2014-ben új időpontban, nem februárban, hanem 2014. március 7-9-ig tart az eget-földet megrengető, idén már tizennégy éves Kocsonyafesztivál. Rózsa Edit szervező ötletére született meg a fesztivál a hányatott sorsú város képének megváltoztatására, a nagyszabású farsangi hangulat megteremtésére. Az idei újdonság, hogy a MÚOSZ Turisztikai és Gaszrtonómiai Szakosztálya vállalt fölötte védnökséget!

 

2014-ben új időpontban, nem februárban, hanem 2014. március 7-9-ig tart az eget-földet megrengető, idén már tizennégy éves Kocsonyafesztivál. Rózsa Edit szervező ötletére született meg a fesztivál a hányatott sorsú város képének megváltoztatására, a nagyszabású farsangi hangulat megteremtésére. Az idei újdonság, hogy a MÚOSZ Turisztikai és Gaszrtonómiai Szakosztálya vállalt fölötte védnökséget!

 

A nonprofit rendezvény ráirányítja a figyelmet Miskolc és környéke turisztikai értékeire, miszerint a város gyöngyszem a Bükk-hegység kagylójában. Közelében fekszik Miskolctapolca a csodálatos barlangfürdőjével, a pisztrángtenyésztés és a madárvédelem Herman Ottónak köszönhető. 1800-ban Nemes Sztrógh Sámuel így írt városáról: „…aki nem volt Miskolcon,/ nem tudja a boldogságot, hol ülhet a főpolcon." József Attila itt írta az Óda című versét. Móra Ferencről pincét neveztek el. Itt folytathatjuk hazánk további felfedezését.

   A város büszke lehet rá, hogy kommunikációs büdzséje minimális, azt kreativitással és lelkesedéssel pótolják. Óriási táboruk van a Facebookon. Februárban eddig Miskolc népszerűsége legyőzte a fővárost, csak a mohácsi busójárás jár előtte egy lépéssel. Tavaly 200 ezer látogatót fogadtak! Ez a gyerekek és közösségek találkozója a határon túlról is. A helyi idősotthon szintén beszáll a generációk közötti párbeszédbe.

Magyarország legismertebb gasztrofesztiváljának menetrendje:  

Február 15-én tartják Miskolcon a Kocsonyatőzsdét, ahol a média munkatársai kiválasztják a legjobb minőségűeket, amelyekre licitálni lehet.

Március elsején Szikszón lesz a Kocsonyabál.

Március 6-án a megnyitó felvonulás – mint minden évben – spontán képződik. Utána Miskolcon a kocsonyafarsanggal folytatódik

Március 7-én nemzetközi békaúszóverseny a szikszói uszodában. Az uszoda vizében nincs klór egy innovatív magyar találmány révén. A verseny fővédnöke Vladár Sándor.

Március 7-9-ig van az igazi Miskolci Kocsonyafesztivál.

Március 14-én a Kocsonyagálát Szikszón tartják a Miskolci Nemzeti Színház fellépőivel és minden műfajban szóló zenészekkel, zöld programokkal és kerekesszékes kosárlabdával. Békának öltözöttek persze mindenütt lesznek!

 

Az új helyszínen, a „Karolai" Környezet-, Természetvédelmi- és Ismeretterjesztő Közalapítvány használatában lévő területen, 2009 négyzetméteren 353 pályázó árulhat, az alvállalkozók csak a megyéből jönnek össze. Felsőzsolcáról küldik a mobil toaletteket. A résztvevők között 108 vendéglátós, 78 kézműves és turisztikai szolgáltató, valamint 110 minősített kézműves szerepel. Idén a fesztiválpark Miskolctapolcán lesz, mert a város nem járult hozzá a hagyomány folytatásához. Itt alakul majd meg a Kocsonya Köztársaság – saját rendőrséggel, okmányirodával.

A Tourinform Iroda szerint a vendégek 81%-a visszatérő. Kapcsolódó rendezvények: avasi bortúra, a Libri könyvesboltjában az író-olvasó-találkozó, kirakatverseny, ősbemutatók, irodalmi pályázat, szociológus találkozó. Érdemes szétnézni Abaúj kapujában: Mádon, Göncön, Kazincbarcikán és Szikszón, a kincsekkel teli vidéken. Híres a Miskolci Régiségvásár minden hónap első vasárnapján.

 

A kocsonya-legenda eredetéről keveset tudni, népmesei hagyomány, hogy egy fáradt kereskedő betért az avasi fogadók egyikébe, s kocsonyát rendelt. A fogadósné felhozta a pincéből, letette a vendég asztalára, mire az felkiáltott, hogy a belefagyott béka még pislog benne. Több sem kellett a helyi iparnak, nekilátott kocsonyás tálakat gyártani – a közepében ülő békával. Szendrei János 1790-ben örökítette meg a béka-legendát.

 

A kocsonya-készítésről valamivel több tudható (dr. Draveczky Balázs kutatása nyomán). 1544-ből származik a nevéről az első írásos emlék, de minden bizonnyal középkori eredetű étel. Eleinte valószínűleg halból és szárnyasokból készítették. „A téli időszakban a disznóöléskor a nem eléggé értékes részeket összefőzték", lehűtötték, és a zsírt leszedték a tetejéről. A fogadókban és a kocsmákban egytálételként árusították, sőt, kapható volt a piacon is. Egy biztos, hogy a megfagyott levének átlátszónak kell lennie! Ma már készül vegetáriánus változatban vagy húsos-zöldséges kivitelben is.

 

Mindenesetre a Miskolci Kocsonyafesztivál védett márkanév, 2011 óta szellemi oltalom alatt áll. A rendezvény politikamentes, csak a minőség és az igényes szórakoztatás számít. Évente kóstolót kaphatunk a Kárpát-medence országaiból. 2012-ben Románia, 2013-ban Kassa volt a díszvendég, idén Ukrajna. Yurii Mushka, Ukrajna magyarországi nagykövete gazdag kárpát-aljai programokat ígér. Balogh István, a nagykövetség munkatársa elmondta, hogy idén Tarasz Sevcsenko 200. születésnapját ünneplik, bizonyára erről is szó esik. 2015-ben Lengyelországra esik a választás. Miskolc már fesztiváldíjat is kiérdemelt, ugyanis látogatottsága megközelíti a Sziget Fesztiválét. A városlakóknak nagyon fontos a rendezvény sikere, sorra alakultak a kocsonyamanufaktúrák.

A gasztronómia nem merül ki a kocsonyával, természetesen más finomságok is kaphatók, italnak pedig ott a Korty, a tüzes, 16 fokos sör, amit a bükki karsztvíz, a tokaji aroma, meg más alapanyagok főzetéből állítanak elő.

 

A kocsonyafesztiválhoz még várnak befektetőket. Miskolctapolca a fent említett 5 hektárnyi területet bocsátja rendelkezésre a lebonyolításhoz. Szikszó polgármestere, Füzesséri József a szállodát kínálta fel a résztvevőknek. Érdemes hozzájuk látogatni, mert 325 millió forintért rendbe hozták a zsinagógát. Most segít a szórakoztató programok szervezésében, amiről szerződést írt alá a sajtó jelenlétében.

A felvonulási útvonalon különleges meglepetések várják a közönséget, és mint évek óta mindig, fellép az Old Boys együttes. 

 

DOBI ILDIKÓ