Egészségváros egészségnevelő kezdeményezése arra biztatja a hazai lakosságot, hogy minél többen tegyenek egy-egy lépést saját egészségük megőrzése, fenntartása érdekében. Az Egészségváros ingyenes szűrővizsgálatokkal, előadásokkal, tanácsadásokkal várja az egészségükért tenni akaró résztvevőket. A program előnye, hogy komplex szűrővizsgálatsort biztosít egy napon, egy helyen kellemes családi programok mellett, melyekre az egészségügyi rendszer keretében sok esetben hónapokat kell várni, illetve térítés ellenében vehetők csak igénybe. A szórakoztató családi programok mellett a rendezvény különlegessége, hogy az „Egészségvárosok" lakosai részvételükkel nemcsak saját egészségükért tesznek, hanem egyszerre növelik a hazai gyógyszercég által a helyi kórházak számára felajánlott adomány összegét is. 14 város lakosságának aktív részvételével eddig közel 60 millió forintot adományozott a Richter a kórházaknak.

A tavalyi sorozat után idén is hét városba látogatott el a Richter Egészségváros Program „Egészség ezreknek, milliók a kórháznak" felhívással, mely az ingyenes szűrővizsgálatok mellett egészségügyi tanácsadással, előadásokkal, tornával, fitnesz- és szórakoztató családi programokkal várta a fiatalokat, felnőtteket és időseket egyaránt.

A Richter Egészségváros Program keretében többek között prosztata-, csontritkulás- és bőrgyógyászati szűrést, koleszterinszint- és vérnyomásmérést végeztethettek el szakemberekkel a rendezvényre látogatók. A szűrések mellett Alzheimer-kór, refluxbetegség, onkológiai, nőgyógyászati témában felmerülő kérdésekre kaphattak választ, de dietetikusok, gyógytornászok és gyógyszerészek is rendelkezésre álltak a nap folyamán. A tanácsadás mellett gyógytorna gyakorlatokat végezhettek az érdeklődők, valamint véradáson és elsősegélynyújtás oktatáson is részt vehettek a legaktívabbak.

A Richter Egészségváros célja, hogy mindenki egyszerre tegyen valamit saját maga egészségéért és városa egészségügyének fejlesztéséért. A Richter ennek érdekében minden városban 2.000.000 forint adományt ajánlott fel a helyi kórház számára, melyet minden látogató személyesen növelt a programok bármely elemében való részvételével, többek között a helyszínen elvégeztetett szűrővizsgálatokért vagy a meghallgatott előadásokért, tornákon való részvételért kapott adománypontok alapján.

A kezdeményezés idén is szép sikert hozott: a Richter városonkénti 2 millió forintos felajánlását a résztvevők a hét helyszínen összesen 15.937.400 forinttal egészítették ki pusztán azzal, hogy „tettek egészségükért" azaz részt vettek a szűrővizsgálatokon, előadásokon vagy tanácsadásokon, így újabb 7 kórház összesen 29,9 millió forint támogatást kapott a gyógyszergyártótól. Ez fejlődés a tavalyi évhez képest, hiszen a Richter Egészségváros Program a 2009-es évben a lakosság aktív részvételével 27,8 millió forintot adományozott az intézményeknek.

Az esemény védnöke Rudolf Péter színművész-rendező, aki a rendezvények helyszínén személyes példával bíztatott az egészséges életmódra. Katus Attila aerobik világ- és Európa-bajnok szórakoztató fitneszprogrammal várta a fiatalokat és az idősebbeket egyaránt, a tornaóra után pedig személyre szabott fitnesz- és életmód tanácsokkal segítette az érdeklődőket. Az esemény háziasszonya Jaksity Kata műsorvezető. A családi rendezvényt helyi sportegyesületek és tánccsoportok bemutatkozása színesítette.

A programnak komoly aktualitást ad a magyar lakosság egészségi állapota. Az életmód legalább 40%-ban befolyásolja az egészséges életkilátásokat, ezért fontos hangsúlyozni az egyéni felelősséget az egészségmegőrzésben. A Richter Egészségváros szűrésein résztvevők egészségügyi adatai – hasonlóan az országos átlaghoz – figyelmeztető képet adnak: nagyjából minden negyedik embernél mértek a normálistól eltérő eredményeket. A lakosság hozzáállása egy ilyen kezdeményezéssel kapcsolatban azonban optimizmusra ad okot. A 36 ezer látogatóból több mint 23 ezer ember vett részt legalább egy szűrővizsgálaton, aminek meg is lett az eredménye: a 14 városban összesen 6000 esetben találtak figyelmeztető jeleket a szakorvosok. A kiszűrt betegek az Egészségváros program során azonnal szakorvosi tanácsadáson vehettek részt a további teendőkkel kapcsolatban, illetve a helyi kórházzal történő együttműködés keretében a betegeknek lehetőségük van további szakvizsgálatra.

 

Eddigi résztvevő városok, kórházak, adományok:

Kaposvár – Kaposi Mór Oktató Kórház                   3.432.800 Ft

Debrecen – DEOEC Onkológiai Klinikája                 3.689.600 Ft

Nyíregyháza – Jósa András Oktató Kórház             3.921.000 Ft

Szombathely – Vas Megyei Markusovszky Kórház   3.740.000 Ft

Veszprém – Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház   4.341.100 Ft

Szekszárd – Tolna Megyei Balassa János Kórház    4.531.900 Ft

Kecskemét – Kecskeméti Megyei Kórház                4.193.200 Ft

Baja – Bajai Szent Rókus Kórház                           3.945.500 Ft

Győr – Petz Aladár Megyei Oktató Kórház               4.047.500 Ft

Karcag – Kátai Gábor Kórház                                 5.273.300 Ft

Zalaegerszeg – Zala Megyei Kórház                       4.211.000 Ft

Keszthely – Városi Kórház Keszthely                       4.003.900 Ft

Vác – Jávorszky Ödön Kórház                                4.152.500 Ft

Gyula – Pándy Kálmán Kórház                               4.303.700 Ft

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.