2022.01.20.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Magyar Telekom: 10 éve a tőzsdei parketten

3 min read
<span class="inline left"><a href="/node/6224"><img class="image thumbnail" src="/files/images/magyar_telekom.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="http://www.magyartelekom.hu/" title="http://www.magyartelekom.hu/" width="100" height="30" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.magyartelekom.hu/">http://www.magyartelekom.hu/</a> </strong></span></span>  <p>Pontosan 10 évvel ezelőtt, 1997. november 14-én történt meg a Magyar Telekom-részvények bevezetése a hazai és nemzetközi tőzsdei kereskedésbe, egyidejűleg Budapesten és New Yorkban.</p><p>

http://www.magyartelekom.hu/http://www.magyartelekom.hu/  

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 1997. november 14-én történt meg a Magyar Telekom-részvények bevezetése a hazai és nemzetközi tőzsdei kereskedésbe, egyidejűleg Budapesten és New Yorkban.

http://www.magyartelekom.hu/http://www.magyartelekom.hu/  

Pontosan 10 évvel ezelőtt, 1997. november 14-én történt meg a Magyar Telekom-részvények bevezetése a hazai és nemzetközi tőzsdei kereskedésbe, egyidejűleg Budapesten és New Yorkban.

Christopher Mattheisen elnök-vezérigazgató az évforduló kapcsán elmondta: „A tíz évvel ezelőtti tőzsdei bevezetéssel nagy lépést tettünk azon célunk felé, hogy a közép- és a délkelet-európai térség távközlési iparágának vezető társaságává váljunk, és egyre magasabb színvonalú szolgáltatást nyújthassunk ügyfeleink részére. Folyamatos elkötelezettséget érzünk a Magyar Telekom magas szintű teljesítményének fenntartásáért. Ezért a közelmúltban fontos döntéseket hoztunk az új irányítási struktúrával kapcsolatban, a költség- és létszámhatékonyság javítása érdekében. Így hosszú távon is biztosíthatjuk versenyképességünket, amely ügyfeleink, alkalmazottaink és részvényeseink érdekeit egyaránt szolgálja."

A Magyar Telekom nyilvános részvényértékesítésének elindítása kiemelkedő mérföldköve volt a hazai privatizációs folyamatnak és a tőkepiac fejlődésének. Az összetett – hazai és nemzetközi intézményi és magánbefektetőkre is kiterjedő – részvényértékesítés mind hazánkban, mind pedig a közép- és kelet-európai térségben úttörő és példaértékű tranzakció volt, amelyre a Magyar Telekom elsőként vállalkozott a régió távközlési cégek közül. Méretét tekintve a Magyar Telekom-részvények nyilvános forgalomba hozatala nemcsak Magyarországon, de az egész régióban az addigi legnagyobb tőkepiaci tranzakció volt.

A Magyar Telekom az első kereskedési naptól kezdve a hazai és nemzetközi tőkepiac jelentős szereplőjévé vált, és 10 éve folyamatosan a befektetők és az elemzők figyelmének középpontjában áll. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) a legnagyobb forgalmú és legnagyobb piaci kapitalizációjú vezető részvények (a négy „blue chip") egyike lett, és röviddel a bevezetés után bekerült a tőzsdeindex alapját képező BUX-kosárba, ahol azóta is meghatározó súllyal rendelkezik. A Magyar Telekom-részvényeket (amelyeket 2005 májusáig Matáv néven forgalmaztak) 2004 szeptemberében teljes körűen dematerializálták.

A közép-európai cégek közül a Magyar Telekom részvényeit vezették be elsőként a világ vezető tőzsdéjére, a New York-i Értéktőzsdére (NYSE), ahol társaságunkat mindmáig egyedüli magyar vállalatként jegyzik. A Magyar Telekom részvényeket a SEAQ International is forgalmazza Londonban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük