2022.szeptember.26. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Milyen ajándékokat kap egy pápa?

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/63764"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/kroki_fekvo.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>Mi történik a pápáknak vitt ajándékokkal? Melyek a legfurcsább ajándékok? Hová kerülnek? Ezekre a kérdésekre ad választ a Vatican Insider cikke.

kroki fekvo.thumbnailMi történik a pápáknak vitt ajándékokkal? Melyek a legfurcsább ajándékok? Hová kerülnek? Ezekre a kérdésekre ad választ a Vatican Insider cikke.

kroki fekvo.thumbnailMi történik a pápáknak vitt ajándékokkal? Melyek a legfurcsább ajándékok? Hová kerülnek? Ezekre a kérdésekre ad választ a Vatican Insider cikke.

Az internetes portál megjegyzi: időnként szárnyra kelnek olyan hírek, amelyek szerint a pápa aranytömböket, ritka XVI. századi kéziratokat, hatalmas összegű, át nem ruházható csekkeket kap ajándékba és őriz titkos raktáraiban. Milyen adományokat rejtenek valójában a feltételezett titkos raktárak?

A pápa karitatív célokra valóban sok adományt kap szervezetektől, magánszemélyektől is. A Vatikánba érkező államelnökök különféle értékes ajándékokkal jönnek: ritka könyvek, képek, ajándéktárgyak. Srí Lanka elnöke például egy ritka, értékes fűszerekkel teli edényt vitt ajándékul. II. János Pál 27 éves pápasága alatt rekordot döntött, rengeteg ajándékot kapott. Yemen elnöke például egy szablyával kedveskedett neki, Kathami elnök pedig egy híres iráni tévésorozat teljes anyagát vitte el neki videókazettákon.

A legértékesebb ajándékokat  a Vatikáni Múzeumokba vagy a Vatikáni Könyvtárba, illetve a pápai sekrestyébe viszik. Sok ajándékot azonnal vagy idővel más helyekre küldenek hasznosításra: ilyenek a menyasszonyi ruhák, a jegygyűrűk. Óriási mennyiségű étel is érkezik, hatalmas, furcsa alakú torták, több kilónyi húsvéti tojások – ezeket a szerzetesrendekhez vagy a szegényeknek fenntartott ingyenkonyhákba küldik.

Gyakran ajándékoznak a pápáknak autót. 2000-ben Gianni Agnelli egy értékes, exkluzív módon felszerelt Lanciát küldött Wojtyła pápának, de adtak neki a pápai állam színeiben, fehérben és sárgában pompázó traktort és lakókocsit is. Ratzinger pápáról köztudott, hogy fontos számára a teremtett világ védelme, így sok „öko-ajándékot" is kap. Meglepték már elektromos autóval is, amelyet a sajtóiroda rendelkezésére bocsátott.

XVI. Benedek a leginkább szokatlan ajándékot a római Bioparktól kapta kubai utazását megelőzően: egy kubai krokodilbébit. Volt már része hasonló ajándékban korábban is: 2009-ben a kameruni Yaoundéból egy teknősbéka kíséretében tért haza.

Két évvel ezelőtt Michele Ferrero édességgyárostól nagy mennyiségű szarvasgombát kapott ajándékba a pápa. A Vatican Insider megjegyzi: remélik, az értékes ajándék jobb sorsra jutott, mint az évekkel ezelőtt Wojtyła pápának ajándékozott társa: akkor ugyanis a konyhai szolgálatot teljesítő szerzetesnővér krumplinak nézte, megpucolta és feltette főni, rettentő szaggal árasztva el ezzel a művelettel a pápai lakosztályt.

Magyar Kurír

(tzs)

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.