2022.05.23.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Mire elég 4 perc? Életet menteni!

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/80669"><img class="image image-preview" src="/files/images/TevaUjraeleszt.jpg" border="0" width="458" height="417" /></a></span>Elsajátítani az újraélesztés módszerét nem több mint 15 perc, és ez segít abban, hogy 4 perc alatt megmenthessük valakinek az életét. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki hirtelen szívhalál miatt. </p> <p> 

Elsajátítani az újraélesztés módszerét nem több mint 15 perc, és ez segít abban, hogy 4 perc alatt megmenthessük valakinek az életét. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki hirtelen szívhalál miatt.

 

Elsajátítani az újraélesztés módszerét nem több mint 15 perc, és ez segít abban, hogy 4 perc alatt megmenthessük valakinek az életét. Magyarországon minden 30. percben meghal valaki hirtelen szívhalál miatt.

 

Gyakran nem is gondolunk bele, hogy milyen sok idő múlik el szinte észrevétlenül. Fényképezünk egyet az okostelefonunkkal, majd szűrőkkel tökéletesítjük, és már el is telt 4 perc. Szörfölünk egyet az interneten, elolvassuk ismerőseink napi morgolódását a közösségi oldalon, és már megint eltelt 4 perc. Bár 4 perc a hétköznapokban gyorsan elszalad, krízishelyzetben viszont annál többet számít.

 

Magyarországon vezető halálok a hirtelen szívhalál, ami nem csupán nálunk, hanem az iparilag fejlett országokban is a halálozási statisztikák élén található. A hirtelen keringésleállás következtében minden harmincadik percben meghal valaki kórházon kívül ebben a kórképben. Évente 20-25 000 ember, azaz naponta 70 honfitársunk. A betegek 20-30 %-a nyilvános helyen lesz rosszul, és mivel az újraélesztésre az első 10 percben van a legnagyobb esély, nem mindegy, hogy van-e valaki a közelben, aki gyorsan tud segíteni, addig is, amíg a mentők a helyszínre érkeznek. Szomorú tény, hogy amíg például Németországban 1000 emberből 973-an tudnak újraéleszteni, addig nálunk ez a szám mindössze 17.

 

Hogy ne álljunk tétlenül, és merjünk gyorsan lépni, segíteni, ha vészhelyzetbe kerülünk, ez mindannyiunk számára nagyon fontos. Néhány héttel ezelőtt éppen ezért indította útjára a Teva gyógyszercég a TEVAgy a Hős! programját, melynek kitalálói Klupács Péter és Mészáros Zalán többéves mentőtiszti szakmai tapasztalatai alapján dolgoztak ki egy bárki számára könnyen elsajátítható újraélesztési taktikát. Megtanulni ezt elég 15 perc, és nem is kell hozzá más, mint egy labda, amelynek segítségével a helyes pumpálási ütemet mindenki könnyedén elsajátítja.

 

„Mindenkinek az az első gondolata, hogy azonnal tárcsázza a 104-es telefonszámot. Megint mások a szomszédba rohannak segítségért. Pedig a legjobb, amit tehetünk, ha mi magunk leszünk képesek arra, hogy az első 4 percen belül cselekedjünk. Ekkor gyorsan, határozottan döntve, még laikusként is meg lehet menteni egy ember életét." – mondja Klupács Péter.  „A szívleállás következtében leállhat a vérkeringés, és megszűnhet a test oxigénellátottsága. Az oxigén hiánya agykárosodáshoz vezethet, amelynek jele az eszméletvesztés, amely légzési elégtelenséget okoz. Ez az állapot nem tarthat tovább 4-5 percnél, mert az már visszafordíthatatlan agy- és szívkárosodáshoz vezet." – teszi hozzá Mészáros Zalán.

 

Ha valakinek a családjában, közvetlen környezetében van szív- és érrendszeri problémáktól szenvedő beteg, akkor kiemelten fontos, hogy tanulja meg ezt az újraélesztési technikát. De mivel bármikor, bárki kerülhet olyan helyzetbe, hogy éppen mellette történik valami, így igazából mindenki számára ajánlott ennek a pofonegyszerű módszernek az elsajátítása.

 

www.tevagyahos.hu

 

Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.