2022.december.10. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Milyen iparágakból kap befektetési ajánlatokat az európai kockázati tőke?

6 perc olvasás
  <p><span class="inline left"><a href="/node/7294"><img class="image thumbnail" src="/files/images/prefagazatok.thumbnail.jpg" border="0" alt="Preferált ágazatok" title="Preferált ágazatok" width="100" height="50" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong>Preferált ágazatok</strong></span></span>Az európai kockázati tőke aktív szereplői körében végzett felmérés szerint 2007-ben az internet technológia, valamint az úgynevezett energia és tiszta technológia területéről érkezett a legtöbb befektetési ajánlat a kockázati tőkelapokhoz. Ugyanakkor továbbra is az élenjáró iparágak közé tartozik a szoftverfejlesztés és informatikai biztonság, továbbá a kiskereskedelem és a lakossági szolgáltatások.</p><p>

 

preferált ágazatokPreferált ágazatokAz európai kockázati tőke aktív szereplői körében végzett felmérés szerint 2007-ben az internet technológia, valamint az úgynevezett energia és tiszta technológia területéről érkezett a legtöbb befektetési ajánlat a kockázati tőkelapokhoz. Ugyanakkor továbbra is az élenjáró iparágak közé tartozik a szoftverfejlesztés és informatikai biztonság, továbbá a kiskereskedelem és a lakossági szolgáltatások.

 

preferált ágazatokPreferált ágazatokAz európai kockázati tőke aktív szereplői körében végzett felmérés szerint 2007-ben az internet technológia, valamint az úgynevezett energia és tiszta technológia területéről érkezett a legtöbb befektetési ajánlat a kockázati tőkelapokhoz. Ugyanakkor továbbra is az élenjáró iparágak közé tartozik a szoftverfejlesztés és informatikai biztonság, továbbá a kiskereskedelem és a lakossági szolgáltatások.

Megkétszereződött a start-up és seed befektetések értéke Európában

Annak ellenére, hogy az európai kontinens kockázati és magántőke befektetési piacát továbbra is a nagyértékű kivásárlási tranzakciók uralják, melyek a befektetési érték 71%-át tették ki 2006-ban, megfigyelhető a klasszikus kockázati tőkebefektetések volumenének jelentős növekedése. Míg 2005-ben 12,7 milliárd EUR értékű kockázati tőkebefektetés valósult meg Európában, addig 2006-ban 36%-kal több, összesen 17,3 milliárd EUR, áll az Európai Kockázati Tőke Egyesület, az EVCA szeptemberben napvilágot látott jelentésében.

Bár az induló vállalkozásokba (start-up) történő befektetés és a magvető (seed) tőke értéke még mindig nagyon kis részét teszi ki az összes befektetésnek (2006-ban 2,3 milliárd EUR, illetve 198 millió EUR), pozitív fejlemény, hogy ezek az értékek dupláját teszik ki az egy évvel korábbinak.

Mely szektorokból érkezik a legtöbb üzleti terv, befektetési ajánlat?

A kockázati tőkebefektetők azokba a vállalatokba, projektekbe tudnak befektetni, amelyek fejlesztéseikhez, azok magas kockázata miatt hitelt nem tudnak igénybe venni, ezért a kockázati tőkepiacon keresnek forrást. A forráskeresés a fejlesztésre vonatkozó átfogó üzleti és pénzügyi terv kidolgozása után kezdődik, mellyel a projektet kidolgozó feltaláló vagy vállalkozó megkeresi a potenciális befektetőt.

Így elmondható, hogy a kockázati tőkés csak abba tud befektetni, amivel megkeresik. Hogy minél több befektetési lehetősége legyen a befektetőnek, egyre több kockázati tőkés épít ki tartós kapcsolatot egyetemekkel, kutatóintézetekkel, sikeres vállalkozókkal, a tudományos élet vezető szakembereivel, hogy már egy-egy projekt kialakulásának kezdeti stádiumában be tudjanak kapcsolódni a folyamatba.

Azt, hogy egy adott időszakban milyen kínálatból válogathatnak a befektetők, több tényező is meghatározza. Egyrészt az, hogy egy adott időszakban mely területeken mutatkoznak olyan problémák, amelyek megoldása az átlagosnál nagyobb üzleti haszonnal kecsegtet. Élen az internet technológia, az energia – tiszta technológia, és a szoftverfejlesztés – informatikai biztonság.

Az európai kockázati tőkebefektetők körében végzett felmérés alapján 2007-ben a legtöbb üzleti terv az internet technológiával foglalkozó vállalkozásoktól érkezett. A válaszadók 43%-a kapott befektetési ajánlatot ilyen jellegű vállalkozásoktól, míg 38%-uk az energia – tiszta technológia, 32%-uk pedig a szoftverfejlesztés és informatikai biztonság területéről is. Őket követik a kiskereskedelem – lakossági szolgáltatások, a biotechnológia, majd az ipari termékek és szolgáltatások.

Meglepő módon nem került az első hat ágazat közé a gyógyszeripar (16%), az egészségügy (19%) és az orvosi műszerek (22%).

A befektetési ajánlatok számát illetően 2006-hoz viszonyítva a legjelentősebb növekedést (16%) a kiskereskedelem és lakossági szolgáltatások érték el, őket követi az energia és tiszta technológia 13%-os növekedéssel. Utóbbi adat azt bizonyítja, hogy a magas energiaárak ösztönzőleg hatottak az új technológiák kifejlesztésére és azok a mai energiaárak mellett már üzletileg is megvalósíthatónak bizonyulnak.

Az informatikai ágazatok előkelő helyezése sem meglepő, az internet, a mobil távközlés és az ahhoz kapcsolódó biztonsági kérdések sokasága vár hatékony megoldásra. Az adatokból úgy tűnik, hogy már vannak is megvalósításra, bevezetésre megérett megoldások.

Az ipari termékek és szolgáltatások 2006-os kiugró eredménye (43%) után az aktivitás visszaesett a korábbi évek 20-25% közötti szintjére.

Önmagában az egészségügy területéről mindössze a befektetők 19%-a kapott befektetési ajánlatot, ha ehhez hozzávesszük az orvosi műszerek 22 és a gyógyszeripar 16%-os aktivitását, akkor a tágabb értelemben vett egészségügy is az aktív szektorok közé sorolható.

„Bár magyarországi adatok nem állnak rendelkezésünkre, az év során megjelent hírek és a hazai kockázati tőke szektor vezető munkatársaitól származó információk alapján valószínűsíthető, hogy nálunk is az európai trendekhez igazodik az egyes ágazatok aktivitása." – véli Zoltán Csaba, a Start Tőkegarancia Zrt. vezérigazgatója. „Itthon is több megújuló energia előállítását célzó projekt keres kockázati tőkét és a tágabb értelemben vett internet technológiai, valamint informatikai projektek száma is jelentős."

A A Start Tőkegarancia Zrt. Magyarország első és jelenleg egyetlen pénzügyi szolgáltatója, amely tőkegarancia termékeket kínál a hazai kis- és középvállalkozásokba befektető professzionális intézményi- és magánbefektető ügyfelei részére. Az egyedi befektetéshez kapcsolódó tőkegarancia termék esetében a Start Zrt. kezességet vállal az ügyfél által tőkeemeléssel megvalósított befektetésének legalább 50 és legfeljebb 80%-ára megtérítésére abban az esetben, ha a célvállalat felszámolás vagy végelszámolás alá kerül. A portfolió tőkegarancia termék esetében a Start Zrt. kezességet vállal a Magyarországon létrejövő, kis- és középvállalatokba befektető kockázati tőke alapok befektetői számára, melynek alapján a befektetők esetleges tőkeveszteségét az alap legfeljebb 50%-a mértékéig megtéríti az alap végelszámolásakor.

EU pályázatokhoz kapcsolódó biztosítékok egyik formája a Start Zrt. pályázati kezességvállalási terméke, melynek lényege, hogy a Start készfizető kezességet vállal az irányító hatóság felé, s amennyiben a pályázó a támogatási szerződésben foglaltakat nem, vagy nem megfelelően teljesíti, akkor a pályázó helyett visszafizeti a támogatás összegét. A kis- és középvállalkozások által igénybe vehető pályázati kezességvállaláshoz a Start Zrt. nem kér fedezetet a pályázóktól, a kifizetések forrása a 6,3 milliárd forint értékű Start Garancia Alap. A pályázati kezességvállalásának értéke legalább 5, legfeljebb 100 millió forint lehet. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ez év szeptemberének elején elfogadta a Start Zrt. Kezesi Nyilatkozatát, amelyet korábbi GVOP-s pályázatok esetében is igénybe lehet venni.

http://www.startgarancia.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.