A napokban jelent meg A Rackák világa című könyv, az Alexandra cégcsoportjába tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában.

 

A napokban jelent meg A Rackák világa című könyv, az Alexandra cégcsoportjába tartozó Cartaphilus Könyvkiadó gondozásában.

A Ferenczi György és a Rackajam zenekar tagjai a 140 egyedi hangulatú fotót és új koncert-

népszerűsítő lemezüket tartalmazó – az együttes életében mindenképpen meghatározó, exkluzív – könyv megjelenését örömzenéléssel egybekötött beszélgetés keretében mutatták be a sajtó munkatársai és a rajongók előtt az Alexandra Könyvesház Lotz-termében.  

Versek, dalszövegek, rövid idézetek és Lajtos István pazar fotói adják a Rackajam zenekart bemutató kötet gerincét. Az öntömjénezéstől, kvázi „vicces" történetektől mentes rock ‘n' roll könyv valójában egy összművészeti album, melyben Lajtos István fotóművész alkotásai „láttatják" azt a muzsikát, színpadon innenről és túlról, mely Ferenczi Gyurit és a Rackajamet jellemzi.

A fotózás során Lajtos igazi alkotótárssá vált, vizuálisan dimenzionálja a hallottakat, és így ismerteti meg a bandát a közönséggel. A képek mellé az avatott szerkesztők, a zenekar tagjai, a magyar (pl. Petőfi, Ady, Radnóti, Kosztolányi, József Attila) és a világirodalom (pl. Thomas Mann, Vonnegut, Oscar Wilde) kiválóságaitól, valamint halhatatlan rocklegendáktól idézve válogattak vers és prózarészleteket, szórakoztatva és gondolkodtatva az olvasót. Zene-fotó-irodalom, szinte nem is tudni melyik volt előbb, rendhagyó portré Ferenczi Györgyről és a Rackajamról, hangban és képben.

Az album jellegű könyv tartozéka – a kiadvány fedlapjának belső oldalába süllyesztve rejtőző – az együttes legújabb CD-je, mely egybehangzó vélemények szerint a Rackajam eddigi legjobb lemeze. A mintegy 70 percnyi zenei anyag 14 vadonatúj dal és táncrend teljesen akusztikus, brutálisan kemény alapú fúziós muzsika. A lemezen a Rackák mellett olyan kiváló zenészek működnek közre, mint Roby Lakatos –  hegedű, Pál István Szalonna – hegedű, Szokolay Dongó Balázs – fúvós hangszerek és Farkas Mihály – cimbalom.

„Rockzenészekről, zenekarokról már nagyon sok könyvet csináltak – mi valami mással akartunk előrukkolni. Nagyon vigyáztunk arra, hogy ne valamiféle öntömjénező kiadvány legyen, hanem inkább arról a szellemiségről szóljon, ami bennünket jellemez. A rackák világa némi áthallással vonatkozik ránk, magyarokra éppúgy, mint a zenekarra, amelynek a neve Rackajam. Azt szeretnénk bemutatni, hogy milyen is ez a zenekar, színpadon és színpadon kívül, de ügyeltünk arra, hogy egyetlen szót se szóljunk saját magunkról. A könyvben éppen ezért nem kapott helyet sem a zenekar története, sem a tagok életrajza. Van viszont benne sok kép, mert Lajtos István fotós barátunk majdnem két éven keresztül eljött velünk mindenhova, s irdatlan mennyiségű felvételt készített. A közösen kiválasztott fotókhoz a magyar-, illetve a világirodalom jeleseitől válogattunk rövid idézeteket. Az összhatás alapján szerintem pontosan meg lehet tudni, hogy milyen emberek is vagyunk. A könyvhöz készült egy új lemez is, ami – úgy érzem – a zenekar történetének eddigi legjobb lemeze." (Ferenczi György)

A Cartaphilus Könyvkiadó eddigi legnagyobb vállalkozása a "Legendák élve vagy halva" című – már több mint húsz könyvből álló – zenészéletrajz-sorozat, amely a jazz és a rock legnagyobb alakjainak életét és munkásságát mutatja be. A XX. századi zene többnyire rémesen fiatalon elhunyt, mégis halhatatlan hőseinek – Jim Morrisonnak, Janis Joplinnak, Jimi Hendrixnek, Jaco Pastoriusnak, Charlie Parkernek, John Coltrane-nek és másoknak – emlékét kívánja örökéletűvé tenni könyveivel. Ennek a sorozatnak az első magyar vonatkozású kötete volt a 2010. június elején megjelent, A Kaláka (első) negyven éve című könyv, a második

pedig a most megjelent A Rackák világa című fotóalbum a hasonló című CD lemezzel, melynek kiadója a Gryllus Kiadó.

A Gryllus Kiadó előadói között kiemelt jelentőségű Ferenczi György és a Rackajam munkássága. Az első kiadvány 2005-ben jelent meg. Barátságuk és szakmai kapcsolatuk azóta még jobban elmélyült, a Rackák világa című könyv mellékleteként most megjelent CD az eddigi legjobb Racka-lemez és már a hetedik a sorban.

Cseppet sem mellesleg jegyzem meg, hogy a koncert-népszerűsítő lemezbemutató koncertnek november 27-én a megújult Szikra Coolturhouse ad otthont. Azt hiszem a rajongók már most várják a könyv második részét, ami talán olyan címen is megjelenhetne, hogy a Rackák világa visszatér.

Ferenczi György – Rackajam:

A rackák világa (CD-melléklettel) Lajtos Isván fotóival

Cartaphilus Könyvkiadó, 2010

Felelős kiadó: Szász Zsolt

Nyomdai előkészítés: Jonatán Press Bt.

Nyomta és kötötte: Kinizsi Nyomda Kft, Debrecen

230×225 mm, 132 oldal

 ISBN 978-963-266-173-5

Ára: 4.990,- Ft.

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük