2009. augusztus 20-23. „Minden, ami hagyomány", XXIII. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban az idei évben is. A rendezvény fő témája a kosaras mesterség.

 

2009. augusztus 20-23. „Minden, ami hagyomány", XXIII. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban az idei évben is. A rendezvény fő témája a kosaras mesterség.

A rendezvény ugyan hagyományos immáron 23.- éve, de az időpont rendhagyó, ugyanis nem augusztus 20.-án zár a Mesterségek Ünnepe, hanem éppen aznap nyitja kapuit a látogatók előtt. A Budai Palota körül ebben az évben is magyarországi kézműves mesterek, hagyományőrző tárgyalkotó művészek működő műhelyeikben mutatják be mesterségük fortélyait. A fortélyok elleshetők, és ki is próbálhatók. A Népművészeti Egyesületek Szövetsége által felkért szakértők szavatolják a bemutatott áruk  és tevékenységek értékét és minőségét.

Az idei díszvendég Franciaország lesz, ahonnan kézművesek, iparművészek érkeznek, így megtekinthetjük országuk üvegműves, orgonakészítő, textilművész, kalapos, hangszerkészítő, faműves vagy éppen ötvösmesterségét, de lesz francia néptánc, francia gasztronómia, és természetesen a francia bor sem maradhat el. 

A Mesterségek Ünnepe a kézműves bemutatókon, hagyományőrző kirakodóvásáron, zenei- és táncprogramokon kívül továbbra is nagy hangsúlyt fektet a gyermekfoglalkozásokra. Több helyszínen játszóház várja a gyerekeket, ahol kipróbálhatnak különböző mesterségeket, így a nemezelést, gyékényszövést, rongybabakészítést, madzagszövést, bőrözést, papírmerítést, agyagozást, korongozást.

A színpadi programok mellett vásári meglepetések is készülnek a látogatók számára. Pár színes nemez sisak bukkanhat fel a tömegben, alatta az Agostones fúvósainak népzenével fűszerezett cirkuszi muzsikája; a látogatók rátalálhatnak egy spontán kórusra a tömegben, vagy szembe jöhet velük néhány furcsa szerzet, ki egy kis szórakoztatásra nem rest. S ha leszáll az est, jöhetnek a tűz zsonglőrök látványos mutatványaikkal.

A Mesterségek Ünnepe rendezvénysorozat egyik kiemelkedő programja a Magyar Nemzeti Galéria „A" épületében megrendezett időszaki kiállítás, mely  2009. augusztus 18-27-ig lesz  látogatható. A rendezvény minden évben egy kézműves szakma legkiválóbb alkotóinak és alkotó közösségeinek biztosít megjelenési lehetőséget a lehető legrangosabb környezetben. Az eddig megrendezett kiállítások mind a látogatók, mind a szakmai fórumok osztatlan elismerését kivívták. Idén a főtéma: a kosaras mesterség.

A NESZ tagságának döntése értelmében, 2009-ben a fonható növényi anyagokból (szalma, gyékény, csuhé, vessző, sás) készült alkotások kerülnek bemutatásra.

Tehát „Minden, ami hagyomány, minden, ami kosár, és minden, ami francia", Mesterségek Ünnepe a Budai Várban 2009. augusztus 20-23. között.

http://www.nesz.hu/

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük