Szekszárdra nemcsak híres-neves vörösborai, hanem gazdag természeti és kulturális kincsei miatt is érdemes ellátogatni. Három nap alatt élménydús programban lehet részünk városnézéssel, kisvonatos erdei kirándulással, középkori borpince túrával.

 

Szekszárdra nemcsak híres-neves vörösborai, hanem gazdag természeti és kulturális kincsei miatt is érdemes ellátogatni. Három nap alatt élménydús programban lehet részünk városnézéssel, kisvonatos erdei kirándulással, középkori borpince túrával.

 

1 nap-Bor és művészet

A Szekszárd szívében található Béla király térről rövid sétával jutunk el két fontos látnivalóhoz: Babits szülőháza, a Babits Mihály Emlékház közvetlen szomszédságában található a Mészöly Miklós Irodalom Háza, melyben a város másik híres szülöttének személyes tárgyaittekinthetjük meg. A gasztronómia kedvelői ne hagyják ki a közeli Bormúzeumot és a Mézeskalács Múzeumot. A Béla király térre visszatérve megnézhetjük Közép-Európa legnagyobb egyhajóstemplomát. Mellette található a Pollack Mihály tervei alapján, klasszicista stílusban épült Vármegyeháza, udvarán az I. Béla király által alapított a bencés apátságromjaival, a kertjében pedig a Borkúttal.

 

A város sétálóutcáján lesétálva a Garay térre jutunk. Itt áll a Háry János alkotójának, Garay Jánosnak a szobra, valamint a Német Színház is. A Garay Élménypince különleges felfedeznivalókat kínál: kezünkben egy pohár zamatos szekszárdi borral járhatjuk be a középkorban épült pincerendszert és fedezhetjük fel az itt található kiállítást, amely a bort és a borászatot valamennyi érzékszervünkre hatóan ismerteti meg velünk. Az Élménypince bepillantást nyújt a borászat, a borkészítés rejtelmeibe-de nem a szokványos módon. Itt az illatoknak, ízeknek, a tapintásnak, a művészeteknek és a tudománynak egyaránt fontos szerep jut. www.garaypince.hu

 

A térrel szemben található az Augusz-ház, ahol Liszt Ferenc több alkalommal is vendégeskedett.  A Szent István téren továbbhaladva érünk el az egykori zsinagóga épületéből kialakított Művészetek Házához, amely ma hangversenyeknek és kiállításoknak ad otthont. Az épület szomszédságában áll a Wosinsky Mór Megyei Múzeum, melynek interaktív kiállításait szintén érdemes megtekinteni.

 

Jó hír azoknak, akik a luxus színvonalú szállást és éttermet részesítik előnyben, hogy augusztusban megnyílik a Hotel Merops Mészáros szálloda és étterem a Mészáros Borászat tőszomszédságában. Lakosztályok, egyedülálló belsőudvari kerthelység, 150 férőhelyes rendezvényterem és wellness részleg is megtalálható lesz a modern, igényesen berendezett hotelben. A földszinten utcafrontra nyílik az a'la carte étterem, amely Segal Viktor kreatív chef  közreműködésével kívánja megvalósítani a Mészáros borokhoz méltó gasztronómiát.

 

2 nap- Panoráma és lösz-szurdikok

Kezdjük a napot a város fölé magasodó Kilátónál, ahonnan gyönyörű panoráma nyílik Szekszárdra, a Sárközre valamint a várost övező történelmi borvidék szőlőültetvényeire. A gyönyörűpanoráma után irány a vadregényes szekszárdi lösz-szurdikok. Két különleges tanösvény (6,1 km és 3,1 km) vezet alösz-szurdikokon keresztül. A túra útvonala a löszbe vájt egykori barlanglakások, hagyományos és modern művelésű szőlőterületek mellett vezet, ahol alkalmanként csodálatos kilátás fogadja az idelátogatót. Este egy hangulatos borospincében finom vacsora mellett megkóstolhatjuk a híres szekszárdi Kadarkát és Bikavért.

 

3 nap- Néphagyomány és vadon

Délelőtt látogassunk el a Sárközbe. A babamúzeumban 150 népviseletbe öltöztetett baba fogad. A Decsi Tájházban megismerhetjük a sárközi ember életét, díszes népviseletét, hétköznapjait és ünnepnapjait. Továbbutazva Pörbölyre, az ökoturisztikai központból kirándulhatunk kisvasúttal a Gemenci erdőben.

 

Plusz egy tipp: vízi élmények

Fadd-Dombori üdülőtelepe Budapesttől 150, Szekszárdtól 20 kilométerre a faddi Duna-holtág mellett helyezkedik el. A 12 km hosszú Duna-holtág a csend és nyugalom birodalma, ideális hely a nyugodt pihenésre vágyóknak és a vízi sportok kedvelőinekegyaránt. Az üdülőtelepen több jól kiépített strand található tenisz-, foci-, kézilabda-, kosárlabda- és strandröplabda-pályával, így a sportos nyaralást kedvelőknek is ajánlható, vízibicikli, csónak, kajak, kenukölcsönzésre több lehetőség is nyílik. A Holtág a horgászásrajongóinak igazi paradicsom, Dombori főként óriásharcsáiról ismert.

 

Csodálatos természeti környezet, madárcsivitelés, tiszta, friss levegő, ápolt zöld környezet várja az idelátogatókat. Az üdülőtelep "zsákfalu", mentes az átmenő forgalomtól és nincs "balatoni tolongás", így ideális a környezet a nyugodt nyaralás kedvelőinek. A gyermekek biztonságban kerékpározhatnak, görkorcsolyázhatnak az üdülőtelep kis utcáin, strandoláshoz a kisgyermekek számára homokos-sóderes félsziget van kialakítva. Minden strandon úszómester tevékenykedik és elsősegélyhely is működik.www.dombori.eu

 

 

Tóth Tibor és Németh Krisztina

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük