Magyarország Kormánya elkötelezett a nemzet műemlékeinek védelmét, megőrzését illetően, ezt számos intézkedése is alátámasztja.

 

Magyarország Kormánya elkötelezett a nemzet műemlékeinek védelmét, megőrzését illetően, ezt számos intézkedése is alátámasztja.

 

Magyarország Kormánya elkötelezett nemzeti örökségünk értékőrző védelme iránt. 2012-ben 46, 7 milliárd forint európai uniós támogatás elkülönítéséről döntött. A pénz egy részét kastély- és várfelújításokra költik. A beruházások során évek óta húzódó műemlékvédelmi programok második-harmadik körös továbbfejlesztése történik, de van példa új fejlesztési programok indítására is. Ennek következtében egy több mint 1 milliárd forintos támogatásnak köszönhetően folytatódik a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciója, közel 1 milliárd forint jut az edelényi L'Hullier-Coburg kastély fejlesztésének második ütemére, 1,5 milliárd forintos támogatásból rekonstruálják az ozorai Pipó-várkastélyt, valamint mintegy 3 milliárd forint támogatással sor kerülhet a hatvani Grassalkovich-kastély rekonstrukciójára is.

 

A Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ létrejötte óta az emberi erőforrások miniszterének a kulturális örökséggel kapcsolatos feladatai elsősorban a kulturális javak megőrzésére, valamint a kulturális örökség nemzetközi vonatkozásait, a nemzeti és történelmi emlékhelyeket és a határon túli magyar örökség megőrzését érintő feladatokra terjed ki. A központba beolvadt a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága, ezzel a Kormány kifejezte elkötelezettségét a többségében a nemzeti vagyon részét képező műemlékek előremutató hasznosítása és gondozása iránt.

 

Az EMMI folytatja az első Orbán-kormány azon intézkedéseit, melyek a határon túli épített örökség megóvására irányultak. Ennek következtében továbbviszi az 1999-ben a Nemzeti Örökség Minisztériuma által indított Nemzeti Örökség Programot, mely során 1999 és 2006 között 1, 2 milliárd forintból több száz határon túli magyar műemlék újult meg. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága, valamint Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága 2012-ben együttműködési megállapodást kötött a program folytatása érdekében. Ennek eredményeképpen 2012 őszétől már számottevő eredmények születtek.  A kulturális ágazat által nyújtott pénzügyi támogatás révén három erdélyi helyszínen indulhattak meg ismét a restaurálási munkálatok. Befejezték a székelydályai református templom festett famennyezetének és karzatmellvédjének régóta húzódó felújítását, újjáépült a radnóti Kornis-Rákóczi-Bethlen kastély két bástyájának leégett tornya, valamint jelentős előrelépés történt a vedresábrányi református templom felújításában.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük