A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítették el a birkafőző fesztiválon.

A hungarikumok listájára is felvett karcagi birkapörköltet idén minden eddiginél több, mintegy ötszáz birkából, ugyanennyi bográcsban készítették el a birkafőző fesztiválon.

A kétnapos XVIII. Karcagi Birkafőző Fesztivált megnyitóbeszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: a rendezvény nemcsak gasztronómiai, hanem kulturális ünnep. A miniszter bejelentette, hogy a nagykunsági szilva- és birsalmapálinka eredetvédett nemzeti ital lesz. Olyan földrajzi eredetvédelemben részesülnek – mondta -, amelyet a Magyar Eredetvédelmi Tanács (MRT) már jóváhagyott, és az Európai Unió területén is hasonló rangú védettséget érnek el, mint a gönci és a kecskeméti barackpálinka vagy a szatmári szilvapálinka.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rendezvényen úgy fogalmazott: a gazdaság jó teljesítménye a futballeredményeinken is meglátszik. A tárcavezető megemlítette, hogy a Központi Statisztikai Hivatal kimutatása szerint évről évre nő Magyarországon – ha csak kismértékben is – az egy főre jutó birkahúsfogyasztás. Hangsúlyozta: meg kell őrizni, tovább kell adni ennek a neves tradíciónak, vagyis a birkaétek elkészítésének, elfogyasztásának hagyományát.

A főzőverseny eredményhirdetésén, szombat délután átadták a társadalmi és a Benke László négyszeres olimpiai bajnok mesterszakács vezette szakmai zsűri által odaítélt díjakat. A fesztivált kísérő kulturális és szórakoztató műsorok szombaton késő estig kínáltak kikapcsolódást. Szombat délelőtt a Lituus Rézfúvós Kvintett adott műsort, este fellépett mások mellett az Abrakazabra együttes, de volt folklór- és nótaműsor is.

Az idei fesztivál díszvendég-településéről, Mohácsról érkezők szombaton részt vettek az Országzászlótól induló zenés menetben, a folklórműsorban, az Ifjúsági Házban pénteken nyílt kiállításon pedig a település kulturális sokszínűségét és méltán híres busó hagyományukat mutatták be.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük